Porodično-stranačke veze recept za uspjeh...

Firma "Prointer", s kojom po vlastitom priznanju „sarađuje“ sin Milorada Dodika Igor, od javnog sektora za sedam godina postojanja dobio je 202.155.071 KM kroz 781 ugovor.

Republika Srpska 13.08.2022 | 13:45
Porodično-stranačke veze recept za uspjeh...

Koliko uspješne djece u Bosni i Hercegovini poznajete? Da bi uspjeli, znanje i kofere odnijeli su daleko, preko granice. Nekim sinovima, ipak, dovoljno je samo da budu sinovi, a tata će učini sve da se, eto, ne drogiraju. Od prvog odobrenog tri miliona maraka vrijednog „kredita“ Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, dok tata sjedi u Kreditnom odboru akcionara banke, do poslova teških 202.155.071 KM put je kratak, uz prezime zvučno – Dodik. IT tender majstor „Prointer“, s kojim „sarađuje“ Miloradov Igor, od javnog sektora za sedam godina postojanja dobio je tačno toliko kroz 781 ugovor.

Samo od 1. jula do danas obznanjeno je da je na kupovine od „Prointera“ iz raznih budžeta bezobrazno i bahato potrošeno 2.307.405 KM sa PDV-om. Na namještene tendere od „Elektro-Bijeljine“ dobili su ugovor od 93.483 KM, od:

- „Elektrokrajine“ - 50.880

- Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove - 40.950

- Elektroprivrede Republike Srpske - 77.167

- Opštine Stanari - 315.865

- Poreske uprave Republike Srpske - 585.000

- Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske - 294.456

- Šuma Republike Srpske - 3.709

- Pravobranilaštva Republike Srpske - 790.809

- Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske - 35.093

- Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske 30.000 KM

Svim ovim institucijama, preduzećima i ustanovama upravljaju kadrovi SNSD-a Milorada Dodika, u čijima kampanjama aktivno učestvuje i sin Igor. Pitanje sukoba interesa niko ne spominje.

Nakon što su 5. januara ove godine pooštrene američke sankcije Miloradu Dodiku, a „na ledu“ se našao i „Prointer“ kojem su svjetske kompanije počele da otakazuju poslove, funkcioneri smješteni u fotelje koje im finansiraju građani imali su zadatak da u firmu upumpaju što više javnog novca.

Partijsko-porodični zadatak u tom periodu, ali i godinama ranije izuzetno su obavljala rukovodstva “Šuma Republike Srpske”, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Savjeta ministara BiH, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Opštine Laktaši, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, Pravobranilaštva Republike Srpske, Autocesta Federacije BiH, Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske, Elektroprivrede HZ HB, Doboja, Željeznica Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, Ministarstva trgovine i turizma Srpske, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Aerodroma Republike Srpske, Elektro-Doboja, Vodovoda Doboj, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske, Elektroprivrede Srpske, Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, Investiciono-razvojne banke Srpske, Hidroelektrana na Vrbasu, Gradiška, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske, Rudnika i Termoelektrane Gacko, RTRS-a, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, Službenog glasnika Republike Srpske, Olimpijskog centra Jahorina, Tužilaštva BiH, Agencije za osiguranje Srpske, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske, Hidroelektrana na Drini, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Elektro-Hercegovine, Studentskog centra Pale, Helikopterskog servira Republike Srpske, Doma zdravlja Banjaluka, Lutrije Srpske, Banjaluka, Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Doma zdravlja Bijeljina, Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske, Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), Elektrodistribucije Pale, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva finansija Republike Srpske, Centralne banke BiH, Voda Srpske, Elektroprenosa BiH, Vlade Republike Srpske, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Puteva Srpske, Brčko distrikta, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Hidroelektrana na Trebišnjici, Uprave za indirektno oporezivnje BiH, Elektrokrajine Banjaluka, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Poreske uprave Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Fonda penzijsko-ivalidskog osiguranja Srpske, Pošta Srpske…  

Da bi bolje tenderski poslovao, „Prointer“ je preuzeo ili se uvezao ugovorima o saradnji sa drugim firmama kojim su upravljali tajkuni ili članovi porodica bliskih Dodikovim. Tako je pod ovom komandom završila „Kaldera Company“ Milenka Čičića, a najavljeni „napad na elektroenergetski sektor“ bio je više nego brutalan. Milioni maraka iz kase ERS-a završili su na računima ovih firmi.

Saradnja je ozvaničena i sa firmom „Dwelt“ Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja Ranka Škrbića. Građani će, na primjer, teško zaboraviti prošlogodišnji "strujni udar" od  31.828.565 KM za kojekakve sisteme 15 zavisnih preduzeća iz sistema „Elektroprivrede Republike Srpske“.

GOSPODARENJE MEDIJSKIM PROSTOROM

Milorad Dodik zna koliko je za njegov opstanak na vlasti važno da upravlja medijskim prostorom. „Prointer“ je tu da „zavede red“ pa je svojevremeno kupio firmu „K-2“ i time u potpunosti preuzeo vlasništvo nad banjalučkom Alternativnom televizijom.

Firmu „K-2“ osnovali su ranije radnici ATV-a koji su imali određen udio u vlasništvu televizije. Međutim, većina njih je 2019. godine svoj udio prodala firmi „Grand trade“ presuđenog kriminalca Mileta Radišića.

S obzirom na to da je u prethodnom periodu od „Integra inženjeringa“ Dodikovog prijatelja Slobodana Stankovića kupio većinski udio, kao i udio koji je imao „Grand trade“, „Prointer“ je kupovinom firme koja je uz njih jedini preostali vlasnik, došao do potpunog vlasništva nad ovom medijskom kućom. U vlasničkim papirima sada su samo kozmatičke promjene – sankcionisanim ATV-om upravlja „Infinity media“. „Prointer“ je član „Infinity International Group“.

„Infinity media“ upravlja i propalim projektom UNA TV. Regionalnim medijskim prostorom porodica nije uspjela da zagospodari.

SUD: ŽURNAL VAM NE VRIJEĐA UGLED, POSTALI STE GLAVNI PARTNER JAVNOG SEKTORA

Dugogodišnje pisanje Žurnala o nekontrolisanom odlivu javnog novca na porodični račun potvrdio je i Osnovni sud u Banjaluci presudom od 19. avgusta prošle godine.

Iako su čelnici „Prointera“ godinama negirali bilo kakvu povezanost sa porodicom Dodik, kao i uticaj na odluke direktora javnih preduzeća, Žurnal je kontinuirano pratio javne nabavke u kojima je firma, mahom kao jedini ponuđač, dobijala desetine miliona maraka teške poslove. Praveći nevjerovatan pritisak na novinare Žurnala, „Prointer“ je podnio nekoliko tužbi za klevetu. Međutim, uz mnogobrojne materijalne dokaze, sud je odbacio prvu. Na ovu odluku, zanimljivo, „Prointer“ se nije žalio. Prema nezvaničnim informacijama, pravni savjetnici su moći osokoljenim „privrednicima“ rekli da i ne postoji osnov za sudski progon. Dok Žurnal čeka nove pozive za ročišta, pravosnažna presuda je jasna!

Naše obrazloženje da smo godinama pratili rad „Prointera“ i da imamo podatke kako je ova firma proteklih godina zaključila ogroman broj ugovora sa javnim sektorom i tako ostvarila značajne prihode, sud je potvrdio smatrajući da „nije sporno da je kompanija preuzela primat na IT tržištu u Republici Srpskoj i postala jedan od glavnih partnera javnog sektora, što je opštepoznata činjenica koja se proteže kroz sve medije“.

„Ovo izražavanje se ne može smatrati klevetničkim pa sud smatra da da nema ni elemenata povrede ugleda koja bi opravdavala dosuđivanje nematerijalne štete“, stoji u pravosnažnoj sudskoj odluci.

Uostalom, tata Milorad počesto je nervozan pa u nervozi i sam razotkrije sina. Tako je bilo i vrelog 18. jula 2019, za skupštinskom govornicom.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je pred narodnim poslanicima.

(Žurnal info/ foto: N1)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

3 000 000 KM

13.08.2022 12:24

NEZAPOSKENOJ DJECI DAO BABO 3 MILIONA.. I BABO KAZE JA SAM PONOSAN NA DJECU USPJESNI SU.. E FUKARO LJIGAVAC MALI PACOV... ? ? ? ? TI BETERIMA 3 MILIONA DAO SI.. VILE SI IM POKUPOVAO OD NARODNIH PARA.. MILIONE SI IMA UKRAO OD BJEDE SIROTINJE.. MAMLAZE HOCELI SRECE IMATI TVOJA UNUCAD OD SIROTINJSKIH PARA... NECE PIJACARU SA TAMICEM.. NECE.. BICE OPERACIJA I ADVOKATA.. PROKLETO VAM BILO FUKARINSKA FAMILIJO.. ? ? ? ? ? ?

ODGOVORITE
Name

PROINTER ?

13.08.2022 13:02

DA LI SE OVA GIGANTSKIH RAZMJERA KOMPANIJA KOTIRA NA LONDONSKOJ BERZI ? ...

