Četvorke poslije tri i po mjeseca ponovo na okupu

Nakon više od tri i po meseca od rođenja, prve srpske četvorke začete prirodnim putem, sestre Gaćeša, konačno su zajedno, sa roditeljima, Marijom i Đorđem, i trogodišnjom sestrom Iskrom!

Srbija 11.08.2022 | 22:15
Četvorke poslije tri i po mjeseca ponovo na okupu

Iris, Inda i Irina stigle su kući krajem jula, a u četvrtak 11. avgusta im se pridružila i Ina. 

Prve utiske, ogromnu sreću i ljubav koju oseća prema deci i svojoj porodici, Marija je podelila i sa redakcijom „Blica“ i donela veliku radost svima koji su ih videli zajedno po izlasku iz Instituta za neonatologiju u Beogradu. 

 Na pitanje kako je, kaže da su svi dobro, i da od „danas priključuju i najmlađeg člana, Inu“.

- Živimo i radimo po smenama, skoro da se ne srećemo, osim kada ih hranimo i predveče kada izlazimo u šetnju. Čekali smo još Inu, dostigla je 2,6 kg. Sve su lepo napredovale. Oko tri kilograma imaju, osim Irine, koja je prešla 3,3 kg jer najbolje jede. Spava, malo plače i jede – priča srećna majka.

Po dolasku iz Instituta sa četiri devojčice najstarija ćerka Iskra, koja je ostala sa bakom, nestrpljivo ih je čekala. Poskakivala je i vikala „Moja seka, moja seka!“. 

 Iskra zna kako se zovu njene sestre, ali ih ne razlikuje. Sve ih zove Ina i mnogo ih voli, grli, ljubi i želi da ih nosi zbog čega je roditelji nikada ne ostavljaju s njima pošto su još sve male. Učestvuje u poslovima oko njih, pridržava flašice i dodaje pelene.

- Funkcionišem sa po tri sata sna, i najbitnije mi je da to bude tri sata odjednom. 

Uspevam i da sredim kuću i da se posvetim Iskri i bebama. Naravno, osetimo umor i sinoć sam čak otišla prva na spavanje. Mali problem imam da se opustim dok one spavaju i tada bih mogla i ja da spavam, ali se meškolje i čujem ih. Napeta su mi čula i uvek moram da vidim šta se s njima dešava. Zato mi je lakše da budem budna, nego da ležem i ustajem stalno. Ali, zaista smo dobro i sve, počev od trudnoće, bilo je mnogo teže sa Iskrom, nego sa njih četiri, sada pet – kaže Marija. 

 Majci je žao što je morala da prestane da ih doji. Dok su samo tri bebe bile kući dnevno im je trebalo 6.500 dinara za dva dana pelena i dohrane. Sa četvrtom bebom i jer jedu sve više troškovi se povećavaju. Iris, Inda i Irina jedu „Nan“, a Ina „Aptamil“, ali će i nju uskoro probati da prebace na istu dohranu koju jedu sestre da bi im bilo jednostavnije.

Već su počele, njih tri da troše dva paketa pelena dnevno, sa pojačanjem očekuju da to bude i više. 

Podršku od grada ne očekuju, jer su je zatražili u vidu pelena i dohrane, pošto je, recimo, grad Subotica, za četvorke Krstić obezbedio pelene i dohranu još 2019. godine, kada im je jedino to bilo neophodno za bezbrižno odrastanje. Međutim, Gaćešama je otvoreno rečeno da njihov grad ne može to da izvede. 

Marija ima poruku za sve žene koje priželjkuju ili očekuju potomstvo i kaže da je važno da se ne informišu na internetu i da veruju u svoje najlepše želje.

 - Vera je više od 80 odsto posla. Moraš da veruješ i da sve strahove ostaviš sa strane. Oni će uvek biti tu, ali treba razmišljati uvek pozitivno. Volim da kažem da kako zračimo, tako privlačimo. Zamislite da sam kukala i govorila : Jaoj četiri bebe, pa kako ćemo“, verovatno mi se ne bi rodile moje sreće. Sve je do stava i do glave. Jutros mi jedna žena kaže : Imam dvoje dece i vidte me, a vi imate petoro i nasmejani ste i vedri“. Nisam odmorna, ali trudim se da ne razmišljam o umoru. Ako se fokusiram da je teško, sigurno će mi biti teško – kaže Marija Gaćeša.

Svesna je da će prvih godinu dana biti najteže, ali dodaje da će to ipak biti njihova najlepša godina. 

 - To su najslađe muke. Dosta žena mi se javlja na „Instagram“, daju podršku i pitaju za moje iskustvo. Tu sam da podržim sve žene i sve koji žele decu. Uvek sam za što više dece. I želim još dece. Meni je trudnoća bilo predivno stanje, od iščekivanja, zatim uradiš test, dobiješ dve crte, odeš na prvi ultrazvuk i vidiš bebu, čuješ otkucaje srca... Neverovatno je kada uzmeš svoje dete u ruke i zato želim svim ženama da se ostvare kao majke – poručuje presrećna majka četvorki.

