Medicinske sestre dobile na prevaru diplome u Srbiji

Bivši rektor Univeziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i dekan Medicinskog fakulteta Predrag Čanović uhapšeni su po nalogu kraljevačkog Tužilaštva za organizovani kriminal, potvrdio je MUP.

Region 10.08.2022 | 19:20
Medicinske sestre dobile na prevaru diplome u Srbiji

Kako stoji u saopštenju MUP, pripadnici Odjeljenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, uhapsili su N.A. (64), bivšu odgovornu osobu Univerziteta u Kragujevcu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo trgovina uticajem, kao i P.Č. (63), bivšu odgovornu osobu Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu koji se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, piše Blic.

"Kako se sumnja, N.A. je protivzakonito posredovao da P.Č. i nastavnici koje je angažovao na realizaciji nastave i osoba koja su odgovorna za stručne i administrativno-tehničke poslove na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe izvrše upis 45 kandidata, državljana Republike Hrvatske, na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014 godini, održe nastavu i izdaju diplome za 44 predmetna studenta", piše u saopštenju MUP.

U MUP objašnjavaju zbog čega je uhapšen i Čanović.

"P.Č. je, kako se sumnja, protivno propisima izvršio upis i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog sa nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Evropski centar za mir i razvoj, pri čemu su studentkinje ugovore potpisale sa Evropskim centrom za mir i razvoj. Takođe, on im je, kako se sumnja, omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni izmirile svoje finansijske obaveze na koje su kao strani studenti bile u obavezi", kažu u MUP.

U MUP ističu da su Arsenijević i Čanović, kako se sumnja, oštetili Univerzitet u Kragujevcu za 2.700.000 dinara (oko 54.500 KM) na ime nepokretanja postupka priznavanja strane visokoškolske isprave i vrednovanja studijskog programa za ukupno 45 kandidata, budžet Srbije na ime neuplaćenih taksi po podnijetom zahtjevu za priznavanje strane visokoškolske isprave u iznosu od 314.100 dinara (oko 5.290 KM), kao i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju su kao strani državljani bili u obavezi u ukupnom iznosu od 5.692.250 dinara (oko 96.000 KM).

Takođe, N.A. se sumnjiči i da je posredovao da P.Č. protivno propisima omogućio odbranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državljaninu i studentu Evropskog centra za mir i razvoj i omogući izdavanje diplome o stečenom nazivu doktor nauka, a da kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Kragujevcu, niti je izmirio svoje finansijske obaveze prema fakultetu i univerzitetu.

P.Č. se tereti i da mu je omogućio odbranu doktorske disertacije, iako je znao da kandidat nije ni bio upisan na doktorske akademske studije Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, a kada je N. A. stupio na dužnost odgovorne osobe Univerziteta u Kragujevcu, s njim je, kako se sumnja, potpisao i izdao diplomu o završenim doktorskim studijama za navedenog kandidata, iako su znali da on nije izmirio svoje finansijske obaveze prema Fakultetu i Univerzitetu.

Omogućavajući odbranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su oštetili Univerzitet u Kragujevcu u iznosu od minimum 80.000 dinara, budžet Republike Srbije na ime neuplaćene administrativne takse od 6.980 dinara i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju je kao strani državljani bio u obavezi da plati u ukupnom iznosu od 6.970 evra.

"Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu", zaključuje se u saopštenju MUP.

(Blic)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

+

10.08.2022 17:48

Udruženi lopovluk. U zatvor. Na robiju. Da oni liječe ljude. Banda.

ODGOVORITE
Name

Predator

10.08.2022 18:06

Nema mangupa da kupi diplomu elektricara

ODGOVORITE
Name

Rašo

10.08.2022 18:07

Šta je sa Škrbićem i njegovim štancanjem diploma Italijanima.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

10.08.2022 20:45

Znaće valjda priključiti tehnički kisik

Name

MD

11.08.2022 03:28

Još je tamo neko završio pravni, umjesto u gradu gdje je živio, pa je godinama ministar u vladi, bratske nam države.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

11.08.2022 06:59

Javna je "tajna" da na ovim našim Balkanskim prostorima, gdje su sve vrijednosti, kao što su poštenje, etika i humanost, totalno degradirane, za novac možete kupiti apsolutno sve, od lažnih dokumenata i lićnih isprava, pa do raznih uvjerenja i diploma. I tu zaista nema ogranićenja, za par hiljada eura, možete biti ako treba i naknadno upisani u evidenciju nekog fakulteta, kao bivši student, i dobiti diplomu naravno, samo morate poznavati " prave ljude" !

ODGOVORITE
Name

Zora je

11.08.2022 06:59

Kad ce provjera diploma nasih FRIZERA,TRGOVACA,CVJECARA,OBUCARA,, koje rade kod Crte- Vlade Djajica na UKC kao vrsne medicinske sestre?

ODGOVORITE