Бањчев НПС уочи избора и уз помоћ Центра за социјални рад обилази социјално угрожене?!

Да је “дно помично” чули смо из афоризама и хумористичких серија, међутим политичке партије у Српској нам сваки дан показују да то уопште није далеко од истине.

Република Српска 13.08.2022 | 10:05
Бањчев НПС уочи избора и уз помоћ Центра за социјални рад обилази социјално угрожене?!

Овај пут за јединствен “излет” у кршење више законских и етичких правила потрудила се странка Дарка Бањца НПС, односно Народна партија Српске.

Они су на инстаграм профил свог Актива младих “активмладихнпс-кд” из Козарске Дубице поставили фотографију на којој информишу јавност како су покренули акцију “Помозимо другима”, а циљ наведене акције је, како тврде, “да се помогне социјално угроженим породицама са територије општине Дубица”.

Даље се наводи да је, ни мање ни више, списак тих породица наведеној странци доставила директорица Центра за социјални рад Козарска Дубица, која је уједно и члан НПС-а?!

Млади активисти полетарци су се похвалили да су разговарали са двије породице и да су им те породице пренијеле шта им је тренутно неопходно за лакши и нормалнији живот, као и да ће им активисти доставити потребне ствари.

Да цијела ситуација буде још гора, фотографија коју су поставили на инстаграм профил  садржи и лица једне од породица са све фотографијом двоје дјеце, без икаквог скривања њиховог идентитета?!

Назвали смо директорицу дубичког Центра за социјални рад Мају Шпицу Кнежевић, која нам је потврдила да је и сама члан странке НПС.

“Ми не издајемо приватне податке и информације о породицама, они (НПС, прим.нов.) су тражили породице којима је нешто потребно да се помогне и ми смо уз сагласност односно изјаве потписане од породица издали списак од десет породица у стању социјалне потребе”, правдала је свој поступак Шпица Кнежевић у разговору са нашим новинаром.

Она тврди да је све урађено након што је социјални радник изашао на терен и обавио разговор и добио потврду да они желе да буду на том списку, односно да им се нешто помогне, мимо оног што добијају.

Питали смо директорицу и да ли Центар за социјални рад и без обзира на одобрење породица које се квалификују као “социјално угрожене” може да даје спискове својих корисника, на неки начин и штићеника, а поготово у периоду који претходи предизборној кампањи.

“Па оно дају одобрење да њима неко дође да им нешто донира. Разне хуманитарне организације раде слично, сликају се па то објављују на друштвеним мрежама”, рекла је Шпица Кнежевић и додала да “информације на даје Центар али ово су породице које су жељеле да добију нешто ‘мимо’, односно кроз ванредне акције”, иако на Инстаграм објави НПС-а јасно стоји да им је списак социјално угрожених породица лично прослиједила директорица дубичког Центра за социјални рад.

На наше питање да ли је то етички, будући да су то фактички у питању социјални случајеви код којих би посебно пажљиво требало поступати и онемогућити њихово експлоатисање за корист неких других лица, а посебно политичких странака, чији је и Шпица Кнежевић члан, у периоду који претходи предизборној кампањи, добили смо одговор да се “Центру континуирано јављају многе организације које желе да помогну”.

“Ми уз сагласност породице будемо само посредници. Нису ово неки осјетљиви подаци да смо изнијели списак из Центра, постоје породице које су у стању социјалне потребе али не могу да остваре неко своје право због кумулативних услова које закон набраја таксативно да морају бити испуњени. Имали смо скоро акцију ланца тржних центара Корт и тада смо прибавили сагласност породица којима треба једнократна помоћ а Центар им није у прилици помоћи”, рекла је за ГЕРИЛУ Шпица Кнежевић која је додала и да је ово била јавна акција па да су се породице могле јавити и директно странци. На нашу констатацију да ланац хипермаркета није политичка странка која кроз мање од два мјесеца учествује на изборима, директорица Центра није имала одговор.

Ипак, након нашег телефонског позива извршена је промјена на датој инстаграм објави Актива младих НПС у К.Дубици гдје је изостављен дио у којем се наводи да им је спискове социјално угрожених породица доставила директорицу дубичког Центра за социјални рад Мају Шпицу Кнежевић!

Тања Топић, политичка аналитичарка, за ГЕРИЛУ је рекла да су овакви поступци само потврда да живимо у партократији.

” А институције су подређене странкама на власти, да на чело тих институција могу доћи само они које странка потврди. Истовремено ово је жалосна илустрација стања страначке свијести која сматра да су оне те које владају животом и смрти као и да институције злоупотребљавају функције јер не раде свој посао односно препуштају странкама да то раде. Ако је то смисао њиховог постојања онда их је боље укинути. И на крају ријеч је о класичној злоупотреби јавних средстава у сврху кампање па је отворено питање да ли ће они који то надзиру и реаговати. Центар за социјални рад не смије давати странкама списак социјално угрозених, чак би требало и провјерити да ли су овим чином злоуптријебљени лични подаци грађана”, рекла је Топић за ГЕРИЛУ.

Из Агенције за заштиту личних података у БиХ потврдили су нам да овако дјеловање Центра за социјални рад представља давање података од стране јавног тијела трећој страни.

У објашњењу се наводи да не постоји ваљан правни разлог за давање личних података корисника Центра за социјални рад политичким партијама у сврху да би исти давали одређену помоћ корисницима, сликали се са њима те потом то постављали на друштвене мреже.

