Кина осудила посјету литванских званичника Тајвану

Кина оштро осудила је посету литванских званичника региону Тајвану и предузеће противмере на ову провокацију, изјавио је јуче портпарол Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин.

Свијет 12.08.2022 | 09:10
Кина осудила посјету литванских званичника Тајвану

„Снажно осуђујемо намерно кршење кинеског суверенитета од стране литванских антикинеских снага и мешање у унутрашње ствари Кине“, рекао је Ванг „Принцип „једне Кине“ је основна норма међународних односа и политичка основа за развој билатералних односа између Кине и свих земаља, укључујући Литванију“.

Цитирајући Заједничко саопштење о успостављању дипломатских односа између Народне Републике Кине и Републике Литваније, Ванг је рекао да Влада Литваније признаје да је Влада Народне Републике Кине једина легална влада у Кини, и да је Тајван неотуђиви део кинеске територије.

Влада Литваније такође је обећавала да неће успостављати званичне односе и размене са властима Тајвана, наводи се у заједничком саопштењу, али Литванија је више пута кршила своја обећања, рекао је Ванг.

Кина је позвала литванске званичнике да не подржавају „независност Тајвана“ и антикинеске снаге и да не иду даље на погрешном путу, додао је Ванг.
Делегација коју је предводила заменица министра саобраћаја и комуникација Литваније Агне Ваичукевичјут је посетила регион Тајван ове недеље.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

А ста це јадни..

12.08.2022 07:33

...литванци ,морају да слусају деда бајдена... зао ми ових марионета. Као да је европа под утицајем неке дроге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кина је

12.08.2022 07:46

Била једна али је Мао створио двије, ова његова није легитимна јер је диктатура.

Name

Ре јадни

12.08.2022 07:55

Кина, Русија и остале диктатуре имају марионете и би да их слусају. На Западу су земље самосталне и одлуцују саме, нико не напада другу ако није послусна. Види примјер Русија и Украјина, она "непослусна" а овај напада, сутра је Касацхстан на реду, Балтикум итд.

Name

За ре јадни

12.08.2022 09:50

Видимо ,,демократију" у НАТО савезу. Ако нећеш како они кажу шаљу ти ,,Милосрдног анђела"...

Name

Није ти

12.08.2022 10:41

Нас слоба одраз демократије. Мора да си се наслусао пропаганде, од 90- па на овамо. Види само куда одлази становниство из БиХ, данас су објавили. Позури и ти ако вец ниси на Западу, у демократију.

Name

Ух ух

12.08.2022 08:01

Ови мали којима се да независност постају гори од великих. Они иду по налогу да провоцирају друге, да муте односе и на крају кад добију по носу треба да их се жали. Пример Украјине је ту од користи. Богати сви побегли са фамилијама, сиротиња лута од немила до недрага, властодршци пуне рачуне по светским банкама, земља се задужује до гуше и на силу и хушкање иде даље. И нама у БиХ треба да је све јасно ваљда, нема нам помоћи са стране него договори, разговори и рјешавање проблема у кући. Само памет у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

12.08.2022 08:13

Бомбардује Литванију, уведите им санкције, радите нешто конкретно немојте само причати, ко што сте нас бранили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

12.08.2022 08:19

За "кина је"... Е мој јадо јадни, зато је БиХ јединствена дрзава као рогови у вреци или као магла-појави се И лагано нестаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САД СПОЗОРИ ЗЛА

12.08.2022 08:27

Хахаха све то зло изазива распали Бајден

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

12.08.2022 09:33

Јеси то на западу мислио и на амере и овог дебила и марионету бајдена?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бонд

12.08.2022 11:26

Пола Босне по западној европи америци и аустралији а бог и србије кад није добро тамо сто људи бјезе њима а занимљиво нико не иде у русију и кину мора да је народ добро пролупо кад бјезе на запад а бе у рај на истоку

ОДГОВОРИТЕ