За свемирске станице близу, за земаљске далеко

Астероид величине 13 до 28 метара пролетјеће сутра на астрономски гледано малој, али безбједној удаљености од Земље, саопштила је Наса.

Свијет 11.08.2022 | 18:37
За свемирске станице близу, за земаљске далеко

Сваки свемирски објекат који се приближи Земљи на мање од 200 милиона километара Наса означава да је "у близини".

Истовремено, сваки брзи објекат који се креће унутар 7,5 милиона километара од Земље припада категорији "потенцијално опасних".

Све те објекте астрономи пажљиво прате и воде рачуна о могућим промјенама предвиђених путања, попут судара са другим свемирским објектима који би их могли усмјерити ка Земљи.

Наса је тако упозорила на "потенцијално опасан" астероид који ће сутра пролетјети поред Земље.

Према свемирским стандардима, проћи ће веома близу, али према земаљским стандардима то ће бити веома далеко и нема никаквог разлога за забринутост.

Астероид "2015 ФФ" проћи ће на 4,3 милиона километара од Земље, што је више него осморострука удаљеност Земље од Мјесеца.

Брзина којом ће овај атероид проћи поред Земље износи више од 33.000 километара на час.

Ако су Насина предвиђања тачна и ако не дође до изненадних ситуација, Земљани могу бити мирни барем још 100 година када је ријеч о астероидима са катаклизмичким потенцијалом.

Кроз сљедећих стотињак година Земља се не би требала наћи на путу великих астероида, преноси портал "Лајв сајенс".

Ипак, не треба искључити могућност удара мањих астероида, попут оног који је 2013. године пао изнад Чељабинска у Русији, приликом чега је узрокована знатна штета и повријеђено више од 1.200 људи.

(Срна/ фото: Пиxабаy)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Знаци

11.08.2022 16:51

Сапунице ... У Украјини избори и заједљиве најаве ... Тх ... Нисам за Зеленског, али Украјина макар да изгуби људски без прљавих страсти ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљанин

11.08.2022 16:55

Нисмо ни свјесни колико смо немоћни, мали и јадни те се нисмо у стању одбранити од једног каменчића из свемира, који нас може избрисати за мање од једне минуте, као да никад нисмо постојали, толико о нама и нашој напредности, сваки час може налетити астероид из смјера сунца а немамо технологију да га предвидимо, зато треба уживати у свакој секунди нашег постојања,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.08.2022 17:04

А ста бисмо могли урадити и да га предвидимо? Апсолутно ниста! Глупо је уопсте размисљати о томе ... Генерално, не знамо ни хоце ли за пет минута да се догоди катастрофалан земљотрес, па ста? Цему размисљати о нецему на ста немамо ама бас никаквог утицаја?

Name

Неко

11.08.2022 19:12

Немојте да бринете, какакви астероиди какви бакраци, Бог је Земљу саврсену створио са небеским сводом, тако спавајте мирно до судњега дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

12.08.2022 05:42

Дај га усмјери на земљу да сесетује све људе на планети..

ОДГОВОРИТЕ