Banjaluka poklanja udžbenike đacima širom Srpske

Zahvaljujući ideji o besplatnim udžbenicima za osnovce koja je prošle godine pokrenuta i realizovana u Banjaluci, ove godine će besplatne udžbenike imati učenici osnovnih škola u 20 lokalnih zajednica Republike Srpske.

Republika Srpska 15.08.2022 | 15:54
Banjaluka poklanja udžbenike đacima širom Srpske

Ovo je poručila savjetnica gradonačelnika za medije i šef Tima za komunikaciju Tanja Vukomanović.

Ona je istakla da je do prije dvije godine ovo bila samo ideja, a da nakon besplatnih udžbenika u Banjaluci ove godine, kako je rekla, imamo već jedan obećavajući broj od 20  opština i gradova širom Srpske čiji će osnovci dobiti ovaj vid podrške.

- Zahvaljujući odgovornim učenicima banjalučkih osnovnih škola, koji su tokom protekle godine sačuvali udžbenike, djeca iz trinaest lokalnih zajednica širom Srpske dobiće na poklon udžbenike – rekla je Vukomanovićeva, pojasnivši da je u akciji koju je pokrenuo grad Banjaluka u 26 osnovih škola prikupljeno preko 1300 kompleta udžbenika.

Ona je najavila da će udžbenici iz Banjaluke već ove sedmice, tačnije od srijede biti transportovani u druge opštine.

Udžbenike iz banjalučkih škola dobiće učenici osnovnih škola od petog do devetog razreda u sljedećim lokalnim zajednicama: Jezero, Šipovo, Kotor Varoš, Modriča, Šamac, Teslić, Oštra Luka, Krupa na Uni, Ugljevik, Lopare, Čelinac, Kneževo i Novi Grad.

-Sa deset lokalnih zajednica uspjeli smo da institucionalno sa načelnicima dogovorimo i organizujemo podjelu udžbenika, dok sa tri lokalne zajednice Čelnac, Kneževo i Novi Grad nismo uspjeli da podjelu realizujemo na ovaj način, već smo dali mogućnost roditeljima da se direktno jave Gradskoj upravi i na taj način dobiju udžbenike – rekla je savjetnica gradonačelnika za medije.

Ona je dodala da će najviše udžbenika biti upućeno u Teslić i to tri stotine kompleta, dok najmanji broj ide u opštinu Jezero, u koju će biti upućena 34 kompleta.

-Važno je istaći da je prošle godine Banjaluka bila prvi grad u Republici Srpskoj, koji je pokrenuo nabavku udžbenika, nakon čega je primjer našeg grada slijedilo još šest lokalnih zajednica i  ovom prilikom želim da čestitam rukovodstvu  opština i gradova koji su se odlučili na ovu mjeru, a to su Ribnik, Mrkonjić Grad, Prnjavor, Kostajnica, Kozarska Dubica i Bijeljina –naglasila je Vukomanovićeva.

Savjetnica gradonačelnika najavila je da će se raspodjela i transport udžbenika vršiti prema utvrđenom rasporedu, koji će biti objavljen na sajtu grada Banjaluke.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

MK

15.08.2022 14:08

Svaka čast na ideji.Vi ste pokrenuli grudvu i ona je svake godine sve veća.

ODGOVORITE
Name

Ist8na

15.08.2022 14:22

Koga vi farbate ...pa ovih pola stari udzbrnika vise ne vazi osim ako u ovim opstinama gdje ih donirate su neki drugi nastavni programi

ODGOVORITE
Name

Re

16.08.2022 12:20

Nije istina provjeri prije nego sto napises a mozda ti to neodgovara radi vase pozicije jer to njima neide u korist

Name

Prijedorcanin M.

15.08.2022 14:42

Kako moj grad i gradonačelnik javor nije pozvao direktore škola i organizovao (razmjenio) podjelu udžbenika.preče je ispijanje po kafićima.

ODGOVORITE
Name

Danka

15.08.2022 14:43

Gospođo nisi baš informisana u Višegradu se to već nekoliko godina radi.

ODGOVORITE
Name

Vuk

15.08.2022 16:01

Jel grad Laktasi to nemogu

Name

Milan

15.08.2022 14:50

Poklanja se opštinama u kojima SDS i PDP imaju lokalnu vlast, pročitajte pobrojane opštine!

ODGOVORITE
Name

Re

15.08.2022 15:42

Pa logično - te opštine nemaju pomoć vlade, a ostale imaju

Name

Re

15.08.2022 16:41

Nece valjda tebi sektasu dati.

Name

Ре милан

15.08.2022 15:23

Е чуј сад.А шта мислиш о томе,како је снсд на власти на електрану у Вишеграду,није се могао запослити нико ко није из снсд или си морао прећи у снсд,и довести још 10 гласова минимум за изборе.А мислим да ове општине све нису баш на власти сдс и пдп.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

15.08.2022 15:35

Pa to se radilo i za vrijeme Jugoslavije I poslije Jugoslavije to se odrzavalo sve dok ovi talentovani menadzeri nisu smislili da se svake godine mijenja nastavni program (s time i svake godine nove knjige) Ne znam samo da li su uvjerili "sve" prosvjetne radnike da je svaki nastavni program bolji od onog predhodnog ili su se prosvjetari samo pustili niz kolotecinu

ODGOVORITE
Name

To bi trebalo uvesti

15.08.2022 16:06

Kao stednju resursa, ekoloski,da se udjbenici zaduzuju i koriste najmanje dvije godine.....

ODGOVORITE