Четворке послије три и по мјесеца поново на окупу

Након више од три и по месеца од рођења, прве српске четворке зачете природним путем, сестре Гаћеша, коначно су заједно, са родитељима, Маријом и Ђорђем, и трогодишњом сестром Искром!

Србија 11.08.2022 | 22:15
Четворке послије три и по мјесеца поново на окупу

Ирис, Инда и Ирина стигле су кући крајем јула, а у четвртак 11. августа им се придружила и Ина. 

Прве утиске, огромну срећу и љубав коју осећа према деци и својој породици, Марија је поделила и са редакцијом „Блица“ и донела велику радост свима који су их видели заједно по изласку из Института за неонатологију у Београду. 

 На питање како је, каже да су сви добро, и да од „данас прикључују и најмлађег члана, Ину“.

- Живимо и радимо по сменама, скоро да се не срећемо, осим када их хранимо и предвече када излазимо у шетњу. Чекали смо још Ину, достигла је 2,6 кг. Све су лепо напредовале. Око три килограма имају, осим Ирине, која је прешла 3,3 кг јер најбоље једе. Спава, мало плаче и једе – прича срећна мајка.

По доласку из Института са четири девојчице најстарија ћерка Искра, која је остала са баком, нестрпљиво их је чекала. Поскакивала је и викала „Моја сека, моја сека!“. 

 Искра зна како се зову њене сестре, али их не разликује. Све их зове Ина и много их воли, грли, љуби и жели да их носи због чега је родитељи никада не остављају с њима пошто су још све мале. Учествује у пословима око њих, придржава флашице и додаје пелене.

- Функционишем са по три сата сна, и најбитније ми је да то буде три сата одједном. 

Успевам и да средим кућу и да се посветим Искри и бебама. Наравно, осетимо умор и синоћ сам чак отишла прва на спавање. Мали проблем имам да се опустим док оне спавају и тада бих могла и ја да спавам, али се мешкоље и чујем их. Напета су ми чула и увек морам да видим шта се с њима дешава. Зато ми је лакше да будем будна, него да лежем и устајем стално. Али, заиста смо добро и све, почев од трудноће, било је много теже са Искром, него са њих четири, сада пет – каже Марија. 

 Мајци је жао што је морала да престане да их доји. Док су само три бебе биле кући дневно им је требало 6.500 динара за два дана пелена и дохране. Са четвртом бебом и јер једу све више трошкови се повећавају. Ирис, Инда и Ирина једу „Нан“, а Ина „Аптамил“, али ће и њу ускоро пробати да пребаце на исту дохрану коју једу сестре да би им било једноставније.

Већ су почеле, њих три да троше два пакета пелена дневно, са појачањем очекују да то буде и више. 

Подршку од града не очекују, јер су је затражили у виду пелена и дохране, пошто је, рецимо, град Суботица, за четворке Крстић обезбедио пелене и дохрану још 2019. године, када им је једино то било неопходно за безбрижно одрастање. Међутим, Гаћешама је отворено речено да њихов град не може то да изведе. 

Марија има поруку за све жене које прижељкују или очекују потомство и каже да је важно да се не информишу на интернету и да верују у своје најлепше жеље.

 - Вера је више од 80 одсто посла. Мораш да верујеш и да све страхове оставиш са стране. Они ће увек бити ту, али треба размишљати увек позитивно. Волим да кажем да како зрачимо, тако привлачимо. Замислите да сам кукала и говорила : Јаој четири бебе, па како ћемо“, вероватно ми се не би родиле моје среће. Све је до става и до главе. Јутрос ми једна жена каже : Имам двоје деце и видте ме, а ви имате петоро и насмејани сте и ведри“. Нисам одморна, али трудим се да не размишљам о умору. Ако се фокусирам да је тешко, сигурно ће ми бити тешко – каже Марија Гаћеша.

Свесна је да ће првих годину дана бити најтеже, али додаје да ће то ипак бити њихова најлепша година. 

 - То су најслађе муке. Доста жена ми се јавља на „Инстаграм“, дају подршку и питају за моје искуство. Ту сам да подржим све жене и све који желе децу. Увек сам за што више деце. И желим још деце. Мени је трудноћа било предивно стање, од ишчекивања, затим урадиш тест, добијеш две црте, одеш на први ултразвук и видиш бебу, чујеш откуцаје срца... Невероватно је када узмеш своје дете у руке и зато желим свим женама да се остваре као мајке – поручује пресрећна мајка четворки.

