Посјета Пелосијеве Тајвану даље слаби позицију САД

Данашња Кина није са стратешким нуклеарним наоружањем опасна по САД као Русија. То сви у свету знају. Међутим, то никако не значи да Кина, као врхунска привредна сила, не може озбиљно да науди САД. Због тога је још нејасније то што је Пелоси учинила Кини, али и својима. Није добар моменат за америчку осионост: Кина ће се још више приближити Русији, упозорио је дипломата и бивши министар иностраних послова Србије Иван Мркић.

Свијет 10.08.2022 | 08:53
Посјета Пелосијеве Тајвану даље слаби позицију САД

Председник Сједињених Америчких Држава је недавно рекао да се војни кругови не слажу са посетом Тајвану у оквиру азијске турнеје садашње председнице Конгреса, познате демократске личности, Ненси Пелоси. Ваљда је тиме све речено. Чујемо и да је Бајдену близак, новинар Томас Фридман, писао у "Њујорк тајмс"-у против посете Пелосијеве Тајвану.

Тајван се налази са потпуно друге стране Тихог океана у односу на САД. Управо је америчка администрација седамдесетих година прошлог века прихватила став о једној, јединственој Кини као полазној тачки сваког стратешког промишљања. "Једна Кина - два система" су крилатица позната данас скоро свима у свету.

Кинези су, разумљиво, веома осетљиви на политичке "играрије" у вези Тајвана, јер им то острво одувек неспорно припада. На њему живе Кинези, који су се деценијама учили да прагматично послују са матицом. Рођачке везе су бројне и нераскидиве. Познато је да Кинези са острва често одлазе у матицу, као и да су међукинеске пословне везе све јаче. Многи тврде да се ради о милионима Кинеза који свакодневно одлазе са Тајвана у копнену Кину, њихову матицу.

Данас се кристално јасно види да је за САД важеће оно што је својевремено рекао амерички генерал Даглас Макартур, називајући Тајван "непотопљивим носачем авиона". Са тог истог Тајвана су Јапанци деценијама нападали континенталну Кину, наносећи јој бројна злодела и штете.

У временима Џон Фостера Далса (после Другог светског рата), Тајван је оформљен као средство обуздавања Кине и СССР заједно са низом пацифичких острва замишљених и оспособљених бројним америчким војним базама као стратешки, непробојни ланац за јачање америчке светске хегемоније.

Срећом, данас има много Американаца који верују да не треба насиљем наметати вољу САД. Све је више појединаца у САД који разумеју да постају оружје у рукама људи којима је њихов интерес приоритетан, а не америчка држава за коју се, наводно, боре!

Има и људи у Европи, попут, Виктора Орбана, који мисле својом главом и који се бори за интересе Мађара и своје земље.

Данашња Кина није са стратешким нуклеарним наоружањем опасна по САД као Русија. То сви у свету знају. Међутим, то никако не значи да Кина, као врхунска привредна сила, не може озбиљно да науди САД. Због тога је још нејасније то што је Пелоси учинила Кини, али и својима.
Није добар моменат за америчку осионост: Кина ће се још више приближити Русији. О томе би, извесно је, свашта могао да каже Хенри Кисинџер, који је познат по глорификовању америчке спољне политике која би уважавала светске реалности.

Најгоре је што САД унутрашње проблеме (избори за Конгрес предстоје у новембру) преносе на спољнополитички терен. Очигледно се и Ненси Пелоси тиме руководила. Ипак, најгоре је када следиш уверење да сопствена мука може прећи на другога!

Предстоји и Конгрес КП Кине. Најважнији догађај у сваколиком животу најмногољудније земље света. О томе је Пелосијева морала повести рачуна, посебно ако је руковођена човекољубљем и начелима за које се, како свима саопштава, залаже.

Такође, требало је повести рачуна о чињеници да је највећа и најбоља трговинска размена између САД и Кине. Кинески извоз у САД превазилази 500 милијарди долара. Зар се то може пренебрегнути?

Прекид сарадње са САД у бројним областима: климатске промене, редовни састанци војних стручњака (представника МО), сарадња полиција о криминалу, мигрантима итд... све то Кина не би предузимала да Пелоси није посетила Тајван!

