Породично-страначке везе рецепт за успјех...

Фирма "Проинтер", с којом по властитом признању „сарађује“ син Милорада Додика Игор, од јавног сектора за седам година постојања добио је 202.155.071 КМ кроз 781 уговор.

Република Српска 13.08.2022 | 13:45
Породично-страначке везе рецепт за успјех...

Колико успјешне дјеце у Босни и Херцеговини познајете? Да би успјели, знање и кофере однијели су далеко, преко границе. Неким синовима, ипак, довољно је само да буду синови, а тата ће учини све да се, ето, не дрогирају. Од првог одобреног три милиона марака вриједног „кредита“ Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, док тата сједи у Кредитном одбору акционара банке, до послова тешких 202.155.071 КМ пут је кратак, уз презиме звучно – Додик. ИТ тендер мајстор „Проинтер“, с којим „сарађује“ Милорадов Игор, од јавног сектора за седам година постојања добио је тачно толико кроз 781 уговор.

Само од 1. јула до данас обзнањено је да је на куповине од „Проинтера“ из разних буџета безобразно и бахато потрошено 2.307.405 КМ са ПДВ-ом. На намјештене тендере од „Електро-Бијељине“ добили су уговор од 93.483 КМ, од:

- „Електрокрајине“ - 50.880

- Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове - 40.950

- Електропривреде Републике Српске - 77.167

- Општине Станари - 315.865

- Пореске управе Републике Српске - 585.000

- Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске - 294.456

- Шума Републике Српске - 3.709

- Правобранилаштва Републике Српске - 790.809

- Универзитетског клиничког центра Републике Српске - 35.093

- Завода за запошљавање Републике Српске 30.000 КМ

Свим овим институцијама, предузећима и установама управљају кадрови СНСД-а Милорада Додика, у чијима кампањама активно учествује и син Игор. Питање сукоба интереса нико не спомиње.

Након што су 5. јануара ове године пооштрене америчке санкције Милораду Додику, а „на леду“ се нашао и „Проинтер“ којем су свјетске компаније почеле да отаказују послове, функционери смјештени у фотеље које им финансирају грађани имали су задатак да у фирму упумпају што више јавног новца.

Партијско-породични задатак у том периоду, али и годинама раније изузетно су обављала руководства “Шума Републике Српске”, Регулаторне агенције за комуникације БиХ, Савјета министара БиХ, Републичке управе за инспекцијске послове, Општине Лакташи, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске, Правобранилаштва Републике Српске, Аутоцеста Федерације БиХ, Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге Републике Српске, Електропривреде ХЗ ХБ, Добоја, Жељезница Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Министарства просвјете и културе Српске, Министарства трговине и туризма Српске, Међународног аеродрома Сарајево, Аеродрома Републике Српске, Електро-Добоја, Водовода Добој, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске, Електропривреде Српске, Рудника и Термоелектране Угљевик, Инвестиционо-развојне банке Српске, Хидроелектрана на Врбасу, Градишка, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске, Рудника и Термоелектране Гацко, РТРС-а, Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, Ветеринарског института “Др Васо Бутозан”, Службеног гласника Републике Српске, Олимпијског центра Јахорина, Тужилаштва БиХ, Агенције за осигурање Српске, Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА), Института за заштиту здравља Републике Српске, Хидроелектрана на Дрини, Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), Електро-Херцеговине, Студентског центра Пале, Хеликоптерског сервира Републике Српске, Дома здравља Бањалука, Лутрије Српске, Бањалука, Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Дома здравља Бијељина, Службе за заједничке послове Владе Републике Српске, Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ (БХДЦА), Електродистрибуције Пале, Министарства одбране БиХ, Министарства финансија Републике Српске, Централне банке БиХ, Вода Српске, Електропреноса БиХ, Владе Републике Српске, Универзитета у Источном Сарајеву, Путева Српске, Брчко дистрикта, Завода за запошљавање Републике Српске, Хидроелектрана на Требишњици, Управе за индиректно опорезивње БиХ, Електрокрајине Бањалука, Универзитетског клиничког центра Републике Српске, Фонда здравственог осигурања Републике Српске, Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, Пореске управе Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”, Фонда пензијско-ивалидског осигурања Српске, Пошта Српске…  

Да би боље тендерски пословао, „Проинтер“ је преузео или се увезао уговорима о сарадњи са другим фирмама којим су управљали тајкуни или чланови породица блиских Додиковим. Тако је под овом командом завршила „Калдера Цомпанy“ Миленка Чичића, а најављени „напад на електроенергетски сектор“ био је више него бруталан. Милиони марака из касе ЕРС-а завршили су на рачунима ових фирми.

