Šta je BiH ispunila od 14 ključnih prioriteta za EU

Otkad je Evropska komisija objavila Mišljenje o kandidaturi BiH za članstvo u EU maja 2019, ostvareno je malo napretka na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, rečeno je u Kancelariji EU u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 13.08.2022 | 14:21
Šta je BiH ispunila od 14 ključnih prioriteta za EU

Kako su nam istakli, BiH je djelimično ispunila prioritet broj jedan, i to onaj dio koji se odnosi na održavanje izbora u Mostaru.

"Održana je sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u junu 2021. godine nakon petogodišnjeg zastoja, što označava dobar napredak u ispunjavanju ključnog prioriteta broj tri", rekli su nam oni.

Usvajanje revidirane Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina u septembru 2020. godine, kako nam je pojašnjeno, doprinos je ispunjavanju ključnog prioriteta broj pet.

"Ustavni sud BiH je još 2019. godine ukinuo smrtnu kaznu iz Ustava RS, čime je djelimično implementiran ključni prioritet deset", naglašeno nam je.

Osim toga, kako su istakli, usvojen je Akcioni plan za reformu javne uprave, kao i Strategija za upravljanje javnim finansijama svih nivoa vlasti.

"To predstavlja doprinos ispunjavanju ključnog prioriteta broj 14", naglasili su oni.

Sve do sada implementirano, prema ocjeni Kancelarije EU u BIH, predstavlja samo djelimičan i ograničen napredak.

"Slabi su rezultati u BiH posljednjih nekoliko godina, sa zakočenim reformama i političkim liderima na vlasti koji uzrokuju blokade, kašnjenja, nefunkcionalnost, napade na državu i propuštaju prilike za donošenje potrebnih zakona kako bi se postigao napredak", ocjenjuju oni.

Upozorili su da BiH mora ubrzati ispunjavanje prioriteta ako želi postići održiv napredak na putu ka EU, a za detalje su nas uputili na posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH.

Na početku izvještaja iz prošle godine naglašeno je da na osnovu zaključaka Savjeta EU iz decembra 2019. godine, Evropska komisija fokusira svoje izvještaje o BiH upravo na implementaciju ključnih prioriteta iz Mišljenja.

"Nakon što je u februaru 2016. godine podnijela aplikaciju, BiH mora ispuniti 14 ključnih prioriteta, koji se odnose na područja demokratije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne administracije. To je uslov da bi Komisija preporučila otvaranje pretpristupnih pregovora s BiH", naglašeno je u izvještaju.

Dodali su da javna politička opredijeljenost vlasti na svim nivoima u BiH kao svoj cilj ima opredijeljenost za evropske integracije, ali da ta deklarativna opredijeljenost nije pretvorena u konkretnu akciju.

"Politički lideri su i dalje okupirani retorikom podjela i nekonstruktivnim političkim svađama. Sve je to do sada spriječilo postizanje napretka u ključnim prioritetima", naglašeno je.

Osim toga, kako su naglasili, BiH je u ranoj fazi pripremljenosti kada je u pitanju prevencija korupcije i borba protiv organizovanog kriminala.

"Tokom ovog proteklog perioda nije ostvaren nikakav napredak", naglasili su oni.

* Prioritet 1 - djelimično ispunjeno

   Izbori u skladu s evropskim standardima

* Prioritet 2 - neispunjeno

   Funkcionisanje mehanizma koordinacije s EU

* Prioritet 3 - djelimično ispunjeno

   Funkcionisanje Parlamentarnog savjeta za stabilizaciju i pridruživanje

* Prioritet 4 - neispunjeno

   Temeljno unapređenje institucionalnog i ustavnog sistema u skladu s EU

* Prioritet 5 - djelimično ispunjeno

   Rad na pomirenju i prevladavanju prošlosti

* Prioritet 6 - neispunjeno

   Usvajanje zakona o VSTS i sudovima u BiH u skladu s EU standardima

* Prioritet 7 - neispunjeno

   Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

* Prioritet 8 - neispunjeno

   Unapređenje upravljanja granicama i pitanjima migracija

* Prioritet 9 - meispunjeno

   Usvajanje nediskriminacijskih zakona u pitanjima ljudskih prava

* Prioritet 10 - djelimično ispunjeno

   Usvajanje mehanizma za prevenciju mučenja i ukidanje smrtne kazne

* Prioritet 11 - neispunjeno

   Unapređenje prava na javno okupljanje i prava građanskih organizacija

* Prioritet 12 - neispunjeno

   Zaštita novinara i prava na izražavanje

* Prioritet 13 - neispunjeno

   Zaštita prava manjina

* Prioritet 14 - djelimično ispunjeno

   Sprovesti reformu javne uprave u skladu s evropskim standardima

(Nezavisne/ foto: Ilustracija/ Agencija Anadolija)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Ja

13.08.2022 13:03

Koliko mi je poznato ovo su uslovi da BiH dobije status kandidata za EU. A, sta je to Ukrajina ispunila usred rata, da dobije taj status? Korumpirana i siromasna zemlja, bez ikakvih gradjanskih zastita i prava, nista bolja ni losija od BiH. Ako cete imati neke standarde, onda neka za sve budu jednaki.