Name

Re

13.08.2022 18:41

Isti gargamel.

Name

NARKO KAPITAL

13.08.2022 20:09

PRIONTER I INFINITY SLUZE ZA PRANJE NARKO KAPITALA. PA TO CIJELI SVIJET ZNA. OSIM OVOG OVDE POLUSVIJETA. AL DOBRO. IMA ZA NJIH VREMENA. IH...

Name

Normalan

13.08.2022 12:26

Rs je privatna firma koju je narod prodo duduku i covek je uspjesno vodi, p normalno za svoj interes. Na rodu treba jos i gore, daliste patite.

ODGOVORITE
Name

MedicinskiBrat

13.08.2022 13:08

Naravno, potpisujem. Ovo trba i primenovati u Dodikstan. Narod je uručio ave Dodiku i treba da nas dere ko stoku.

Name

IGOR I GORICA????

13.08.2022 12:28

DA LI CE VASA DJECA IMATI SRECE STO STE POKRALI OD BJEDE I SIROTINJE.. DA LI VASA DJECA CE TROSITI MILIONE I ZLATO STO JE FUKARA PIJACAR LOKRAO NAROD BJEDU I SIROTINJU.. DA LI CE TE MOCI DJECI OBJASNITI KOJE UBIJAO DJECU PO B... LUCI TUDU.. NEVINU.. OBJSSNITE DEBILSKA FAMILIJO TO DJECI.. CIJI DEDA KRAO BJEDU I SIROTINJU.. I UBIJAO DJECU.. FUKARINSKS FAMILIJO.. DAVO VAS ODNJO.. DIKTATORI.. KAKO PROLAZE.. ??????????

ODGOVORITE
Name

Milence

13.08.2022 13:09

Bjeda i sirotnja su glasali za nas sve ove godine. Moramo se malo počastiti a ti idi van ko ebe, ovdje smo mi Baje

Name

USPJESNA DJECA????

13.08.2022 12:32

MAMLSZE IZ BAKINACA.. JESULI ZATO USPJESNA VASA DJECA.. STO STE POKRALI BJEDU I SIROTINJU.. DIKTSTORE 2 OKTOBRA.. DIKTATORE OSTAJES BEZ IMUNITETA.. BEZ POLICIJE.. BEZ UTICAJA TUZILASTVO BEZ OBEZBJEDENJA.. I STA ONDA FUKSRO.. PIJACARU.. KUD ONDA DUBRE ISANSKO STO POKRADE BJEDU I SIROTINJU.. ???

ODGOVORITE
Name

Samo dodicima i sekti sve

13.08.2022 12:34

Narode, narode, jesi stoka neopjevana

ODGOVORITE
Name

PAMETNA DJECA?????

13.08.2022 12:34

JESULI ZATO USPJESNI STO POKRADE BJEDU I SIROTINJU MAMLAZE IZ BAKINACA.. STO UBIJAO SI DJECU PO B LUCI TUDU.. PIJACARU PRSVILO TE JE NA PIJACI U TAMICU.. I NA PIJACI SI RODEN.. MAMLAZE TSMIC SALATA PSPRIKE..

ODGOVORITE
Name

POSTENO...

13.08.2022 12:36

STA JE NARODE , TO JEST GLASACI. PA OVAJ "POSTENJACINA" MISLI I NA VAS . PENZIONERI , MLADI , BORCI . DOBILI STE I VI ILI CETE DOBITI STO MARAKY. A AKO POBIJEDI "OVAJ STO SVE OBECAVA" BICE JOS PO STO MARAKA

ODGOVORITE
Name

Malo

13.08.2022 12:36

Im bilo, neće dugo. Tu je 2 oktobar pa glasači pazite šta radite. Svi na izbore izađite i dajte glas promjenama. Ovo nije normalno, ne postoji nigde u svijetu nego kod milorada duduk, opet mu malo, fuuuuj

ODGOVORITE
Name

GORICA PAMERNA

13.08.2022 12:37

DABOGDA ACALA POREZ MAKROU.. ??

ODGOVORITE
Name

Stanari-Doboj

13.08.2022 12:41

Kad ce kriminalci svih boja i nacija na robije?

ODGOVORITE
Name

Tnt

13.08.2022 12:42

Aman ljudi opametite se, pa ovaj čovjek je privatizovano čitavu Republiku Srpsku za sebe, svoju djecu, kumove, rodjake...stop kriminalu!

ODGOVORITE
Name

Zeljko

13.08.2022 12:44

"Bolje da radi nego da krade."