Лакше је с петоро, него с једним дететом

- Невероватно да смо сада организованији и да нам је све лакше с петоро деце, него када смо имали једно. Трудноћа с њих четири је била лака, ишла сам пешке на степенице, ишла сам да купујем другим трудницама воду. И сада ми је драго што је тако, јер нисам била „болесна“ трудница. Много жена осећа страх, а нема потребе. Треба бити опуштен и веровати – каже Марија Гаћеша. 

(Блиц/ фото: Блиц/ Приватна архива)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Хехе

11.08.2022 20:40

Бас су сјатке ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.08.2022 21:29

Не знају шта ће са оволиким народом на бироу.

Name

Еро за ре

12.08.2022 05:39

Свако дијете има своју срецу,а то сто си ти малициозан,јер си незадовољан зивотом,то је твој проблем,не морас друге увлацити у таму у којој зивис...Нек су они зиви И здрави,а теби материјализам нек остане приоритет у зивоту...

Name

Ре ре

13.08.2022 20:21

Воле са бироа, на бироу си јер си бетер и не знас ниста да радис. Има гомила посла ко хоце да ради. За разлику од тебе, види се да су ово вриједни и добри људи. Зато су и благословљени.

Name

+

11.08.2022 20:53

Све сте слатке. Мама и 5 кћери. Дивно. Среће свима и Тати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

12.08.2022 15:50

Дивно, ништа љепше од дјеце нема! Желим јој све најбоље, ја имам 4 кћерке, мојој срећи нема краја! Уживам са њима, и увијек сам уживала

Name

Ортхy

11.08.2022 20:53

Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

11.08.2022 21:27

Браво срећни родитељи. Свака част, огромне обавезе, али ће и то проћи. Имате принцезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

11.08.2022 21:31

Требали би сви са Балкана да донирамо неки поклон, барем 100.000 евра за почетак... Ваља деветат са 5 дјеце, кад се сјетим мој један па други али велика разлика у годинама па опет једва стизали ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

АВ

11.08.2022 21:41

Хвала ти бозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена Милица Славица Драгица

11.08.2022 23:40

Бас је лепо видети да све имају лепа изворна српска имена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

12.08.2022 05:39

Ре. МАРС У П. М. СТА ТЕ БРИГА КАКО СЕ ДЈЕЦА ЗОВУ. ЛЕПА СРПСКА ИМЕНА. ЈЕЛИ МОРАЈУ ДА СЕ НА ЗНАЦИ ЦИЈА СУ ИМЕНА. НЕКА СУ БЕБЕ ЗИВЕ И ЗДРАВ. И НЕКА БОГ ПОДАРИ РОДИТЕЉИМА ЗДРАВЉЕ ДА ИЗВЕДУ ДЈЕЦУ НА ПУТ.

Name

ДЕЦА

12.08.2022 04:40

ДРЦА СУ НАЈВЕЋЕ БОГАТСТВО..НЕКА СУ ЖИВЕ И ЗДРАВЕ. СРАМОТА ЗА СВЕ КОЈИ ОСПОРАВА ЈУ ОВАКАВ НАПТЕДАК..СВАКА ЧАС ЗА СРЕТНЕ РОДИТЕЉЕ ИМАЛУ СЕСТРУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.08.2022 05:35

Баш сте Све слатке. И Тата је даса. Млади сте. Биће и Синова. Овој Породици, заиста требају богати донирати пара. Да их срећни Родитељи отхране здраве. Ми многи, смо и дужни и незапослени и нигдје право не достиже новац. Ми Пензионери такође стално привријеђујемо. И у селу и у граду. Борите се. Праваа срећа и љепота. Шест Цура. Имаће ко послужи Родитеље. Да сте сви живи и здрави. Крајишник..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

12.08.2022 10:00

Што мора бити синова? Тамо гдје се "јури" син, обично га нема. Ја знам комшиницу, три сина и четврти ће још мало, опет син. Они би вољели кћер, али тако је како је. Дјеца су дјеца.

Name

+

12.08.2022 05:39

Ја не прочита у ком сте граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

025

12.08.2022 06:07

сву срецу овога свијета зелим бебама а вама господ нека подари здравља и стрпљења даих извадете на прави пут СРЕЦНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

12.08.2022 07:31

Ово је богатство и љепота.питам се каква је њихова будућност у виртуелном свету.желим сваку срећу њима као и родитељима.

Name

ре

13.08.2022 20:14

какав је то град да не може набавити прехрану и пелене за 4 бебе.

ОДГОВОРИТЕ