Banjčev NPS uoči izbora i uz pomoć Centra za socijalni rad obilazi socijalno ugrožene?!

Da je “dno pomično” čuli smo iz aforizama i humorističkih serija, međutim političke partije u Srpskoj nam svaki dan pokazuju da to uopšte nije daleko od istine.

Republika Srpska 13.08.2022 | 10:05
Banjčev NPS uoči izbora i uz pomoć Centra za socijalni rad obilazi socijalno ugrožene?!

Ovaj put za jedinstven “izlet” u kršenje više zakonskih i etičkih pravila potrudila se stranka Darka Banjca NPS, odnosno Narodna partija Srpske.

Oni su na instagram profil svog Aktiva mladih “aktivmladihnps-kd” iz Kozarske Dubice postavili fotografiju na kojoj informišu javnost kako su pokrenuli akciju “Pomozimo drugima”, a cilj navedene akcije je, kako tvrde, “da se pomogne socijalno ugroženim porodicama sa teritorije opštine Dubica”.

Dalje se navodi da je, ni manje ni više, spisak tih porodica navedenoj stranci dostavila direktorica Centra za socijalni rad Kozarska Dubica, koja je ujedno i član NPS-a?!

Mladi aktivisti poletarci su se pohvalili da su razgovarali sa dvije porodice i da su im te porodice prenijele šta im je trenutno neophodno za lakši i normalniji život, kao i da će im aktivisti dostaviti potrebne stvari.

Da cijela situacija bude još gora, fotografija koju su postavili na instagram profil  sadrži i lica jedne od porodica sa sve fotografijom dvoje djece, bez ikakvog skrivanja njihovog identiteta?!

Nazvali smo direktoricu dubičkog Centra za socijalni rad Maju Špicu Knežević, koja nam je potvrdila da je i sama član stranke NPS.

“Mi ne izdajemo privatne podatke i informacije o porodicama, oni (NPS, prim.nov.) su tražili porodice kojima je nešto potrebno da se pomogne i mi smo uz saglasnost odnosno izjave potpisane od porodica izdali spisak od deset porodica u stanju socijalne potrebe”, pravdala je svoj postupak Špica Knežević u razgovoru sa našim novinarom.

Ona tvrdi da je sve urađeno nakon što je socijalni radnik izašao na teren i obavio razgovor i dobio potvrdu da oni žele da budu na tom spisku, odnosno da im se nešto pomogne, mimo onog što dobijaju.

Pitali smo direktoricu i da li Centar za socijalni rad i bez obzira na odobrenje porodica koje se kvalifikuju kao “socijalno ugrožene” može da daje spiskove svojih korisnika, na neki način i štićenika, a pogotovo u periodu koji prethodi predizbornoj kampanji.

“Pa ono daju odobrenje da njima neko dođe da im nešto donira. Razne humanitarne organizacije rade slično, slikaju se pa to objavljuju na društvenim mrežama”, rekla je Špica Knežević i dodala da “informacije na daje Centar ali ovo su porodice koje su željele da dobiju nešto ‘mimo’, odnosno kroz vanredne akcije”, iako na Instagram objavi NPS-a jasno stoji da im je spisak socijalno ugroženih porodica lično proslijedila direktorica dubičkog Centra za socijalni rad.

Na naše pitanje da li je to etički, budući da su to faktički u pitanju socijalni slučajevi kod kojih bi posebno pažljivo trebalo postupati i onemogućiti njihovo eksploatisanje za korist nekih drugih lica, a posebno političkih stranaka, čiji je i Špica Knežević član, u periodu koji prethodi predizbornoj kampanji, dobili smo odgovor da se “Centru kontinuirano javljaju mnoge organizacije koje žele da pomognu”.

“Mi uz saglasnost porodice budemo samo posrednici. Nisu ovo neki osjetljivi podaci da smo iznijeli spisak iz Centra, postoje porodice koje su u stanju socijalne potrebe ali ne mogu da ostvare neko svoje pravo zbog kumulativnih uslova koje zakon nabraja taksativno da moraju biti ispunjeni. Imali smo skoro akciju lanca tržnih centara Kort i tada smo pribavili saglasnost porodica kojima treba jednokratna pomoć a Centar im nije u prilici pomoći”, rekla je za GERILU Špica Knežević koja je dodala i da je ovo bila javna akcija pa da su se porodice mogle javiti i direktno stranci. Na našu konstataciju da lanac hipermarketa nije politička stranka koja kroz manje od dva mjeseca učestvuje na izborima, direktorica Centra nije imala odgovor.