ODGOVORITE
Name

Du

13.08.2022 12:46

Neke stvari ni bog ne moze vise gledat, pa dopusti ili reaguje, na teske gadosti

ODGOVORITE
Name

Da da

13.08.2022 12:56

I prva 3 milioncicaa pa po redu tender mafija oplitickotajkunska mafijaaa partije baze lopova institucije krcateee lopovima i lopov lopova cuva poledjinu i tako postadose m8lionerii milijarderii korumpirani politicari pljacku poceli u ratu i 5raje do danas ! 0ljacka stoljecaa umrezeni u svim partijamaaaa lopovi harajuuuu!! Zarobili drzavu!! Narod rastjerali opljackali!

ODGOVORITE
Name

Eto Vidiš

13.08.2022 13:18

Da su oni neke patriote, recept za bogaćenje bi podijelili sa vlastitim Narodom, da svima bude lijepo, a ovako..., a da, oni su vrijedni, vole da rade !

ODGOVORITE
Name

Uzas

13.08.2022 13:23

Boze koliko trebas biti gladan a time i jadan da toliko grabis sebi. Uzas

ODGOVORITE
Name

BL.

14.08.2022 12:28

Pohlepa je bolest.A njima nije zaobišla ni jednu jedinu ćeliju.Meni ih je žao.

Name

Zabio

13.08.2022 13:27

Dodik je zabio sam sebi nož u leđa i gurnuo prst u oko narodu sa poklanjanjem Alumine i Ljubije , Stevanovic je popušio u Zvorniku čitav Zvornik mu jbe mater tako i u Prijedoru samo ljudi ćute neće da kažu naglas , Dodik i Igor sigurno su u zatvoru potpisujem, pa čitava država zna da je Prointer Dodikov sam sebi gura nož u leđa ......samo glup čovjek može raditi ovo što je uradio Dodik sa svojim sinom i tenderima .....

ODGOVORITE
Name

Tatar

13.08.2022 14:06

Ovo je prava istina kakva je ovo država kakva je vlast kakva je opozicija kakvi su ljudi u njoj.Ljudi su totalno dezorentisani izvarani i po stoti put pokradeni i opljačkani ali poslušno cute i ne dižu glavu.Opozicija mlaka bez imalo snage i bilo kakve ideje da proba odvesti ovaj narod i tako pomoći i sebi i njemu.A ovakve vlasti nema niko na svetu.Nizasta nije sposobna osim za kriminal svih mogućih vidova

Name

Nekoizmase

13.08.2022 14:02

Ne trebaju nama izbori. To se svakako pokrade, kupi, preleti i manje-više sve ostane isto. Nama treba mirna REVOLUCIJA...

ODGOVORITE
Name

025

13.08.2022 14:41

komeje bog otac lakomuje biti svetac pa zar velikog bate sin radi on rece damuje sin nezaposlen

ODGOVORITE
Name

Milan

13.08.2022 14:54

I poslije ovog teksta i svih ovih informacija pitam se kome ce narod dati glas i podrsku na izborima? Da li promjenama nekim ili ovom bahatom siledziji.

ODGOVORITE
Name

Bl

14.08.2022 12:25

Bahatom siledžiji,vidjećete.

Name

Boban

13.08.2022 14:57

Ne bih mu bio u koži...džaba milioni..

ODGOVORITE
Name

Igor

13.08.2022 14:57

Treba mu neko reci da ce kad tad odgovarati za ovaj kriminal. Niko se nije izvukao. Pa kada stare dane bude provodio iza brave

ODGOVORITE
Name

GISTRA

13.08.2022 15:26

Najgoru poduku je ucinio svojoj djeci , na njima ce se sve slomiti.

ODGOVORITE
Name

Laktasi

13.08.2022 15:44

A sin nezna ni tablicu mnozenja,on nekome saradnik,teska ismijacina?

Name

Milo

13.08.2022 18:48

Čaušeusku scenarij ..

ODGOVORITE
Name

To sa Sinom izgleda ovako

13.08.2022 20:23

Nabavka IT usluga procjena 3miliona..onda sef ide po stik u prointer i oni pišu tendersku d.i onda se ona malo kiseli i usminka i pusti na objavu..Sve doslovce napišu a sto je najgore tamo pojma nemaju kako bi trebalo..onda se stik nosa jedno par.. više puta i opet se krčka... kaze sef ..gotovi smo ako mali ne dobije posao? Ja svedok...i tako u krug..sifra..pozdravi majku..!! Znaš ti ko sam !! A znas da ne lažem

ODGOVORITE
Name

Bitno je

14.08.2022 05:07

Neka nek se mali ne drogira jebes pare i onako su narodne.

ODGOVORITE