Lakše je s petoro, nego s jednim detetom

- Neverovatno da smo sada organizovaniji i da nam je sve lakše s petoro dece, nego kada smo imali jedno. Trudnoća s njih četiri je bila laka, išla sam peške na stepenice, išla sam da kupujem drugim trudnicama vodu. I sada mi je drago što je tako, jer nisam bila „bolesna“ trudnica. Mnogo žena oseća strah, a nema potrebe. Treba biti opušten i verovati – kaže Marija Gaćeša. 

(Blic/ foto: Blic/ Privatna arhiva)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Hehe

11.08.2022 22:40

Bas su sjatke 🤗

ODGOVORITE
Name

re

11.08.2022 23:29

Ne znaju šta će sa ovolikim narodom na birou.

Name

Ero za re

12.08.2022 07:39

Svako dijete ima svoju srecu,a to sto si ti maliciozan,jer si nezadovoljan zivotom,to je tvoj problem,ne moras druge uvlaciti u tamu u kojoj zivis...Nek su oni zivi I zdravi,a tebi materijalizam nek ostane prioritet u zivotu...

Name

Re re

13.08.2022 22:21

Vole sa biroa, na birou si jer si beter i ne znas nista da radis. Ima gomila posla ko hoce da radi. Za razliku od tebe, vidi se da su ovo vrijedni i dobri ljudi. Zato su i blagoslovljeni.

Name

+

11.08.2022 22:53

Sve ste slatke. Mama i 5 kćeri. Divno. Sreće svima i Tati.

ODGOVORITE
Name

Mm

12.08.2022 17:50

Divno, ništa ljepše od djece nema! Želim joj sve najbolje, ja imam 4 kćerke, mojoj sreći nema kraja! Uživam sa njima, i uvijek sam uživala

Name

Orthy

11.08.2022 22:53

Amin

ODGOVORITE
Name

Iskreno

11.08.2022 23:27

Bravo srećni roditelji. Svaka čast, ogromne obaveze, ali će i to proći. Imate princeze.

ODGOVORITE
Name

Mrki

11.08.2022 23:31

Trebali bi svi sa Balkana da doniramo neki poklon, barem 100.000 evra za početak... Valja devetat sa 5 djece, kad se sjetim moj jedan pa drugi ali velika razlika u godinama pa opet jedva stizali ;)

ODGOVORITE
Name

AV

11.08.2022 23:41

Hvala ti boze

ODGOVORITE
Name

Jelena Milica Slavica Dragica

12.08.2022 01:40

Bas je lepo videti da sve imaju lepa izvorna srpska imena.

ODGOVORITE
Name

Lav

12.08.2022 07:39

Re. MARS U P. M. STA TE BRIGA KAKO SE DJECA ZOVU. LEPA SRPSKA IMENA. JELI MORAJU DA SE NA ZNACI CIJA SU IMENA. NEKA SU BEBE ZIVE I ZDRAV. I NEKA BOG PODARI RODITELJIMA ZDRAVLJE DA IZVEDU DJECU NA PUT.

Name

DECA

12.08.2022 06:40

DRCA SU NAJVEĆE BOGATSTVO..NEKA SU ŽIVE I ZDRAVE. SRAMOTA ZA SVE KOJI OSPORAVA JU OVAKAV NAPTEDAK..SVAKA ČAS ZA SRETNE RODITELJE IMALU SESTRU

ODGOVORITE
Name

+

12.08.2022 07:35

Baš ste Sve slatke. I Tata je dasa. Mladi ste. Biće i Sinova. Ovoj Porodici, zaista trebaju bogati donirati para. Da ih srećni Roditelji othrane zdrave. Mi mnogi, smo i dužni i nezaposleni i nigdje pravo ne dostiže novac. Mi Penzioneri takođe stalno privrijeđujemo. I u selu i u gradu. Borite se. Pravaa sreća i ljepota. Šest Cura. Imaće ko posluži Roditelje. Da ste svi živi i zdravi. Krajišnik..

ODGOVORITE
Name

Y

12.08.2022 12:00

Što mora biti sinova? Tamo gdje se "juri" sin, obično ga nema. Ja znam komšinicu, tri sina i četvrti će još malo, opet sin. Oni bi voljeli kćer, ali tako je kako je. Djeca su djeca.

Name

+

12.08.2022 07:39

Ja ne pročita u kom ste gradu.

ODGOVORITE
Name

025

12.08.2022 08:07

svu srecu ovoga svijeta zelim bebama a vama gospod neka podari zdravlja i strpljenja daih izvadete na pravi put SRECNO

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

12.08.2022 09:31

Ovo je bogatstvo i ljepota.pitam se kakva je njihova budućnost u virtuelnom svetu.želim svaku sreću njima kao i roditeljima.

Name

re

13.08.2022 22:14

kakav je to grad da ne može nabaviti prehranu i pelene za 4 bebe.

ODGOVORITE