ODGOVORITE
Name

Mare

13.08.2022 16:47

Re ja: pusti ti Ukrajinu, ne znam ni ja ni ti sta se desava tamo,vreme ce pokazati,ko su oni.Daj da ti radze kazem za Sloveniju, u kojom zivim: 2 godine na uradu trazim duplikat vozacko dozvolu,ne cejo mi napravit,jer sem ga zamjenio u UK dozvolu,kad sam tamo zivio,policija kaze moze,urad ne, kot drzavnog prevodioca dao da prevedem skolsku diplomu,cekam od 2007 godine,ako hocem da prodam nesto preko oglasa moram menjat sim i telefon, jer me prate i onemogucaju prodaju, 3 auta sam morao bacit na odpad, jer nisam mogao prodati(cjena 300 do 500 eura), moped takodze, provokacije i useravanje na ulici, na poslu, i ova drzava u europi, pa da europa je slicna sloveniji, zato je i tako, sta ne cujes nista od balkanaca koji rade u sloveniji???kako jim je, pa da ne sme da prica, ..... A i eu polako tone, tako da ne brini, vec se osjeca siromastvo,ma da sam ja uvjek bio siromak, tako da me boli ono....za njih i eu.

Name

Istok

13.08.2022 13:04

Kad pogledaš naša politika blokira svaku od ovih tačaka dok nam sve ode na zapad. Valja je geslo što gore to bolje!

ODGOVORITE
Name

Tacno

13.08.2022 13:07

Sa ovima na vlasti nikada nista nece ici na bolje

ODGOVORITE
Name

Dakle

13.08.2022 13:33

Nista ... 0 bodova ...

ODGOVORITE
Name

Prioritet 1

13.08.2022 13:35

Izbori u skladu s evropskim standardima. Svi za jednog jedan za sve ... Izbor je jasan ... Svi politicari jedno pa na rad za sisteme upravljanja njima i samoupravljanja, te nezavisnosti ... -djelimično ispunjeno Medijske usluznosti - nije ispunjeno ...

ODGOVORITE
Name

Z

13.08.2022 13:36

Prioritet 2 - neispunjeno Funkcionisanje mehanizma koordinacije s EU Koordinisanje Europe prema civilizacijskim normama nedefinisano ...

ODGOVORITE
Name

X

13.08.2022 13:37

Prioritet 3 - djelimično ispunjeno Funkcionisanje Parlamentarnog savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Gomilanje administracije ... Sta fali Dodiku u RS i BH ...

ODGOVORITE
Name

Tesko

13.08.2022 13:38

Prioritet 4 - neispunjeno Temeljno unapređenje institucionalnog i ustavnog sistema u skladu s EU BH je kriminalna zemlja i u FBH jos ima marginalizacija ljudi (Hrvata) po nacionalnom osnovu ...

ODGOVORITE
Name

Gale

14.08.2022 07:49

U FBIH su hrvati tako ugroženi da su blokirali vlast i Ustavni sud 4 godine. Dao bog da ja budem ugrožen kao oni.

Name

Donald

13.08.2022 20:27

Ako Bog da, neće nikada ni ući u tu EU a valjda će i nestati. Mislim nestace obe nakaradne tvorevine i BiH i EU.

ODGOVORITE
Name

Orthy

13.08.2022 20:59

Prioritet prioriteta je da istjeraju nelegalnog gos'n visokog i sve strance sudije i ostalu bagru

ODGOVORITE
Name

Andrej

14.08.2022 05:51

Dok mi udemo u EU,udovoljavajuci njihovim zahtjevima od RS nece ostati nista.Kada ikad su rekli Dejtonski sporazum na kratko,onda briselski put.To je to.Sve ovo Svabe postavljaju,buranija kao Holandija,Belgija... bas ih briga,nece se oni svadati sa Svabama zbog EU balkanske politike.BiH je dobila najostrije uslove za pristupanje.Poneka stvar ovdje ne stima ni politickom Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

14.08.2022 07:47

Pa eto mnogo su ispunili, al im ovi gledaju kroz prste, il ih gledaju ko djecu do 3 godine

ODGOVORITE
Name

gricko 62

14.08.2022 15:11

Al ste glupi mi i ervropska unija od nas bježe ko đavo od krsta mi da smo izašta trebali bi oni da ispunjavaju naše uslove .

ODGOVORITE
Name

ćorak

14.08.2022 15:21

Nikad oni neće ništa ispuniti koliko god bili glupi niko neće sjeći granu na kojoj sjedi.

ODGOVORITE