Медицинске сестре добиле на превару дипломе у Србији

Бивши ректор Унивезитета у Крагујевцу Небојша Арсенијевић и декан Медицинског факултета Предраг Чановић ухапшени су по налогу краљевачког Тужилаштва за организовани криминал, потврдио је МУП.

Регион 10.08.2022 | 19:20
Медицинске сестре добиле на превару дипломе у Србији

Како стоји у саопштењу МУП, припадници Одјељења за борбу против корупције УКП, по налогу Посебног одјељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, у сарадњи са Министарством просвете, ухапсили су Н.А. (64), бившу одговорну особу Универзитета у Крагујевцу због постојања основа сумње да је починио кривично дјело трговина утицајем, као и П.Ч. (63), бившу одговорну особу Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу који се терети за кривично дјело злоупотреба службеног положаја, пише Блиц.

"Како се сумња, Н.А. је противзаконито посредовао да П.Ч. и наставници које је ангажовао на реализацији наставе и особа која су одговорна за стручне и административно-техничке послове на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, противно прописима за упис страних држављана на студијске програме изврше упис 45 кандидата, држављана Републике Хрватске, на трећу годину студијског програма Струковна медицинска сестра/техничар у школској 2013/2014 години, одрже наставу и издају дипломе за 44 предметна студента", пише у саопштењу МУП.

У МУП објашњавају због чега је ухапшен и Чановић.

"П.Ч. је, како се сумња, противно прописима извршио упис и омогућио школовање на трећој години струковних студија за укупно 45 медицинских сестара које су прве двије године студија завршиле на факултету у Зеници, дислоцираног са наставом у Пули, која се води под ознаком Европски центар за мир и развој, при чему су студенткиње уговоре потписале са Европским центром за мир и развој. Такође, он им је, како се сумња, омогућио издавање 44 дипломе о стеченом стручном називу Струковна медицинска сестра/техничар, а да нису ни измириле своје финансијске обавезе на које су као страни студенти биле у обавези", кажу у МУП.

У МУП истичу да су Арсенијевић и Чановић, како се сумња, оштетили Универзитет у Крагујевцу за 2.700.000 динара (око 54.500 КМ) на име непокретања поступка признавања стране високошколске исправе и вредновања студијског програма за укупно 45 кандидата, буџет Србије на име неуплаћених такси по поднијетом захтјеву за признавање стране високошколске исправе у износу од 314.100 динара (око 5.290 КМ), као и Факултет медицинских наука на име неуплаћених школарина, на коју су као страни држављани били у обавези у укупном износу од 5.692.250 динара (око 96.000 КМ).

Такође, Н.А. се сумњичи и да је посредовао да П.Ч. противно прописима омогућио одбрану докторске дисертације једном хрватском држављанину и студенту Европског центра за мир и развој и омогући издавање дипломе о стеченом називу доктор наука, а да кандидат није ни био уписан као студент наведеног факултета у Крагујевцу, нити је измирио своје финансијске обавезе према факултету и универзитету.

П.Ч. се терети и да му је омогућио одбрану докторске дисертације, иако је знао да кандидат није ни био уписан на докторске академске студије Факултета медицинских наука у Крагујевцу, а када је Н. А. ступио на дужност одговорне особе Универзитета у Крагујевцу, с њим је, како се сумња, потписао и издао диплому о завршеним докторским студијама за наведеног кандидата, иако су знали да он није измирио своје финансијске обавезе према Факултету и Универзитету.

Омогућавајући одбрану докторске дисертације и издавање диплома хрватском држављанину, осумњичени су оштетили Универзитет у Крагујевцу у износу од минимум 80.000 динара, буџет Републике Србије на име неуплаћене административне таксе од 6.980 динара и Факултет медицинских наука на име неуплаћених школарина, на коју је као страни држављани био у обавези да плати у укупном износу од 6.970 евра.

"Осумњичени су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву", закључује се у саопштењу МУП.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

+

10.08.2022 17:48

Удружени лоповлук. У затвор. На робију. Да они лијече људе. Банда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

10.08.2022 18:06

Нема мангупа да купи диплому електрицара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

10.08.2022 18:07

Шта је са Шкрбићем и његовим штанцањем диплома Италијанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

10.08.2022 20:45

Знаће ваљда прикључити технички кисик

Name

МД

11.08.2022 03:28

Још је тамо неко завршио правни, умјесто у граду гдје је живио, па је годинама министар у влади, братске нам државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

11.08.2022 06:59

Јавна је "тајна" да на овим нашим Балканским просторима, гдје су све вриједности, као што су поштење, етика и хуманост, тотално деградиране, за новац можете купити апсолутно све, од лажних докумената и лићних исправа, па до разних увјерења и диплома. И ту заиста нема огранићења, за пар хиљада еура, можете бити ако треба и накнадно уписани у евиденцију неког факултета, као бивши студент, и добити диплому наравно, само морате познавати " праве људе" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора је

11.08.2022 06:59

Кад це провјера диплома насих ФРИЗЕРА,ТРГОВАЦА,ЦВЈЕЦАРА,ОБУЦАРА,, које раде код Црте- Владе Дјајица на УКЦ као врсне медицинске сестре?

ОДГОВОРИТЕ