Влада Српске крши закон и не поштује пољопривреду

Пољопривреда у Спрској не може без државног апарата, зато је потребно уредити закон и правилник о расподјели подстицаја, поручила је Јелена Тривић, потпредсједница ПДП-а након састанка са представницима Удружења пољопривредника Села Семберије и Мајевице који су још једном поручили да је домаћа производња на кољенима.

Република Српска 09.08.2022 | 14:47
Влада Српске крши закон и не поштује пољопривреду

ПОЉОПРИВРЕДА ДОВЕДЕНА ДО КОЛАПСА

Годинама домаћи произвођачи раде напамет,узалуд чекајући помоћ и подршку. Један од њих Миленко Николић, пољопривредник из Амајлија каже да је фабрика под ведрим небом, у којој је своју младост оставио, доведена до колапса, и уједно се пита, како даље.

“Да ли постоји неко у овој држави да уведе неки ред, да ли постоје робне резерве, гдје би могли наше резерве да предамо. Да не зависимо од два, три или четри човјека који нас годинама уцјењују, јер је немогуће радити, а да не знаш на коју цијену се то предаје”, пита се Николић и уједно додаје да он има три сина и да није синове рађао да они одавде бијеже већ да остану и раде и граде сви заједно.

БРОЈ РЕГИСТРОВАНИХ ПРОИЗВОЂАЧА ПАО ИСПОД 2.000

Људи напуштају своја села, упозоравају из Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице, додајући, да је број регистрованих произвођача пао испод двије хиљаде, а од којих само осам има до 40 година, што је за опстанак аграра, аларматно.

“Ова власт се оглушила од нас, и на нивоу БиХ и на нивоу РС. Дјеца су нам напустила ове просторе, остали смо без радне снаге, без омладине, тврди Саво Бакајлић, предјседник Удружења пољопривредника “Села Семберије И Мајевице”. Бакајлић тврди да ћемо остати без хране и без пољопривредних произвођача и без свега, уколико не дођу неки прави људи који би донијели нека конкретна рјешења.  

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ НЕ МОГУ БЕЗ ПОДРШКЕ ДРЖАВЕ

Година јесте тешка, али горући проблеми у аграру немају толико везе са актуелним временским приликама, колико са односом власти према домаћој производњи, тврди Јелена Тривић, потпредсједник ПДП-а, додајући, да пољопривредници у Српској не могу без подршке државе.

“Мој приједлог би био да се законски уреди систем подстицаја, да то не буде остављено неком правилнику, па онда дато неком службенику у Влади, а под тим службеницима мислим и на министра, да према неким својим правилима врше расподјелу подстицаја”, рекла је Јелена Тривић, потпредсједник ПДП-а.

СИГУРАН ПЛАСМАН И ЦИЈЕНА

Осим равноправне расподјеле буџетског новца, према мишљењу Јелене Тривић, важан је и сигуран пласман и откупна цијена, јер једино тако могу бити задовољне обје стране.  

(БН   Фото:БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ТИТО

09.08.2022 12:56

Обилази Тито једну фабрику и пита радника колико челичних вијака произведе на дан. - Пет, друже Тито - одговори радник. - Само пет?! Па ја бих направио бар тридесет. - Бисте ви, друже Тито. Ви сте бравар, а ја сам дипломирани економиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид ка Тито

09.08.2022 18:59

С ака цаст.Одлицна анегдота која је примјерена садасњем времену.Они којису по норммалном стандардима једва били бравари сада су доктори наука....и сто је најгоре уце и васпитавају насу дјецу.

Name

Дука

09.08.2022 12:58

Цуј уздају се у дрзаву а дрзава се уздаје у њих, плус подстицајни увоз извана који руси све цене овде, ресење свастарење самоодрзивост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааа

09.08.2022 13:12

А моја Јелена у овој дрзави невриједи ниста предлагати кад народ подрзава властодрсце народ купљен за радно мјесто и за 100 км помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2022 07:27

Није то истина. Народ не подржава власт. Прошли избори су покрадени гласови и купљени папци. Па само у Добоју 18.000. Украдено.

Name

+

09.08.2022 13:19

Увоз омча сељаку. А сваштарење лошија продуктивност и резултати опћенито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе

09.08.2022 14:17

Само Милетов воцњак успјесно ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

09.08.2022 15:00

То и јест циљ, уништити економију, и успјева има, а народ ћути и кука, на улицу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.08.2022 16:58

Тацно јелена се бори а глупи народ це да гласа за 100 марака за бурлета и његову свиту па трпите јос цетири боље је изабрати јелену и мирка поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

09.08.2022 19:15

Пољопривреда и село је озбиљна тема. Комунисти су унистили село а имуцније сељаке назвали кулаком.Одузели им земљу преко 100 дулума..10 хектара ...али су развијали индустрију и запосљавали људе са села. Мало село мало фабрика и некако се зивјело.Ова власт одузима или ти отима и ово мало сто је остало циме се народ прогони са села и куда даље....Надам се да це се неко позабавити овим питањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

10.08.2022 16:59

Овдје у РС је проблем што правна држава не функционише, и што највише државне институције не поштују закон, који постоји само формално, а у пракси то изгледа као контролисани хаос, невјероватна је ћињеница да произвођач пшенице уопште до задњег момента и самог откупа незна на ћему је, односно незна колика ће откупна цијена пшенице бити? Овакав однос државе према пољупривредницима непостоји нигдје у свијету!

ОДГОВОРИТЕ