Ipak, nakon našeg telefonskog poziva izvršena je promjena na datoj instagram objavi Aktiva mladih NPS u K.Dubici gdje je izostavljen dio u kojem se navodi da im je spiskove socijalno ugroženih porodica dostavila direktoricu dubičkog Centra za socijalni rad Maju Špicu Knežević!

Tanja Topić, politička analitičarka, za GERILU je rekla da su ovakvi postupci samo potvrda da živimo u partokratiji.

” A institucije su podređene strankama na vlasti, da na čelo tih institucija mogu doći samo oni koje stranka potvrdi. Istovremeno ovo je žalosna ilustracija stanja stranačke svijesti koja smatra da su one te koje vladaju životom i smrti kao i da institucije zloupotrebljavaju funkcije jer ne rade svoj posao odnosno prepuštaju strankama da to rade. Ako je to smisao njihovog postojanja onda ih je bolje ukinuti. I na kraju riječ je o klasičnoj zloupotrebi javnih sredstava u svrhu kampanje pa je otvoreno pitanje da li će oni koji to nadziru i reagovati. Centar za socijalni rad ne smije davati strankama spisak socijalno ugrozenih, čak bi trebalo i provjeriti da li su ovim činom zlouptrijebljeni lični podaci građana”, rekla je Topić za GERILU.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH potvrdili su nam da ovako djelovanje Centra za socijalni rad predstavlja davanje podataka od strane javnog tijela trećoj strani.

U objašnjenju se navodi da ne postoji valjan pravni razlog za davanje ličnih podataka korisnika Centra za socijalni rad političkim partijama u svrhu da bi isti davali određenu pomoć korisnicima, slikali se sa njima te potom to postavljali na društvene mreže.

Dalje se navodi da “političke partije imaju mogućnost doniranja određenih sredstava centrima za socijalni rad kako bi se ista dodijelila krajnjim korisnicima i bez unaprijed traženih ličnih podataka krajnjih korisnika”.

(Gerila info)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Dusan

13.08.2022 10:01

Ako imali 1% biće veliko iznenadjenje !

ODGOVORITE
Name

hm

13.08.2022 11:13

meni samo nije jasan mentalni sklop ovih klinaca koji su u njegovoj partiji....

Name

Borac

13.08.2022 11:36

Sa cim se sluzi rudar banjac,sram ga bilo.

Name

Dijagnoza

13.08.2022 11:43

Za tog banjca moze glasati samo neko ko nema mozak.

Name

Djoko

13.08.2022 13:41

Banjac pokusava da otme izbore na sve nacine nije ovo nista sta ce tek da radi

Name

Re

13.08.2022 14:42

Tako je i u Bjeljini i domu zdravlja. Direktorica dala papir da se svi zaposleni potpisu da ce za nju glasati.

Name

Socijalni rad

13.08.2022 10:12

Ruke vam se osusile.

ODGOVORITE
Name

Srdjan

13.08.2022 14:00

Nista bolja nije ni SPS u Bijeljini, sad pred izbore se sjetili da obilaze penzionere, razna udruzenja i manastire, a izmedju izbora ne ulaze u te ustanove.

Name

Banjac bijedni

13.08.2022 10:12

Bi ukrao sve sto moze od bilo koga. Ovo potvrdjuje svu njegovu bijedu, jer od ovih nesretnika krade buducnost, isto kao sto mu i gazda Dodik radi decenijama

ODGOVORITE
Name

Naša bijeda u mozak

13.08.2022 10:20

Pa oni (Stranke) bi nas uništili samo prije smrti da im damo glas. Ništa drugo ne žele samo glas za parče vlasti. Dabogda se ruke osusile svakome ko proda svoj glas za parče nečega. A oni koji ovako koriste sirotinju koja je to upravo zbog njih neka im bog omogući da promijene uloge.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

13.08.2022 10:33

Na ovakve ispade mora djelovati CIK.zadruštvo ponižavajuće i žalosno.