Сарадња је озваничена и са фирмом „Дwелт“ Стефана Крнете, зета бившег СНСД-овог министра здравља Ранка Шкрбића. Грађани ће, на примјер, тешко заборавити прошлогодишњи "струјни удар" од  31.828.565 КМ за којекакве системе 15 зависних предузећа из система „Електропривреде Републике Српске“.

ГОСПОДАРЕЊЕ МЕДИЈСКИМ ПРОСТОРОМ

Милорад Додик зна колико је за његов опстанак на власти важно да управља медијским простором. „Проинтер“ је ту да „заведе ред“ па је својевремено купио фирму „К-2“ и тиме у потпуности преузео власништво над бањалучком Алтернативном телевизијом.

Фирму „К-2“ основали су раније радници АТВ-а који су имали одређен удио у власништву телевизије. Међутим, већина њих је 2019. године свој удио продала фирми „Гранд траде“ пресуђеног криминалца Милета Радишића.

С обзиром на то да је у претходном периоду од „Интегра инжењеринга“ Додиковог пријатеља Слободана Станковића купио већински удио, као и удио који је имао „Гранд траде“, „Проинтер“ је куповином фирме која је уз њих једини преостали власник, дошао до потпуног власништва над овом медијском кућом. У власничким папирима сада су само козматичке промјене – санкционисаним АТВ-ом управља „Инфинитy медиа“. „Проинтер“ је члан „Инфинитy Интернатионал Гроуп“.

„Инфинитy медиа“ управља и пропалим пројектом УНА ТВ. Регионалним медијским простором породица није успјела да загосподари.

СУД: ЖУРНАЛ ВАМ НЕ ВРИЈЕЂА УГЛЕД, ПОСТАЛИ СТЕ ГЛАВНИ ПАРТНЕР ЈАВНОГ СЕКТОРА

Дугогодишње писање Журнала о неконтролисаном одливу јавног новца на породични рачун потврдио је и Основни суд у Бањалуци пресудом од 19. августа прошле године.

Иако су челници „Проинтера“ годинама негирали било какву повезаност са породицом Додик, као и утицај на одлуке директора јавних предузећа, Журнал је континуирано пратио јавне набавке у којима је фирма, махом као једини понуђач, добијала десетине милиона марака тешке послове. Правећи невјероватан притисак на новинаре Журнала, „Проинтер“ је поднио неколико тужби за клевету. Међутим, уз многобројне материјалне доказе, суд је одбацио прву. На ову одлуку, занимљиво, „Проинтер“ се није жалио. Према незваничним информацијама, правни савјетници су моћи осокољеним „привредницима“ рекли да и не постоји основ за судски прогон. Док Журнал чека нове позиве за рочишта, правоснажна пресуда је јасна!

Наше образложење да смо годинама пратили рад „Проинтера“ и да имамо податке како је ова фирма протеклих година закључила огроман број уговора са јавним сектором и тако остварила значајне приходе, суд је потврдио сматрајући да „није спорно да је компанија преузела примат на ИТ тржишту у Републици Српској и постала један од главних партнера јавног сектора, што је општепозната чињеница која се протеже кроз све медије“.

„Ово изражавање се не може сматрати клеветничким па суд сматра да да нема ни елемената повреде угледа која би оправдавала досуђивање нематеријалне штете“, стоји у правоснажној судској одлуци.

Уосталом, тата Милорад почесто је нервозан па у нервози и сам разоткрије сина. Тако је било и врелог 18. јула 2019, за скупштинском говорницом.

„Није власник, ни овлаштено лице у тој фирми, али јесте сарадник те фирме, сарађује са иностраним фирмама и има од тога приходе“, рекао је пред народним посланицима.

(Журнал инфо/ фото: Н1)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

3 000 000 КМ

13.08.2022 12:24

НЕЗАПОСКЕНОЈ ДЈЕЦИ ДАО БАБО 3 МИЛИОНА.. И БАБО КАЗЕ ЈА САМ ПОНОСАН НА ДЈЕЦУ УСПЈЕСНИ СУ.. Е ФУКАРО ЉИГАВАЦ МАЛИ ПАЦОВ... ? ? ? ? ТИ БЕТЕРИМА 3 МИЛИОНА ДАО СИ.. ВИЛЕ СИ ИМ ПОКУПОВАО ОД НАРОДНИХ ПАРА.. МИЛИОНЕ СИ ИМА УКРАО ОД БЈЕДЕ СИРОТИЊЕ.. МАМЛАЗЕ ХОЦЕЛИ СРЕЦЕ ИМАТИ ТВОЈА УНУЦАД ОД СИРОТИЊСКИХ ПАРА... НЕЦЕ ПИЈАЦАРУ СА ТАМИЦЕМ.. НЕЦЕ.. БИЦЕ ОПЕРАЦИЈА И АДВОКАТА.. ПРОКЛЕТО ВАМ БИЛО ФУКАРИНСКА ФАМИЛИЈО.. ? ? ? ? ? ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОИНТЕР ?