Да је Ненси Пелоси посетила Београд 1999., када је читав НАТО на нашој територији убијао цивиле да би казнио српски резим, сигурно је да би њена улога и данас била битно другачије виђена. Но, изгледа да је сада била руковођена сасвим другачијим мотивима. Демократија има једно кључно начело: да су СВИ једнаки и са истим правима и обавезама! Нарочито је битно да се у демократији поштује мишљење већине. Не може се рећи да се од ове чињенице полазило када се доносила одлука о одласку на Тајван без сагласности Пекинга.

Занимљиво је да у току посете Јужној Кореји, Ненси Пелоси није имала састанак са Јун Сук Јулом, председником републике Кореје, који је у то време био на одмору.

Не заборавимо и то да Србија настоји да са Кином добије споразум о слободној трговини! У последњих десет година знаменито је увећана српско-кинеска размена у свим видовима.

Посета Пелосијеве Тајвану даље слаби позицију САД: све је јасније да Американци нису више оно што су били почетком овог века, слаби долар, увећавају се унутрашње тешкоће (расте инфлација, сиромаштво, увећавају се разлике у приходима, слаби средња класа, умањују се приходи од праве производње, некадашњи најснажнији индустријски сектор као да узвраћа ударац због постојаног исељавања у иностранство и препустања штафетне палице "индустрији новца").

Чини се тачним што новоусвојена безбедносна стратегија САД, а тиме и НАТО, означава Русију као непријатеља, а Кину као "такмаца", али неспорно је да америчка администрација стално циља на Кину. И то постојано, али на погрешан начин. Није у стању да себе преобрази, сто је лоше по САД, али и читав свет.

Посебно данас, када су људима на власти у свету доступна убилачка средства са погубним дејством по све, природу уопште. Чини се гротескним и апсурдним забринутост оних који стално говоре о очувању природне околине, занемарујући једноставну чињеницу: нуклеарно оружје које нас СВЕ може уништити иако се огромна већина човечанства о овоме уопште не пита. Зар је то праведно? О мудрости да и не говоримо.

Пише: Иван Мркић , бивши министар иностраних послова Србије 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Миле

10.08.2022 07:42

Ама не играјте се са јенкијима они су једини који су употријебили нуклеарно орузје јос давно. Ко угрози долар тога нема висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ствари

10.08.2022 08:17

У ствари, континентална Кина је отцијепљена територија која је пала у руке комунистичких побуњеника а на Таиwан се повукла посљедња легитимна влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКО ЛУОЕТА

10.08.2022 08:24

КАКО ОВАЈ ЛУПЕТА. ПА КИНА МОЗЕ ДА ОСВОЈИ ТАЈВАН, АЛИ НЕ МОЗЕ ДА ПЛАТИ ЦИЈЕНУ ЗА ТО. ЈЕР ПРОЦЕ ГОРЕ ОД РУСИЈЕ У УКРАЈИНИ, КОЈА ЦЕ ПОЛАКО ПРОПАДАТИ, ЈЕР БЕЗ ЕВРОПЕ НЕ МОЗЕ. ТАЈВАН ЈЕ ТОЛИКО НАПРЕДНА ЗЕМЉА ДА МОЗЕ ИСКЉУЦИТИ СВЕ ИТ СИСТЕМЕ КИНЕСКЕ ВОЈСКЕ, ПА У СЛУЦАЈУ НАПАДА КИНЕЗИМА ОСТАЈЕ ДА СЕ БОРЕ КРАМПОВИМА И ЛОПАТАМА. НЕ ЛУПАЈТЕ КАД О ТАЈВАНУ НИСТА НЕ ЗНАТЕ. УЗМИТЕ АНАЛИЗЕ ПА ПРОЦИТАЈТЕ ЗАСТО БИ СИНГАПУР ПОЛУПАО И МАЛЕЗИЈУ И ИНДОНЕЗИЈУ У СЛУЦАЈУ ДА ГА ОНАКО МАЛЕЦКОГ НАПАДНУ.