„Под лупом“: Преурањена изборна кампања

Коалиција за слободне и поштене изборе ”Под лупом” која заједно са 85 организација цивилног друштва и неформалних група посматра предизборни период у БиХ је на данашњој конференцији за медије у Бањој Луци представила налазе дугорочног посматрања у прве двије седмице извјештавања изборних посматрача/ица (25. 07. – 07. 08. 2022. године).

Република Српска 11.08.2022 | 21:09
„Под лупом“: Преурањена изборна кампања

Коалиција „Под лупом“ забиљежила је укупно 191 изборну неправилност. Највећи број неправилности односи се на преурањену изборну кампању у вријеме када је то законом забрањено. Укупно је забиљежено 147 случајева преурањене изборне кампање, од којих је 125 случајева плаћена изборна кампања на друштвеним мрежама. Међутим, у закону не постоји начин да се одговорни санкционишу, кажу у Коалицији „Под лупом“.

„То је сива зона у којој је закон рекао да је само плаћена предизборна кампања она која је недозвољена. Међутим, желимо да актуелизујемо то питање гдје политичке партије организују разне догађаје који су плаћени,утрошена су новчана средства раде се и промо материјали који нису у директној вези са изборима, а промовишу кандидате и желимо да се то на адекватан начин промијени и да политички субјекти и кандидати буду санкционисани  , казао је Срђан Остојић, изборни аналитичар Коалиције „Под лупом“.

Истраживањем су праћене и активности предвиђене изборним календаром и поштовање рокова. Установљено је 49 локалних изборних комисија не одржавају редовне седмичне сједнице док са одређеним бројем локалних изборних комисија не могу ступити у комуникацију због чега се не зна да ли раде у складу са изборним правилима.  

„Једна локална изборна комисија ради у непотпуном саставу, немају све чланове, а то је Доњи Жабар. У 51 локалној изборној комисији нема секретара, што и није обавеза, већ могућност. У три локалне изборне комисије наводе да немају адекватне услове за рад, а то су Бања Лука, Ливно и Нови Травник“, објашњава Хасан Камењаковић, координатор за односе са јавностима и медијима Коалиције „Под лупом“

Забиљежена је и злоупотреба јавних ресурса и функција, најчешће кроз интензивирање јавних радова и учешће јавних службеника у кампањи политичких субјеката,а укупно су забиљежена 24 оваква случаја. Због бројних неправилности, Коалиција “Под лупом” до сада је упутила пријаве Централној изборној комисији БиХ за 17 политичких субјеката или кандидата политичких субјеката.

(БН/ фото: БН)

Коментари / 0

Оставите коментар