ODGOVORITE
Name

Pop jovica

13.08.2022 10:39

Ova kombi stranka boriće se protiv US,DNS,SP za rudonjinu naklonost!

ODGOVORITE
Name

NISTA CUDNO

13.08.2022 10:41

PA SVI SE SVIM SREDSTVIMA BORE ZA "GLASACA" ...TO JEST SEBE.

ODGOVORITE
Name

Ajmo CIK

13.08.2022 10:50

Dobili ste ovlastenja, misevi. Gdje ste sad?

ODGOVORITE
Name

Re

13.08.2022 10:52

Zna Banjac sta ceka njegovu stranku na izborima pa pokusava dokopati se nekih glasaca zalosno i bijedno

ODGOVORITE
Name

Mirkan

13.08.2022 11:03

DNO DNA. Pitam se,kakav mentalni sklop i koliki interes čovjek mora imati da glasa za Banjca,za Stavandića,za Nešića,za Selaka...???

ODGOVORITE
Name

Re

13.08.2022 13:14

Ali bas dno dna. Gadljivo! Fuj!

Name

Marko

13.08.2022 11:14

NA LICU MU SE VIDI DA JE DEBILAN TAJ BANJAC!

ODGOVORITE
Name

Zoom

13.08.2022 11:15

Bravo za bitangu Banjca

ODGOVORITE
Name

JULI - AVGUST

13.08.2022 11:22

CENTRI ZA SOCIJALNI RAD SU NAJKORUMPIRANIJE USTANOVE U REPUBLICI SROSKOJ.LEGLO KRIMINALA I NEZAKONJA

ODGOVORITE
Name

Tatar

13.08.2022 12:26

Ovako ti to dodje ka se svaka slina Bori za stolicu a nema nikakvu zdravu ideju da učestvuje u vlastiti osim jedne i to nakaradne lična korist.Ovakvima posle ovakvih ispada treba trajno zabraniti rad u politici.

Name

Kakvi

13.08.2022 11:44

Kakvi su bijednici ovo troje mladih na fotografiji.

ODGOVORITE
Name

Kd

13.08.2022 12:00

Vidi ove debilcine skroz desno bio presjednik mladih PDP pa prešao kod Banjca i odma fotografiranje toliki je debil da nezna tablicu množenja inače malo zaostao u mentalnom razvoju

ODGOVORITE
Name

Србо

13.08.2022 12:21

Као појединац а имам 200 уплатница од 30 и 50 км гарантијем да сам донирао више од појединих странака па и од издјничке и особењачке странке Дарка Бањца.

ODGOVORITE
Name

Taj

13.08.2022 12:49

Krade sve, čak i od sebe. U pamet narode, kakav banjac i njegova kriminalistička koalicija. Ko mu je učitelj, to sve kaže, više nas je

ODGOVORITE
Name

Otkud tolika bagra

13.08.2022 13:16

nestrucna na funkcijama? Ako je ovo neki profesionalni nivo bilo kome, bolje da nestanemo .

ODGOVORITE
Name

Real

13.08.2022 13:21

Ma da neki sve dobijaju za dzaba,mogu raditi a nece a ja nisam mogao dobiti posla pa idi u Njemacku 1000km od kuce a ovi sjede piju i samo pomoc cekaju pu propala drzavo dabogda..

ODGOVORITE
Name

Ma

13.08.2022 13:30

Cudo jedno kako neki ljudi misle da su bitni

ODGOVORITE
Name

borac

13.08.2022 13:36

Zna Banjac gdje je vecina .

ODGOVORITE
Name

Rado

13.08.2022 13:59

U NPS se okupio najveci ljudski sljam na celu sa Banjcom i onim Dikom Cvjetinovicem. Kukala nam majka s njima.

ODGOVORITE
Name

Zoran

13.08.2022 14:16

Ko pomaže neće ga bog ubiti,bolje ikad nego nikad ,bolje iko nego niko ,bolje ikome nego nikome. Zato i vi sto vam ovo smeta pomozite pa se i vi slikajte.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

13.08.2022 14:19

Kakvi humanisti i ne traže ništa samo da ovi daju mb da oni glasaju za sebe, predivni mladi ljudi

ODGOVORITE