Jedemo poljske jabuke, a domaće ostaju neprodate

Proizvođači jabuka i ove godine zbog prekomjernog uvoza i nezaštićenog domaćeg tržišta svoje proizvode veoma teško mogu da prodaju.

Bosna i Hercegovina 14.08.2022 | 12:37
Jedemo poljske jabuke, a domaće ostaju neprodate

Kako je rekao za "Nezavisne" Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, stanje je nepromijenjeno u odnosu na prošlu godinu te proizvođači i dalje kubure s tim kome će prodati svoje jabuke.

"I rod će ove godine zbog vremenskih prilika biti slabiji. Ove ljetne visoke temperature će učiniti da bude slabiji rod. Kada je u pitanju uvoz, možemo vidjeti da se u tržnim centrima, marketima i trgovinama mogu kupiti jabuke koje su uvozne", rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, u hladnjačama domaćih proizvođača još ima dosta neprodane jabuke te nema skoro nikakve zainteresovanosti za nju.

"Proizvođači su nezadovoljni i tražili smo i zaštitu države, prelevmane i još mnogo toga, međutim nemoćni smo da mi tu nešto promijenimo, a niko nema sluha za nas. I cijene jabuke izuzetno su niske, mi je prodamo po cijeni od 35 do 40 feninga, a vidite koliko one koštaju u marketima. Oni se ugrađuju po četiri puta na našim jabukama, a na kraju jedini proizvođač ne prođe dobro", objašnjava Dojčinović.

Slično priča i Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, koji smatra da su proizvođači jabuke u BiH godinama nezaštićeni.

"Jabuke su u Tuzlanskom kantonu dobro rodile, ali problem je što nema organizovanog otkupa. Jedino ima za šljivu, a za jabuku nema. Politiku, izgleda, ne zanima što propada domaći proizvođač, a svi znamo da bez seljaka nema jake države", ističe Hasanović.

Naveo je da se uvozi jabuka sumnjivog kvaliteta te da se zna da je domaća proizvodnja pod kontrolom i da je najbolja.

"Najveći problem je prekomjerni uvoz jabuka. Na ovom polju se ne radi onoliko koliko se može. Država treba da ograniči kvotu uvoza da bi domaći poljoprivrednici imali gdje da plasiraju svoje proizvode. Takođe, nema nikakvog dodatnog poticaja za naše poljoprivrednike", naglasio je Hasanović.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom prvih sedam mjeseci ove godine uvezeno je ukupno 12.930.549 kilograma jabuke, ukupne vrijednosti 7.426.306 KM.

"Jabuke su ove godine došle iz Poljske, Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Rusije i drugih zemalja", stoji u podacima UIO BiH.

U istom periodu ove godine iz BiH je na druga tržišta plasirano 3.439.509 kilograma, vrijednosti 5.232.010 KM.

"Ubjedljivo najviše jabuke otišlo je u Rusiju, pa zatim slijede Crna Gora, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Hrvatska i druge zemlje", ističe se u ovim podacima.

(Nezavisne/ foto: Ilustracija/Grude)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pa jesmo li toliki

14.08.2022 11:37

kreteni??? Jesmo li?

ODGOVORITE
Name

X

14.08.2022 13:01

Nek mile pravi rakiju I izvozi u rusiju, preko ukrajine

Name

Arsa

14.08.2022 11:39

Dajte baji on če to dobro prodati kad vi neznate a za pare ne pitajte

ODGOVORITE
Name

Eto

14.08.2022 11:40

Moji vocari,,, Postujem I cijenim vas rad I trud jer sam I to sam radio,,, Treba zabraniti uvoz I da dignete cijene do neba kao što se radilo sa prasicima u apriIu i maju,,,Kako mogu Poljaci biti jevtiniji od xas,,,,Samo zdrava konkurencija I ništa više,,,

ODGOVORITE
Name

Re

14.08.2022 14:59

Kakva zdrava konkurencija. Nemaš ti pojma. Znaš li koliko je stimulisana proizvodnja i izvoz u EU. Oni mogu dampingovati sa cijenama. A nisu proizvođačke cijene visoke, nego trgovačke jer je forrmiranje cijena slobodno.

Name

Miroslav

14.08.2022 11:42

Sta radimo, ponekad mi se cini da tavamo, kao guske u magli? Mi imamo jabuke, mi bi mogli imati ko zna sta jos, ali nasa proizvodnja se ugrozava, zbog domacih lopova. Na drzavi je da tome stane u kraj odmah i zabrani uvoz svega sto se kod nas proizvodi u potrebnim kolicinama. Selo i proizvodjace ce unistiti uvoz, svega i svacega, pa jos sumljivog kvaliteta.

ODGOVORITE
Name

Dragan Md

14.08.2022 11:50

Zna li se ko je ministar za uvoz jabuka ? Kakvi su njegovi argumenti, jesul ga birali Poljaci ili mi ??

ODGOVORITE
Name

Re

14.08.2022 12:33

On samo gleda koliko se moze uklopiti. Klosarac je veliki lopov i interesdzija.

Name

Asa

14.08.2022 11:55

De ne lažite, nema dovoljno voća za domaće tržište tako da je uvoz neophodan. Ako ima viška prodajte vani nemojte uvijek pričati nebuloze.

ODGOVORITE
Name

Re Asa

14.08.2022 13:20

Potpisujem...

Name

Prnjavor

14.08.2022 12:15

Kad onaj ima računa iz Austrije,mađarske ili Argentine ovde dovozit i prodavat meso a naši stočari"nemaju računa"da ga prodaju po tu cenu?. Ima tu i lopovluka..ovde bi hteli za 6 bikova da zarade lovu i odma da se obogate..a tamo se zarada računa na cente..tako i voće onaj tamo voćar je uložio još par desetaka hiljada eura u navodnjavanje i ima račun dat ga jeftinije neg uvdašnji što nije uložio nista a hteo bi da proda,ni sam nezna po kojoj cjeni.

ODGOVORITE
Name

Pen

14.08.2022 12:31

Što glasate za ove koji vi nedaju ništa?

ODGOVORITE
Name

Milos

14.08.2022 13:23

Ne bi vjerovali, bas juče gledam šta kupujem, Poljska u Moj Market-u. Presječem je , svaka, znaci svaka krenula braon boja unutra. Gdje to oni drže, koju klasu prodaju, Boga ti pitaj. Od sad samo Trznica ili napraviti websajt za domaće proizvode da se lakše prodaju

ODGOVORITE
Name

Hahaha

14.08.2022 17:25

Tek ces na trznici vidjeti sta je smece. Oni bi rodjenoj materi podvalili a da nece tebi. Jos se pocne svadjati i vrijedjati, kad mu kazes da ne zelis kupiti otpad koji ti uvaljuje. U marketima bar mozes probrati a dole ti trpa sta se njemu cefne.

Name

Tatar

14.08.2022 17:35

Domaći proizvođači jabuka ne daju tal a ovi Poljace pružene ruke pa eto tako nam je.