Kina osudila posjetu litvanskih zvaničnika Tajvanu

Kina oštro osudila je posetu litvanskih zvaničnika regionu Tajvanu i preduzeće protivmere na ovu provokaciju, izjavio je juče portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin.

Svijet 12.08.2022 | 09:10
Kina osudila posjetu litvanskih zvaničnika Tajvanu

„Snažno osuđujemo namerno kršenje kineskog suvereniteta od strane litvanskih antikineskih snaga i mešanje u unutrašnje stvari Kine“, rekao je Vang „Princip „jedne Kine“ je osnovna norma međunarodnih odnosa i politička osnova za razvoj bilateralnih odnosa između Kine i svih zemalja, uključujući Litvaniju“.

Citirajući Zajedničko saopštenje o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Republike Litvanije, Vang je rekao da Vlada Litvanije priznaje da je Vlada Narodne Republike Kine jedina legalna vlada u Kini, i da je Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije.

Vlada Litvanije takođe je obećavala da neće uspostavljati zvanične odnose i razmene sa vlastima Tajvana, navodi se u zajedničkom saopštenju, ali Litvanija je više puta kršila svoja obećanja, rekao je Vang.

Kina je pozvala litvanske zvaničnike da ne podržavaju „nezavisnost Tajvana“ i antikineske snage i da ne idu dalje na pogrešnom putu, dodao je Vang.
Delegacija koju je predvodila zamenica ministra saobraćaja i komunikacija Litvanije Agne Vaičukevičjut je posetila region Tajvan ove nedelje.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

A sta ce jadni..

12.08.2022 07:33

...litvanci ,moraju da slusaju deda bajdena... zao mi ovih marioneta. Kao da je evropa pod uticajem neke droge...

ODGOVORITE
Name

Kina je

12.08.2022 07:46

Bila jedna ali je Mao stvorio dvije, ova njegova nije legitimna jer je diktatura.

Name

Re jadni

12.08.2022 07:55

Kina, Rusija i ostale diktature imaju marionete i bi da ih slusaju. Na Zapadu su zemlje samostalne i odlucuju same, niko ne napada drugu ako nije poslusna. Vidi primjer Rusija i Ukrajina, ona "neposlusna" a ovaj napada, sutra je Kasachstan na redu, Baltikum itd.

Name

Za re jadni

12.08.2022 09:50

Vidimo ,,demokratiju" u NATO savezu. Ako nećeš kako oni kažu šalju ti ,,Milosrdnog anđela"...

Name

Nije ti

12.08.2022 10:41

Nas sloba odraz demokratije. Mora da si se naslusao propagande, od 90- pa na ovamo. Vidi samo kuda odlazi stanovnistvo iz BiH, danas su objavili. Pozuri i ti ako vec nisi na Zapadu, u demokratiju.

Name

Ух ух

12.08.2022 08:01

Ови мали којима се да независност постају гори од великих. Они иду по налогу да провоцирају друге, да муте односе и на крају кад добију по носу треба да их се жали. Пример Украјине је ту од користи. Богати сви побегли са фамилијама, сиротиња лута од немила до недрага, властодршци пуне рачуне по светским банкама, земља се задужује до гуше и на силу и хушкање иде даље. И нама у БиХ треба да је све јасно ваљда, нема нам помоћи са стране него договори, разговори и рјешавање проблема у кући. Само памет у главу.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

12.08.2022 08:13

Bombarduje Litvaniju, uvedite im sankcije, radite nešto konkretno nemojte samo pričati, ko što ste nas branili

ODGOVORITE
Name

Pop

12.08.2022 08:19

Za "kina je"... E moj jado jadni, zato je BiH jedinstvena drzava kao rogovi u vreci ili kao magla-pojavi se I lagano nestaje.

ODGOVORITE
Name

SAD SPOZORI ZLA

12.08.2022 08:27

Hahaha sve to zlo izaziva raspali Bajden

ODGOVORITE
Name

Rambo

12.08.2022 09:33

Jesi to na zapadu mislio i na amere i ovog debila i marionetu bajdena?

ODGOVORITE
Name

Bond

12.08.2022 11:26

Pola Bosne po zapadnoj evropi americi i australiji a bog i srbije kad nije dobro tamo sto ljudi bjeze njima a zanimljivo niko ne ide u rusiju i kinu mora da je narod dobro prolupo kad bjeze na zapad a be u raj na istoku

ODGOVORITE