Превозници у БиХ и даље у редовима на граници

Нови Закон о царинској политици БиХ у примјени је већ седам дана, али још није донио очекиване олакшице па су на граници и даље гужве, а нису нестали ни административни проблеми.

Република Српска 08.08.2022 | 14:32
Превозници у БиХ и даље у редовима на граници

Казао је ово за “Глас Српске” предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Никола Грбић те додао да ипак сматра да је потребно вријеме и да ће нови прописи убрзати процедуре на царинским терминалима.

- Примјена је почела, али је потребно још неко вријеме да се предности осјете. И сада су на граничним прелазима велике колоне и чекање, а радници који су задужени за примјену овог прописа обучавају се у ходу - казао је Грбић. Додао је да очекује да ће за 10 до 15 дана ови проблеми бити превазиђени.

Примјена новог Закона о царинској политици БиХ значи да је на снази нови компјутеризовани провоз (НЦТС УИО), а начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић каже за “Глас Српске” да нови закон доноси предности у бржем обављању провозних процедура на границама. Осим тога, биће омогућено једноставније спровођење и брже окончање поступка провоза, смањење трошкова, задужење и раздужење гаранција за процедуру провоза у стварном времену, те аутоматизацију пословних процеса.

- Након годину дана рада на националном нивоу, НЦТС УИО ће се користити на царинском подручју којем припадају државе ЕУ, ЕФТА, те Велика Британија, Србија, Турска, Сјеверна Македонија, па ће од тог момента и бенефити бити значајнији - рекао је Ковачевић.

Додао је да ће бити компјутерски повезане државе чланице Конвенције, што ће значити брже, јефтиније, сигурније и једноставније кретање робе, а тиме и убрзање промета на граници, једноставније спровођење и брже окончање поступка провоза.

Осим тога, појашњава, доћи ће до смањења броја царинских баријера између привредника и трговинских партнера у државама ЕУ, те смањења трошкова превоза робе у спољнотрговинској размјени и боље искоришћености превозних средстава.

- Поступак провоза, који се до прије пар дана проводио у папирном облику, заустављањем возила на границама, подношењем провозних царинских пријава у папирном облику, сада је замијењен на начин да се провозне царинске пријаве подносе искључиво електронски и овјерене су новим дигиталним квалификованим печатом - казао је Ковачевић. Предност је, како истиче, и то што се пријаве у систем могу унијети прије доласка камиона на границу, па ће поступак бити много краћи.

- Ово конкретно значи да ће сва лица која код УИО узму дигитални квалификовани потпис моћи да га користе и у иностранству, јер ће имати правну снагу - рекао је Ковачевић. Додао је да ће након годину примјене електронског провоза на националном нивоу БиХ моћи аплицирати за пуноправно чланство у Конвенцији о провозу робе.

- Због тога ће наше провозне царинске пријаве, овјерене дигиталним квалификованим потписом УИО, бити једнако ваљане у осталим земљама - казао је Ковачевић.
Строги критеријуми

Ратко Ковачевић каже да је УИО прво морао постати сертификовано тијело за издавање дигиталног квалификованог потписа у БиХ како би примјена новог закона била могућа.

- Процедура је трајала неколико година, јер смо морали испунити строге критеријуме које је контролисала једна компанија из ЕУ, овлашћена да то обави. Када смо све успјешно завршили, УИО се уписао као овјерилац за издавање дигиталног квалификованог потписа код Министарства транспорта и комуникација БиХ - рекао је Ковачевић.

(Глас Српске/ фото: Илустрација/ Схуттерстоцк)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Струцњак

08.08.2022 13:31

Коме није јасно да се Грбиц дебело обогатио са целним људима УИО неце му ни бити јасно да један од возаца прица о закону и царини. Ако овако наставе неце им бити кадрова никако јер како је поцело 2004 ниста се није промјенило, само нико се не усудјује да писе о Дзакули и његовом приватном сервису у УИО. Боље да немамо никако границе него овакве какве су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

08.08.2022 13:37

Неце никад бити јер ово сто су смислили ни мало неце убрзати раде, вец напротив јос висе га успорити. То је стварност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

08.08.2022 14:36

Глупани, имају по 5 и више камиона..пролети им живот за час!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

08.08.2022 16:46

Превозници треба да изаберу правог представника и да оформе синдикат. Овај Грбић осим што нема појма, самим тим што је јавно изнио да је посао пренио у Словенију требао би тамо тражити да заступа превознике, али посто је Словенија доста напреднија том сегменту људи попут њега који имају три распала камиона немогу доћи до изражаја тако да господин мозе причати празне приче само код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзакула у затвор

08.08.2022 18:52

Када му истице мандат?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Градишка

08.08.2022 19:03

Царина без папира .Ни близу реалности. Камиони никад дуже нису чекали на терминалу.А биће све горе и горе.

ОДГОВОРИТЕ