Шта је БиХ испунила од 14 кључних приоритета за ЕУ

Откад је Европска комисија објавила Мишљење о кандидатури БиХ за чланство у ЕУ маја 2019, остварено је мало напретка на испуњавању 14 кључних приоритета, речено је у Канцеларији ЕУ у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 13.08.2022 | 14:21
Шта је БиХ испунила од 14 кључних приоритета за ЕУ

Како су нам истакли, БиХ је дјелимично испунила приоритет број један, и то онај дио који се односи на одржавање избора у Мостару.

"Одржана је сједница Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање у јуну 2021. године након петогодишњег застоја, што означава добар напредак у испуњавању кључног приоритета број три", рекли су нам они.

Усвајање ревидиране Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина у септембру 2020. године, како нам је појашњено, допринос је испуњавању кључног приоритета број пет.

"Уставни суд БиХ је још 2019. године укинуо смртну казну из Устава РС, чиме је дјелимично имплементиран кључни приоритет десет", наглашено нам је.

Осим тога, како су истакли, усвојен је Акциони план за реформу јавне управе, као и Стратегија за управљање јавним финансијама свих нивоа власти.

"То представља допринос испуњавању кључног приоритета број 14", нагласили су они.

Све до сада имплементирано, према оцјени Канцеларије ЕУ у БИХ, представља само дјелимичан и ограничен напредак.

"Слаби су резултати у БиХ посљедњих неколико година, са закоченим реформама и политичким лидерима на власти који узрокују блокаде, кашњења, нефункционалност, нападе на државу и пропуштају прилике за доношење потребних закона како би се постигао напредак", оцјењују они.

Упозорили су да БиХ мора убрзати испуњавање приоритета ако жели постићи одржив напредак на путу ка ЕУ, а за детаље су нас упутили на посљедњи извјештај Европске комисије о напретку БиХ.

На почетку извјештаја из прошле године наглашено је да на основу закључака Савјета ЕУ из децембра 2019. године, Европска комисија фокусира своје извјештаје о БиХ управо на имплементацију кључних приоритета из Мишљења.

"Након што је у фебруару 2016. године поднијела апликацију, БиХ мора испунити 14 кључних приоритета, који се односе на подручја демократије и функционалности, владавине права, темељних права и реформе јавне администрације. То је услов да би Комисија препоручила отварање претприступних преговора с БиХ", наглашено је у извјештају.

Додали су да јавна политичка опредијељеност власти на свим нивоима у БиХ као свој циљ има опредијељеност за европске интеграције, али да та декларативна опредијељеност није претворена у конкретну акцију.

"Политички лидери су и даље окупирани реториком подјела и неконструктивним политичким свађама. Све је то до сада спријечило постизање напретка у кључним приоритетима", наглашено је.

Осим тога, како су нагласили, БиХ је у раној фази припремљености када је у питању превенција корупције и борба против организованог криминала.

"Током овог протеклог периода није остварен никакав напредак", нагласили су они.

* Приоритет 1 - дјелимично испуњено

   Избори у складу с европским стандардима

* Приоритет 2 - неиспуњено

   Функционисање механизма координације с ЕУ

* Приоритет 3 - дјелимично испуњено

   Функционисање Парламентарног савјета за стабилизацију и придруживање

* Приоритет 4 - неиспуњено

   Темељно унапређење институционалног и уставног система у складу с ЕУ

* Приоритет 5 - дјелимично испуњено

   Рад на помирењу и превладавању прошлости

* Приоритет 6 - неиспуњено

   Усвајање закона о ВСТС и судовима у БиХ у складу с ЕУ стандардима

* Приоритет 7 - неиспуњено

   Борба против корупције и организованог криминала

* Приоритет 8 - неиспуњено

   Унапређење управљања границама и питањима миграција

* Приоритет 9 - меиспуњено

   Усвајање недискриминацијских закона у питањима људских права

* Приоритет 10 - дјелимично испуњено

   Усвајање механизма за превенцију мучења и укидање смртне казне

* Приоритет 11 - неиспуњено

   Унапређење права на јавно окупљање и права грађанских организација

* Приоритет 12 - неиспуњено

   Заштита новинара и права на изражавање

* Приоритет 13 - неиспуњено

   Заштита права мањина

* Приоритет 14 - дјелимично испуњено

   Спровести реформу јавне управе у складу с европским стандардима

(Независне/ фото: Илустрација/ Агенција Анадолија)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ја

