Suša desetkovala rod kukuruza u Lijevče polju

Bez sistema za navodnjavanje, ni u plodnom Lijevče polju zbog klimatskih promjena ubuduće neće biti sigurne proizvodnje ratarskih kukltura, posebno kukuruza, pšenice i povrća.

Republika Srpska 14.08.2022 | 18:45
Suša desetkovala rod kukuruza u Lijevče polju

Dugotrajna suša, kako tvrde ratari ovog kraja, već je desetkovala rod kukuruza naročito na takozvanim „džagrovitim“ terenima gdje kvalitet kukuruza nije pogodan ni za silažu. 

U neophodnost izgradnje sistema navodnjavanja ove godine uvjerilo se nekoliko poljoprivrednika koji raspolažu sa sistemom navodnjavanja, među kojima je i Đurađ Cvijić iz srbačkog sela Kladari. 

„Navodnjavanjem sam pokrio sve svoje parcele, tako da usjevi nisu osjetili visoke temperature, pa očekujem dobre, nadprosječne prinose kukuruza“, tvrdi Cvijić i dodaje da su gazdinstva koja nemaju navodnjavanje u velikim problemima.  

Ne samo što su ostali bez uroda, već i zbog činjenice da kukuruz na velikim površinama nije ni za silažu. Suša je gotovo spalila ovu kulturu čiji prinosi će biti umanjeni i do 90 odsto. 

Nešto povoljnija situacija je na nižim vlažnijim terenima u Srbačko – nožičkoj ravnici i ovom dijelu Lijevča polja, naročito pored rijeka, gdje je suša imala manji negativni uticaj na razvoj usjeva. 

Sve drastičnije hidro-metereološke i klimatske promjene, koje poprimaju elementarne prirodne nepogode, kao što je bio protekli gotovo dvomjesečni šušni period, zahtjevaju konkretne mjere nadležnih republičkih institucija i organa, misle poljoprivredni proizvodjači iz Lijevčanske žitnice.

Oni pritom podsjećaju na  projekat realizacije sistema navodnjavanja oranica u Republici Srpskoj o kome se  dugo govori, uz, svakako, obaveznu pomoć države poljoprivrednicima na saniranju neprocjenjivih šteta od ovogodišnje suše. 

(BN/S.K.)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

NR

14.08.2022 18:07

Poskupilo je u hotelima pa treba veća plata za godišnji odmor. Jedino još što ih spašava da imaju bezplatan prevoz sa rotacionim svjetlima. I avionima i helikopterima.

ODGOVORITE
Name

Rakete

14.08.2022 19:00

I to malo kiseli Milorad rastjera raketama pa kise nema ni za lijeka..voćnjaci mu odose..jebo lijevce..

ODGOVORITE
Name

Mrki

14.08.2022 19:23

Prskaju avionima nekakve hemikalije svaki dan

ODGOVORITE