13.08.2022 13:02

ДА ЛИ СЕ ОВА ГИГАНТСКИХ РАЗМЈЕРА КОМПАНИЈА КОТИРА НА ЛОНДОНСКОЈ БЕРЗИ ? ...

Name

Ре

13.08.2022 18:41

Исти гаргамел.

Name

НАРКО КАПИТАЛ

13.08.2022 20:09

ПРИОНТЕР И ИНФИНИТY СЛУЗЕ ЗА ПРАЊЕ НАРКО КАПИТАЛА. ПА ТО ЦИЈЕЛИ СВИЈЕТ ЗНА. ОСИМ ОВОГ ОВДЕ ПОЛУСВИЈЕТА. АЛ ДОБРО. ИМА ЗА ЊИХ ВРЕМЕНА. ИХ...

Name

Нормалан

13.08.2022 12:26

Рс је приватна фирма коју је народ продо дудуку и цовек је успјесно води, п нормално за свој интерес. На роду треба јос и горе, далисте патите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МедицинскиБрат

13.08.2022 13:08

Наравно, потписујем. Ово трба и применовати у Додикстан. Народ је уручио аве Додику и треба да нас дере ко стоку.

Name

ИГОР И ГОРИЦА????

13.08.2022 12:28

ДА ЛИ ЦЕ ВАСА ДЈЕЦА ИМАТИ СРЕЦЕ СТО СТЕ ПОКРАЛИ ОД БЈЕДЕ И СИРОТИЊЕ.. ДА ЛИ ВАСА ДЈЕЦА ЦЕ ТРОСИТИ МИЛИОНЕ И ЗЛАТО СТО ЈЕ ФУКАРА ПИЈАЦАР ЛОКРАО НАРОД БЈЕДУ И СИРОТИЊУ.. ДА ЛИ ЦЕ ТЕ МОЦИ ДЈЕЦИ ОБЈАСНИТИ КОЈЕ УБИЈАО ДЈЕЦУ ПО Б... ЛУЦИ ТУДУ.. НЕВИНУ.. ОБЈССНИТЕ ДЕБИЛСКА ФАМИЛИЈО ТО ДЈЕЦИ.. ЦИЈИ ДЕДА КРАО БЈЕДУ И СИРОТИЊУ.. И УБИЈАО ДЈЕЦУ.. ФУКАРИНСКС ФАМИЛИЈО.. ДАВО ВАС ОДЊО.. ДИКТАТОРИ.. КАКО ПРОЛАЗЕ.. ??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленце

13.08.2022 13:09

Бједа и сиротња су гласали за нас све ове године. Морамо се мало почастити а ти иди ван ко ебе, овдје смо ми Баје

Name

УСПЈЕСНА ДЈЕЦА????

13.08.2022 12:32

МАМЛСЗЕ ИЗ БАКИНАЦА.. ЈЕСУЛИ ЗАТО УСПЈЕСНА ВАСА ДЈЕЦА.. СТО СТЕ ПОКРАЛИ БЈЕДУ И СИРОТИЊУ.. ДИКТСТОРЕ 2 ОКТОБРА.. ДИКТАТОРЕ ОСТАЈЕС БЕЗ ИМУНИТЕТА.. БЕЗ ПОЛИЦИЈЕ.. БЕЗ УТИЦАЈА ТУЗИЛАСТВО БЕЗ ОБЕЗБЈЕДЕЊА.. И СТА ОНДА ФУКСРО.. ПИЈАЦАРУ.. КУД ОНДА ДУБРЕ ИСАНСКО СТО ПОКРАДЕ БЈЕДУ И СИРОТИЊУ.. ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само додицима и секти све

13.08.2022 12:34

Народе, народе, јеси стока неопјевана

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАМЕТНА ДЈЕЦА?????

13.08.2022 12:34

ЈЕСУЛИ ЗАТО УСПЈЕСНИ СТО ПОКРАДЕ БЈЕДУ И СИРОТИЊУ МАМЛАЗЕ ИЗ БАКИНАЦА.. СТО УБИЈАО СИ ДЈЕЦУ ПО Б ЛУЦИ ТУДУ.. ПИЈАЦАРУ ПРСВИЛО ТЕ ЈЕ НА ПИЈАЦИ У ТАМИЦУ.. И НА ПИЈАЦИ СИ РОДЕН.. МАМЛАЗЕ ТСМИЦ САЛАТА ПСПРИКЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСТЕНО...

