„Pod lupom“: Preuranjena izborna kampanja

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH je na današnjoj konferenciji za medije u Banjoj Luci predstavila nalaze dugoročnog posmatranja u prve dvije sedmice izvještavanja izbornih posmatrača/ica (25. 07. – 07. 08. 2022. godine).

Republika Srpska 11.08.2022 | 21:09
„Pod lupom“: Preuranjena izborna kampanja

Koalicija „Pod lupom“ zabilježila je ukupno 191 izbornu nepravilnost. Najveći broj nepravilnosti odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno. Ukupno je zabilježeno 147 slučajeva preuranjene izborne kampanje, od kojih je 125 slučajeva plaćena izborna kampanja na društvenim mrežama. Međutim, u zakonu ne postoji način da se odgovorni sankcionišu, kažu u Koaliciji „Pod lupom“.

„To je siva zona u kojoj je zakon rekao da je samo plaćena predizborna kampanja ona koja je nedozvoljena. Međutim, želimo da aktuelizujemo to pitanje gdje političke partije organizuju razne događaje koji su plaćeni,utrošena su novčana sredstva rade se i promo materijali koji nisu u direktnoj vezi sa izborima, a promovišu kandidate i želimo da se to na adekvatan način promijeni i da politički subjekti i kandidati budu sankcionisani  , kazao je Srđan Ostojić, izborni analitičar Koalicije „Pod lupom“.

Istraživanjem su praćene i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštovanje rokova. Ustanovljeno je 49 lokalnih izbornih komisija ne održavaju redovne sedmične sjednice dok sa određenim brojem lokalnih izbornih komisija ne mogu stupiti u komunikaciju zbog čega se ne zna da li rade u skladu sa izbornim pravilima.  

„Jedna lokalna izborna komisija radi u nepotpunom sastavu, nemaju sve članove, a to je Donji Žabar. U 51 lokalnoj izbornoj komisiji nema sekretara, što i nije obaveza, već mogućnost. U tri lokalne izborne komisije navode da nemaju adekvatne uslove za rad, a to su Banja Luka, Livno i Novi Travnik“, objašnjava Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose sa javnostima i medijima Koalicije „Pod lupom“

Zabilježena je i zloupotreba javnih resursa i funkcija, najčešće kroz intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata,a ukupno su zabilježena 24 ovakva slučaja. Zbog brojnih nepravilnosti, Koalicija “Pod lupom” do sada je uputila prijave Centralnoj izbornoj komisiji BiH za 17 političkih subjekata ili kandidata političkih subjekata.

(BN/ foto: BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar