Суша десетковала род кукуруза у Лијевче пољу

Без система за наводњавање, ни у плодном Лијевче пољу због климатских промјена убудуће неће бити сигурне производње ратарских куклтура, посебно кукуруза, пшенице и поврћа.

Република Српска 14.08.2022 | 18:45
Суша десетковала род кукуруза у Лијевче пољу

Дуготрајна суша, како тврде ратари овог краја, већ је десетковала род кукуруза нарочито на такозваним „џагровитим“ теренима гдје квалитет кукуруза није погодан ни за силажу. 

У неопходност изградње система наводњавања ове године увјерило се неколико пољопривредника који располажу са системом наводњавања, међу којима је и Ђурађ Цвијић из србачког села Кладари. 

„Наводњавањем сам покрио све своје парцеле, тако да усјеви нису осјетили високе температуре, па очекујем добре, надпросјечне приносе кукуруза“, тврди Цвијић и додаје да су газдинства која немају наводњавање у великим проблемима.  

Не само што су остали без урода, већ и због чињенице да кукуруз на великим површинама није ни за силажу. Суша је готово спалила ову културу чији приноси ће бити умањени и до 90 одсто. 

Нешто повољнија ситуација је на нижим влажнијим теренима у Србачко – ножичкој равници и овом дијелу Лијевча поља, нарочито поред ријека, гдје је суша имала мањи негативни утицај на развој усјева. 

Све драстичније хидро-метереолошке и климатске промјене, које попримају елементарне природне непогоде, као што је био протекли готово двомјесечни шушни период, захтјевају конкретне мјере надлежних републичких институција и органа, мисле пољопривредни производјачи из Лијевчанске житнице.

Они притом подсјећају на  пројекат реализације система наводњавања ораница у Републици Српској о коме се  дуго говори, уз, свакако, обавезну помоћ државе пољопривредницима на санирању непроцјењивих штета од овогодишње суше. 

(БН/С.К.)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

НР

14.08.2022 18:07

Поскупило је у хотелима па треба већа плата за годишњи одмор. Једино још што их спашава да имају безплатан превоз са ротационим свјетлима. И авионима и хеликоптерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ракете

14.08.2022 19:00

И то мало кисели Милорад растјера ракетама па кисе нема ни за лијека..воћњаци му одосе..јебо лијевце..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

14.08.2022 19:23

Прскају авионима некакве хемикалије сваки дан

ОДГОВОРИТЕ