Сукоб Турске и Грчке око острва на ивици ескалације?

Турска је због рата у Украјини постала стратешки још важнија него иначе и то сада и користи. У спору око острва у Егејском мору, Турска наступа све агресивније према Грчкој.

Свијет 08.08.2022 | 21:44
Сукоб Турске и Грчке око острва на ивици ескалације?

Цијела ствар је заправо апсурдна, пише “Дојче веле”. Турска и Грчка су чланице НАТО, савеза намијењеног одбрани од заједничког непријатеља, али су без обзира на то често на ивици оружаног сукоба.

Колико се Грци осјећају угрожено, може се видјети и по висини њихових издатака за одбрану: 3,8 одсто БДП, што је највише од свих чланица НАТО.

Проблем су супротстављени интереси двају земаља око острва у источном Средоземљу, о граници на мору и праву на експлоатацију нафте или гаса, пише Блиц.

Анкара доводи у питање грчки суверенитет над читавим низом острва у источном Егејском мору – попут Родоса, Лезбоса, Самоса и Коса – зато што је Грчка, како тврде Турци, стационирањем војних снага на њима прекршила међународне уговоре. Редовним прелетима својих борбених авиона изнад грчких острва Турска готово свакодневно демонстрира своје захтјеве.

Анкара се позива на Уговор из Лозане из 1923. којим је дефинисана данашња граница и којим су Грчкој, након грчко-турског рата, припала острва Лезбос, Хиос, Самос и Икарија, односно на Уговор из Париза из 1947. којим се Италија након Другог светског рата у корист Грчке одрекла групе острва Додеканез. Уговорима је дефинисано да та острва морају да буду демилитаризована.

Атина присуство својих јединица на острвима оправдава осјећајем угрожености због учесталих маневара турских војних бродова на западној турској обали, односно правом сваке државе на самоодбрану.

“Влажни снови екстремиста или званична политика”

Девлет Бахчели, шеф националистичке странке МХП и коалициони партнер предсједника Ердогана и његове странке АКП, фотографисао се испред географске карте на којој се виде сва острва у источном Егеју, и која су на тој карти приказана као турске територије – укључујући и највеће грчко острво Крит.

– Влажни снови екстремиста или званична турска политика – запитао се грчки премијер Киријакос Мицотакис на Твитеру тражећи званично објашњење Анкаре.

Сљедеће године се у Турској одржавају предсједнички и парламентарни избори а Ердоган и АКП страхују од значајног губитка подршке бирача, између осталог и због високе стопе инфлације и лоше економске ситуације. Спољнополитичке чарке, како се сматра, могле би да одврате пажњу од проблема код куће.

Али и са грчке стране се звецка оружјем, додуше то не раде чланови владе. На ТВ станици “Опен” је тако пензионисани вицеадмирал Јанис Еголфопулос поново распредао приче о томе како би Турској могла да се очита лекција.

(Блиц  Фото: Профимедиа)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

А

08.08.2022 20:14

Грци да Турцима очитају лекцију, е то је најјаче ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелен

08.08.2022 20:50

Никад мира на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛК

09.08.2022 11:31

Коначно креће сукоб...