Једемо пољске јабуке, а домаће остају непродате

Произвођачи јабука и ове године због прекомјерног увоза и незаштићеног домаћег тржишта своје производе веома тешко могу да продају.

Босна и Херцеговина 14.08.2022 | 12:37
Једемо пољске јабуке, а домаће остају непродате

Како је рекао за "Независне" Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, стање је непромијењено у односу на прошлу годину те произвођачи и даље кубуре с тим коме ће продати своје јабуке.

"И род ће ове године због временских прилика бити слабији. Ове љетне високе температуре ће учинити да буде слабији род. Када је у питању увоз, можемо видјети да се у тржним центрима, маркетима и трговинама могу купити јабуке које су увозне", рекао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, у хладњачама домаћих произвођача још има доста непродане јабуке те нема скоро никакве заинтересованости за њу.

"Произвођачи су незадовољни и тражили смо и заштиту државе, прелевмане и још много тога, међутим немоћни смо да ми ту нешто промијенимо, а нико нема слуха за нас. И цијене јабуке изузетно су ниске, ми је продамо по цијени од 35 до 40 фенинга, а видите колико оне коштају у маркетима. Они се уграђују по четири пута на нашим јабукама, а на крају једини произвођач не прође добро", објашњава Дојчиновић.

Слично прича и Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника Тузланског кантона, који сматра да су произвођачи јабуке у БиХ годинама незаштићени.

"Јабуке су у Тузланском кантону добро родиле, али проблем је што нема организованог откупа. Једино има за шљиву, а за јабуку нема. Политику, изгледа, не занима што пропада домаћи произвођач, а сви знамо да без сељака нема јаке државе", истиче Хасановић.

Навео је да се увози јабука сумњивог квалитета те да се зна да је домаћа производња под контролом и да је најбоља.

"Највећи проблем је прекомјерни увоз јабука. На овом пољу се не ради онолико колико се може. Држава треба да ограничи квоту увоза да би домаћи пољопривредници имали гдје да пласирају своје производе. Такође, нема никаквог додатног потицаја за наше пољопривреднике", нагласио је Хасановић.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, током првих седам мјесеци ове године увезено је укупно 12.930.549 килограма јабуке, укупне вриједности 7.426.306 КМ.

"Јабуке су ове године дошле из Пољске, Италије, Србије, Сјеверне Македоније, Аустрије, Словеније, Хрватске, Русије и других земаља", стоји у подацима УИО БиХ.

У истом периоду ове године из БиХ је на друга тржишта пласирано 3.439.509 килограма, вриједности 5.232.010 КМ.

"Убједљиво највише јабуке отишло је у Русију, па затим слиједе Црна Гора, Уједињени Арапски Емирати, Катар, Хрватска и друге земље", истиче се у овим подацима.

(Независне/ фото: <спан цласс="фигуре-артицле-цаптион-оwнер">Илустрација/Груде)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Па јесмо ли толики

14.08.2022 11:37

кретени??? Јесмо ли?

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

14.08.2022 13:01

Нек миле прави ракију И извози у русију, преко украјине

Name

Арса

14.08.2022 11:39

Дајте баји он че то добро продати кад ви незнате а за паре не питајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

14.08.2022 11:40

Моји воцари,,, Постујем И цијеним вас рад И труд јер сам И то сам радио,,, Треба забранити увоз И да дигнете цијене до неба као што се радило са прасицима у априИу и мају,,,Како могу Пољаци бити јевтинији од xас,,,,Само здрава конкуренција И ништа више,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2022 14:59

Каква здрава конкуренција. Немаш ти појма. Знаш ли колико је стимулисана производња и извоз у ЕУ. Они могу дампинговати са цијенама. А нису произвођачке цијене високе, него трговачке јер је форрмирање цијена слободно.

Name

Мирослав

14.08.2022 11:42

Ста радимо, понекад ми се цини да тавамо, као гуске у магли? Ми имамо јабуке, ми би могли имати ко зна ста јос, али наса производња се угрозава, због домацих лопова. На дрзави је да томе стане у крај одмах и забрани увоз свега сто се код нас производи у потребним колицинама. Село и производјаце це унистити увоз, свега и свацега, па јос сумљивог квалитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

14.08.2022 11:50

Зна ли се ко је министар за увоз јабука ? Какви су његови аргументи, јесул га бирали Пољаци или ми ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2022 12:33

Он само гледа колико се мозе уклопити. Клосарац је велики лопов и интересдзија.

Name

Аса

14.08.2022 11:55

Де не лажите, нема довољно воћа за домаће тржиште тако да је увоз неопходан. Ако има вишка продајте вани немојте увијек причати небулозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Аса

14.08.2022 13:20

Потписујем...

Name

Прњавор

14.08.2022 12:15

Кад онај има рачуна из Аустрије,мађарске или Аргентине овде довозит и продават месо а наши сточари"немају рачуна"да га продају по ту цену?. Има ту и лоповлука..овде би хтели за 6 бикова да зараде лову и одма да се обогате..а тамо се зарада рачуна на центе..тако и воће онај тамо воћар је уложио још пар десетака хиљада еура у наводњавање и има рачун дат га јефтиније нег увдашњи што није уложио ниста а хтео би да прода,ни сам незна по којој цјени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пен

14.08.2022 12:31

Што гласате за ове који ви недају ништа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

14.08.2022 13:23

Не би вјеровали, бас јуче гледам шта купујем, Пољска у Мој Маркет-у. Пресјечем је , свака, знаци свака кренула браон боја унутра. Гдје то они држе, коју класу продају, Бога ти питај. Од сад само Трзница или направити wебсајт за домаће производе да се лакше продају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

14.08.2022 17:25

Тек цес на трзници видјети ста је смеце. Они би родјеној матери подвалили а да неце теби. Јос се поцне свадјати и вриједјати, кад му казес да не зелис купити отпад који ти уваљује. У маркетима бар мозес пробрати а доле ти трпа ста се њему цефне.

Name

Татар

14.08.2022 17:35

Домаћи произвођачи јабука не дају тал а ови Пољаце пружене руке па ето тако нам је.