Za svemirske stanice blizu, za zemaljske daleko

Asteroid veličine 13 do 28 metara proletjeće sutra na astronomski gledano maloj, ali bezbjednoj udaljenosti od Zemlje, saopštila je Nasa.

Svijet 11.08.2022 | 18:37
Za svemirske stanice blizu, za zemaljske daleko

Svaki svemirski objekat koji se približi Zemlji na manje od 200 miliona kilometara Nasa označava da je "u blizini".

Istovremeno, svaki brzi objekat koji se kreće unutar 7,5 miliona kilometara od Zemlje pripada kategoriji "potencijalno opasnih".

Sve te objekte astronomi pažljivo prate i vode računa o mogućim promjenama predviđenih putanja, poput sudara sa drugim svemirskim objektima koji bi ih mogli usmjeriti ka Zemlji.

Nasa je tako upozorila na "potencijalno opasan" asteroid koji će sutra proletjeti pored Zemlje.

Prema svemirskim standardima, proći će veoma blizu, ali prema zemaljskim standardima to će biti veoma daleko i nema nikakvog razloga za zabrinutost.

Asteroid "2015 FF" proći će na 4,3 miliona kilometara od Zemlje, što je više nego osmorostruka udaljenost Zemlje od Mjeseca.

Brzina kojom će ovaj ateroid proći pored Zemlje iznosi više od 33.000 kilometara na čas.

Ako su Nasina predviđanja tačna i ako ne dođe do iznenadnih situacija, Zemljani mogu biti mirni barem još 100 godina kada je riječ o asteroidima sa kataklizmičkim potencijalom.

Кroz sljedećih stotinjak godina Zemlja se ne bi trebala naći na putu velikih asteroida, prenosi portal "Lajv sajens".

Ipak, ne treba isključiti mogućnost udara manjih asteroida, poput onog koji je 2013. godine pao iznad Čeljabinska u Rusiji, prilikom čega je uzrokovana znatna šteta i povrijeđeno više od 1.200 ljudi.

(Srna/ foto: Pixabay)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Znaci

11.08.2022 16:51

Sapunice ... U Ukrajini izbori i zajedljive najave ... Th ... Nisam za Zelenskog, ali Ukrajina makar da izgubi ljudski bez prljavih strasti ...

ODGOVORITE
Name

Zemljanin

11.08.2022 16:55

Nismo ni svjesni koliko smo nemoćni, mali i jadni te se nismo u stanju odbraniti od jednog kamenčića iz svemira, koji nas može izbrisati za manje od jedne minute, kao da nikad nismo postojali, toliko o nama i našoj naprednosti, svaki čas može naletiti asteroid iz smjera sunca a nemamo tehnologiju da ga predvidimo, zato treba uživati u svakoj sekundi našeg postojanja,.

ODGOVORITE
Name

Re

11.08.2022 17:04

A sta bismo mogli uraditi i da ga predvidimo? Apsolutno nista! Glupo je uopste razmisljati o tome ... Generalno, ne znamo ni hoce li za pet minuta da se dogodi katastrofalan zemljotres, pa sta? Cemu razmisljati o necemu na sta nemamo ama bas nikakvog uticaja?

Name

Neko

11.08.2022 19:12

Nemojte da brinete, kakakvi asteroidi kakvi bakraci, Bog je Zemlju savrsenu stvorio sa nebeskim svodom, tako spavajte mirno do sudnjega dana.

ODGOVORITE
Name

Veteran 92

12.08.2022 05:42

Daj ga usmjeri na zemlju da sesetuje sve ljude na planeti..

ODGOVORITE