Пуна разних благодати али опрез при избору плода

Постоји ли неко ко може одолети кајсијама? Ово слатко воће с благо киселкастом нотом обилује витамином А, који је користан за здравље очију и коже јер подстиче производњу меланина.

Здравље 14.08.2022 | 12:30
Пуна разних благодати али опрез при избору плода

Захваљујући катехину, молекули из скупине флавоноида, кајсије имају противупално дејство те су корисне, на пример, у случају упалних болести попут улцерозног колитиса.

Лечи и затвор

Новија истраживања су показала да кајсије имају и заштитну улогу за јетру јер подстичу обнову њених ћелија. Цењене су и као благи лаксатив који је користан у лечењу затвора, а помажу пробави нарочито ако се једу пре оброка.

Кајсија је богата и амигдалином или витамином Б17, за који су истраживања показала да помаже у превенцији рака јер уништава ензим канцерогених ћелија који се разликује од истог ензима у нормалним ћелијама. Кајсије су одличне и саме и у комбинацији са другим воћем, као сок или сушене или као додатак воћним салатама и колачима.

Пазите на боју и чврстоћу

Код куповине бирајте плодове богате наранџастом бојом, избегавајте бледожуте. Плодови треба да буду благо мекани, ако су превише чврсти то може да буде знак да нису сазреле на грани, а воће које је сазрело на грани увек има бољи укус од оног које сазрева након бербе. Уосталом, зрело воће богатије је антиоксидантима.

(Б92/ фото: Илустрација/ Агросавјет /ЕПА/Антхонy Анеx)

Коментари / 0

Оставите коментар