13.08.2022 13:03

Колико ми је познато ово су услови да БиХ добије статус кандидата за ЕУ. А, ста је то Украјина испунила усред рата, да добије тај статус? Корумпирана и сиромасна земља, без икаквих градјанских застита и права, ниста боља ни лосија од БиХ. Ако цете имати неке стандарде, онда нека за све буду једнаки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

13.08.2022 16:47

Ре ја: пусти ти Украјину, не знам ни ја ни ти ста се десава тамо,време це показати,ко су они.Дај да ти радзе казем за Словенију, у којом зивим: 2 године на ураду тразим дупликат возацко дозволу,не цејо ми направит,јер сем га замјенио у УК дозволу,кад сам тамо зивио,полиција казе мозе,урад не, кот дрзавног преводиоца дао да преведем сколску диплому,цекам од 2007 године,ако хоцем да продам несто преко огласа морам мењат сим и телефон, јер ме прате и онемогуцају продају, 3 аута сам морао бацит на одпад, јер нисам могао продати(цјена 300 до 500 еура), мопед такодзе, провокације и усеравање на улици, на послу, и ова дрзава у еуропи, па да еуропа је слицна словенији, зато је и тако, ста не цујес ниста од балканаца који раде у словенији???како јим је, па да не сме да прица, ..... А и еу полако тоне, тако да не брини, вец се осјеца сиромаство,ма да сам ја увјек био сиромак, тако да ме боли оно....за њих и еу.

Name

Исток

13.08.2022 13:04

Кад погледаш наша политика блокира сваку од ових тачака док нам све оде на запад. Ваља је гесло што горе то боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

13.08.2022 13:07

Са овима на власти никада ниста неце ици на боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дакле

13.08.2022 13:33

Ниста ... 0 бодова ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приоритет 1

13.08.2022 13:35

Избори у складу с европским стандардима. Сви за једног један за све ... Избор је јасан ... Сви политицари једно па на рад за системе управљања њима и самоуправљања, те независности ... -дјелимично испуњено Медијске услузности - није испуњено ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

13.08.2022 13:36

Приоритет 2 - неиспуњено Функционисање механизма координације с ЕУ Координисање Еуропе према цивилизацијским нормама недефинисано ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

13.08.2022 13:37

Приоритет 3 - дјелимично испуњено Функционисање Парламентарног савјета за стабилизацију и придруживање Гомилање администрације ... Ста фали Додику у РС и БХ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско

13.08.2022 13:38

Приоритет 4 - неиспуњено Темељно унапређење институционалног и уставног система у складу с ЕУ БХ је криминална земља и у ФБХ јос има маргинализација људи (Хрвата) по националном основу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гале

14.08.2022 07:49

У ФБИХ су хрвати тако угрожени да су блокирали власт и Уставни суд 4 године. Дао бог да ја будем угрожен као они.

Name

Доналд

13.08.2022 20:27

Ако Бог да, неће никада ни ући у ту ЕУ а ваљда ће и нестати. Мислим нестаце обе накарадне творевине и БиХ и ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

13.08.2022 20:59

Приоритет приоритета је да истјерају нелегалног гос'н високог и све странце судије и осталу багру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андреј

14.08.2022 05:51

Док ми удемо у ЕУ,удовољавајуци њиховим захтјевима од РС неце остати ниста.Када икад су рекли Дејтонски споразум на кратко,онда бриселски пут.То је то.Све ово Свабе постављају,буранија као Холандија,Белгија... бас их брига,неце се они свадати са Свабама због ЕУ балканске политике.БиХ је добила најострије услове за приступање.Понека ствар овдје не стима ни политицком Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

14.08.2022 07:47

Па ето много су испунили, ал им ови гледају кроз прсте, ил их гледају ко дјецу до 3 године

ОДГОВОРИТЕ
Name

грицко 62

14.08.2022 15:11

Ал сте глупи ми и ервропска унија од нас бјеже ко ђаво од крста ми да смо изашта требали би они да испуњавају наше услове .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

14.08.2022 15:21

Никад они неће ништа испунити колико год били глупи нико неће сјећи грану на којој сједи.

ОДГОВОРИТЕ