Даље се наводи да “политичке партије имају могућност донирања одређених средстава центрима за социјални рад како би се иста додијелила крајњим корисницима и без унапријед тражених личних података крајњих корисника”.

(Герила инфо)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Дусан

13.08.2022 08:01

Ако имали 1% биће велико изненадјење !

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

13.08.2022 09:13

мени само није јасан ментални склоп ових клинаца који су у његовој партији....

Name

Борац

13.08.2022 09:36

Са цим се слузи рудар бањац,срам га било.

Name

Дијагноза

13.08.2022 09:43

За тог бањца мозе гласати само неко ко нема мозак.

Name

Дјоко

13.08.2022 11:41

Бањац покусава да отме изборе на све нацине није ово ниста ста це тек да ради

Name

Ре

13.08.2022 12:42

Тако је и у Бјељини и дому здравља. Директорица дала папир да се сви запослени потпису да це за њу гласати.

Name

Социјални рад

13.08.2022 08:12

Руке вам се осусиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

13.08.2022 12:00

Ниста боља није ни СПС у Бијељини, сад пред изборе се сјетили да обилазе пензионере, разна удрузења и манастире, а измедју избора не улазе у те установе.

Name

Бањац биједни

13.08.2022 08:12

Би украо све сто мозе од било кога. Ово потврдјује сву његову биједу, јер од ових несретника краде будуцност, исто као сто му и газда Додик ради деценијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наша биједа у мозак

13.08.2022 08:20

Па они (Странке) би нас уништили само прије смрти да им дамо глас. Ништа друго не желе само глас за парче власти. Дабогда се руке осусиле свакоме ко прода свој глас за парче нечега. А они који овако користе сиротињу која је то управо због њих нека им бог омогући да промијене улоге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

13.08.2022 08:33

На овакве испаде мора дјеловати ЦИК.задруштво понижавајуће и жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

13.08.2022 08:39

Ова комби странка бориће се против УС,ДНС,СП за рудоњину наклоност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИСТА ЦУДНО

13.08.2022 08:41

ПА СВИ СЕ СВИМ СРЕДСТВИМА БОРЕ ЗА "ГЛАСАЦА" ...ТО ЈЕСТ СЕБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајмо ЦИК

13.08.2022 08:50

Добили сте овластења, мисеви. Гдје сте сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.08.2022 08:52

Зна Бањац ста цека његову странку на изборима па покусава докопати се неких гласаца залосно и биједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

13.08.2022 09:03

ДНО ДНА. Питам се,какав ментални склоп и колики интерес човјек мора имати да гласа за Бањца,за Ставандића,за Нешића,за Селака...???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.08.2022 11:14

Али бас дно дна. Гадљиво! Фуј!

Name

Марко

13.08.2022 09:14

НА ЛИЦУ МУ СЕ ВИДИ ДА ЈЕ ДЕБИЛАН ТАЈ БАЊАЦ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

13.08.2022 09:15

Браво за битангу Бањца

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈУЛИ - АВГУСТ

13.08.2022 09:22

ЦЕНТРИ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД СУ НАЈКОРУМПИРАНИЈЕ УСТАНОВЕ У РЕПУБЛИЦИ СРОСКОЈ.ЛЕГЛО КРИМИНАЛА И НЕЗАКОЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.08.2022 10:26

Овако ти то додје ка се свака слина Бори за столицу а нема никакву здраву идеју да учествује у властити осим једне и то накарадне лична корист.Оваквима после оваквих испада треба трајно забранити рад у политици.

Name

Какви

13.08.2022 09:44

Какви су биједници ово троје младих на фотографији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кд

13.08.2022 10:00

Види ове дебилцине скроз десно био пресједник младих ПДП па прешао код Бањца и одма фотографирање толики је дебил да незна таблицу множења иначе мало заостао у менталном развоју

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

13.08.2022 10:21

Као појединац а имам 200 уплатница од 30 и 50 км гарантијем да сам донирао више од појединих странака па и од издјничке и особењачке странке Дарка Бањца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тај

13.08.2022 10:49

Краде све, чак и од себе. У памет народе, какав бањац и његова криминалистичка коалиција. Ко му је учитељ, то све каже, више нас је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Откуд толика багра

13.08.2022 11:16

неструцна на функцијама? Ако је ово неки професионални ниво било коме, боље да нестанемо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал

13.08.2022 11:21

Ма да неки све добијају за дзаба,могу радити а неце а ја нисам могао добити посла па иди у Њемацку 1000км од куце а ови сједе пију и само помоц цекају пу пропала дрзаво дабогда..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

13.08.2022 11:30

Цудо једно како неки људи мисле да су битни

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.08.2022 11:36

Зна Бањац гдје је вецина .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радо

13.08.2022 11:59

У НПС се окупио највеци људски сљам на целу са Бањцом и оним Диком Цвјетиновицем. Кукала нам мајка с њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

13.08.2022 12:16

Ко помаже неће га бог убити,боље икад него никад ,боље ико него нико ,боље икоме него никоме. Зато и ви сто вам ово смета помозите па се и ви сликајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

13.08.2022 12:19

Какви хуманисти и не траже ништа само да ови дају мб да они гласају за себе, предивни млади људи

ОДГОВОРИТЕ