Велико запошљавање гласачке машинерије у РиТЕ Угљевик

Масовно запошљавање у Руднику и термоелетрани (РиТЕ) Угљевик један је од примјера како се ствара партијска војска. Владајуће странке не одустају од тог концепта, чак и када их на незаконитости и неправилности упозоре надлежне институције.

Република Српска 14.08.2022 | 16:49
Велико запошљавање гласачке машинерије у РиТЕ Угљевик

Андреа Дорић из Социјалистичке партије јавно је потврдила да је захваљујући странци постала извршна директорица "Путева Републике Српске" и члан УО Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ).  

"Ја сам делегирана на мјесто извршног директора у 'Путевима РС' испред своје политичке опције и наравно да је то прихваћено. С друге стране, имала сам и конкурс у АПИФ-у, исто је била подршка партије и то се десило, тако да сам ја на те двије функције из тог разлога", изјавила је недавно Дорићева.

Дорићеву, која је и посланица у Народној скупштини Републике Српске, на обје функције „погурала“ је партија и њен случај није изузетак, већ правило, јер у Босни и Херцеговини деценијама влада партократија, па стварана власт није у институцијама, већ у владајућим странкама.

Именовање таквих на руководеће функције у инстиуцијама, јавним предузећима и установама почетна је тачка из које се иде даље - у стварање страначке машинерије и партијске војске.

Када засједну на функције мимо законских прописа и процедура, у те институције почну да запошљавају на стотине нових радника, под условом да ће вјерно служити партији која им је обезбиједила посао. 

Масовно запошљавање у Руднику и термоелетрани (РиТЕ) Угљевик један је од примјера како се ствара партијска војска. Владајуће странке не одустају од тог концепта, чак и када их на незаконитости и неправилности упозоре надлежне институције.

Главна служба за ревизију јавног сектора у Републици Српској објавила је 2. августа Извјештај о статусу препорука датих приликом финансијске ревизије Зависног предузећа РиТЕ Угљевик за 2018. годину, у којем је наведено да је, од укупно 11 раније датих препорука, та компанија провело шест препорука, да су дјелимично проведене двије препоруке, док три препоруке нису проведене.

Једна од неспроведених препорука односи се на запошљавање, које је у РиТЕ Угљевик у прошлој години настављено „ударничким“ темпом.

„У току 2021. године Друштво је са 71 лицем закључило 210 уговора о дјелу. Са одређеним лицима закључено је више уговора по истом предмету у трајању од један мјесец до 12 мјесеци и више“, наведено је у налазу ревизора.

У ревизорском извјештају је наглашено да су уговори о дјелу закључени и за послове који су у оквиру дјелатности Друштва, попут израде планова рада и организација рада појединих организационих дијелова, вођење одређених књиговодствених и других евиденција, праћење реализације закључених уговора, послови објава набавки на Wеб-у…, за које је према Закону о раду требало да се закључују уговори о раду.

„Уговори о дјелу закључени су и за одређене врсте услуга за које се закључују уговори у складу са Законом о јавним набавкама (преводилачке услуге, надзора над извођењем радова, ревизије документације, правног, пореског и савјетовања у области економије и др)“, наводе ревизори.

Ту није крај, јер су ревизори утврдили да је у току 2021. године ова компанија са 213 особа закључила више стотина уговора о привременим и повременим пословима. У мору новозапослених, нашло се и 47 особа, којима је у току прошле године у РиТЕ Угљевик, по разним основама, престао радни однос.

Радни однос на одређено вријеме у прошлој години засновао је шест особа, а њих 29, који су радии на одређено, добили су стални радни однос, наводно због повећаног обима посла.

„За наведене активности није било захтјева према ресорном министарству за оправданост и сагласност Владе Републике Српске, који су препоручени само у условима новог запошљавања (Закључак Владе Републике Српске од 10.12.2020. године)“, констатовали су ревизори.

Стојановићу, функционеру владајуће коалиције из ДЕМОС-а, најважније од свега је било сачувати и омасовити страначку машинерију, створену запошљавањем више стотина особа у РиТЕ Угљевик.

Страначка машинерија је и гласачки механизам на изборима, који ће у пуни погон бити стављена 2. октобра.

(Журнал  Фото:Цапитал)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ВГ

14.08.2022 15:04

Исто и на ХЕ Висеград иако им је нацелник опозван примају без конкурса гласацку машинерију. Висеград унистена варос од црвене куге. Затрпали 80% заврсене базене. Лудило мозга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2022 17:48

Могу ли ти сто их записљавају бити сигурни да сам ја као новозапослени гласао за њих,наравно да не и нецу намјерно гласати за лопове а прихватицу и запослење и све сто дају јер они су луди а ја не

Name

Поскок

14.08.2022 18:55

Срамота је ста се тамо десава од стране снсд кадра и њихових људи Далибор Зариц и Прибисиц обецали криминалцу цуку запослит сестру,а за то узели огромну своту новца,медјутим није им све посло за руком да бих овај послао утериваце и то ни мање ни висе у фирму и управну зграду,људи досли препрецили пут тразили и звали нико није смијо да изадје,досла полиција видела ским има посла и само се окренула. А о томе се у јавности цути,и затаскава,сто не тразите да се врате камере и покренw какав поступак против зарица и прибисица а тако исто инпол.која је за то прецутала

Name

Богдан

14.08.2022 15:47

Директор се накро отвара фирме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

14.08.2022 19:55

Има ли какве реакције из ОХР-а?

Name

Угљеник

14.08.2022 17:07

Слуге и сиротиња,праштај поштени свијете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

14.08.2022 17:12

Људи нешто размишљам, можда је и боље тако, него да само једна група људи ради.Новца има за све само га треба подијелити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

14.08.2022 17:35

Сад тренутно праве спискове ови секташи кога ће запослити на електрану пред изборе.ђуревићу,срамото људског рода,све си уништио опозвсн си и рик те покушава спасити.Срамота си и ти и андрић и перишић,а о др печат,шта рећи,све је рекла сама о себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миха

14.08.2022 18:15

Провјерите за ову годину и видјећете да је 3 пута више запослених него предходне која је била неизборна. Мислим да ово нема нигдје на свијету, дижу се кредити како би фирма исплатиле десетине хиљада КМ стимулативне отпремнине радницима којима је остало пар година до пензије, како би се растеретила фирма, да би се потом примило у стални радни однос ТРИ пута више радника - читај чланова партија. Има ли ико у опозицији, слободним медијима, суду, тужилаштву или полицији да раскринка свјесно уништавање гиганта зарад пар посланичких мјеста које ће владајуће странке обезбједити оволиким запошљавањем у администрацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

14.08.2022 20:35

Какве људе пред пензију то је мали број они тацно знају на кога треба истјерати а кога примити то се све плански ради.

Name

Угљевик

15.08.2022 05:02

Нек се људи запосљавају па макар и странацки нек се смањује незапосленост. Како је то одма завидно јесмо гадан народ ако неко има дај и мени проклетиња завладала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чекам

15.08.2022 08:59

Мојих 20КМ да гласам јер ја сам глуп па дајем глас за шест пива. Шта ћу кад сам глуп? Шта да радим. Нек ми да опозиција 25 КМ и даћу њима глас. Цркли ми сви дабогда.

Name

Рите Угљевик

16.08.2022 12:53

А синдикалци сједе скрштени руку добили позиције и сад шуте

ОДГОВОРИТЕ