13.08.2022 12:36

СТА ЈЕ НАРОДЕ , ТО ЈЕСТ ГЛАСАЦИ. ПА ОВАЈ "ПОСТЕЊАЦИНА" МИСЛИ И НА ВАС . ПЕНЗИОНЕРИ , МЛАДИ , БОРЦИ . ДОБИЛИ СТЕ И ВИ ИЛИ ЦЕТЕ ДОБИТИ СТО МАРАКY. А АКО ПОБИЈЕДИ "ОВАЈ СТО СВЕ ОБЕЦАВА" БИЦЕ ЈОС ПО СТО МАРАКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало

13.08.2022 12:36

Им било, неће дуго. Ту је 2 октобар па гласачи пазите шта радите. Сви на изборе изађите и дајте глас промјенама. Ово није нормално, не постоји нигде у свијету него код милорада дудук, опет му мало, фууууј

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРИЦА ПАМЕРНА

13.08.2022 12:37

ДАБОГДА АЦАЛА ПОРЕЗ МАКРОУ.. ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станари-Добој

13.08.2022 12:41

Кад це криминалци свих боја и нација на робије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

13.08.2022 12:42

Аман људи опаметите се, па овај човјек је приватизовано читаву Републику Српску за себе, своју дјецу, кумове, родјаке...стоп криминалу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

13.08.2022 12:44

"Боље да ради него да краде."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

13.08.2022 12:46

Неке ствари ни бог не мозе висе гледат, па допусти или реагује, на теске гадости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

13.08.2022 12:56

И прва 3 милионцицаа па по реду тендер мафија оплитицкотајкунска мафијааа партије базе лопова институције крцатеее лоповима и лопов лопова цува поледјину и тако постадосе м8лионерии милијардерии корумпирани политицари пљацку поцели у рату и 5раје до данас ! 0љацка стољецаа умрезени у свим партијамаааа лопови харајуууу!! Заробили дрзаву!! Народ растјерали опљацкали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

13.08.2022 13:18

Да су они неке патриоте, рецепт за богаћење би подијелили са властитим Народом, да свима буде лијепо, а овако..., а да, они су вриједни, воле да раде !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

13.08.2022 13:23

Бозе колико требас бити гладан а тиме и јадан да толико грабис себи. Узас

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ.

14.08.2022 12:28

Похлепа је болест.А њима није заобишла ни једну једину ћелију.Мени их је жао.

Name

Забио

13.08.2022 13:27

Додик је забио сам себи нож у леђа и гурнуо прст у око народу са поклањањем Алумине и Љубије , Стевановиц је попушио у Зворнику читав Зворник му јбе матер тако и у Приједору само људи ћуте неће да кажу наглас , Додик и Игор сигурно су у затвору потписујем, па читава држава зна да је Проинтер Додиков сам себи гура нож у леђа ......само глуп човјек може радити ово што је урадио Додик са својим сином и тендерима .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.08.2022 14:06

Ово је права истина каква је ово држава каква је власт каква је опозиција какви су људи у њој.Људи су тотално дезорентисани изварани и по стоти пут покрадени и опљачкани али послушно цуте и не дижу главу.Опозиција млака без имало снаге и било какве идеје да проба одвести овај народ и тако помоћи и себи и њему.А овакве власти нема нико на свету.Низаста није способна осим за криминал свих могућих видова

Name

Некоизмасе

13.08.2022 14:02

Не требају нама избори. То се свакако покраде, купи, прелети и мање-више све остане исто. Нама треба мирна РЕВОЛУЦИЈА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

025

13.08.2022 14:41

комеје бог отац лакомује бити светац па зар великог бате син ради он реце дамује син незапослен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.08.2022 14:54

И послије овог текста и свих ових информација питам се коме це народ дати глас и подрску на изборима? Да ли промјенама неким или овом бахатом силедзији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

14.08.2022 12:25

Бахатом силеџији,видјећете.

Name

Бобан

13.08.2022 14:57

Не бих му био у кожи...џаба милиони..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

13.08.2022 14:57

Треба му неко реци да це кад тад одговарати за овај криминал. Нико се није извукао. Па када старе дане буде проводио иза браве

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГИСТРА

13.08.2022 15:26

Најгору подуку је уцинио својој дјеци , на њима це се све сломити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

13.08.2022 15:44

А син незна ни таблицу мнозења,он некоме сарадник,теска исмијацина?

Name

Мило

13.08.2022 18:48

Чаушеуску сценариј ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

То са Сином изгледа овако

13.08.2022 20:23

Набавка ИТ услуга процјена 3милиона..онда сеф иде по стик у проинтер и они пишу тендерску д.и онда се она мало кисели и усминка и пусти на објаву..Све дословце напишу а сто је најгоре тамо појма немају како би требало..онда се стик носа једно пар.. више пута и опет се крчка... казе сеф ..готови смо ако мали не добије посао? Ја сведок...и тако у круг..сифра..поздрави мајку..!! Знаш ти ко сам !! А знас да не лажем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битно је

14.08.2022 05:07

Нека нек се мали не дрогира јебес паре и онако су народне.

ОДГОВОРИТЕ