МЛАДИ БЈЕЖЕ! Ништа од демографске обнове Српске

Крајем 2018. године предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће Српска добити „национални програм демографске обнове”, описујући га као амбициозан пројект у који ће многи бити укључени. Програм демографске политике имао је јасне смијернице и планове, али од тога даље није догурао. Млади и даље масовно одлазе из државе.

Вијести 06.08.2022 | 20:55
МЛАДИ БЈЕЖЕ! Ништа од демографске обнове Српске

„Обезбиједити веће запошљавање, наравно обезбиједити веће плате за оне који су запослени, исто тако обезбиједити боље услове за живот преко инфраструктуре и свега оног другог што је потребно, што јесу потребе нашег развоја", рекла је крајем 2018. предсједница Цвијановић.

Добар план, али без реализације. У БиХ за останак и опстанак младих потребна су дјела, која изостају. Због тога све више омладинаца пакује кофере. Они који су одлучили да остану, морају често радити више послова да би обезбиједили услове за егзистенцију. 

"Волимо овдје да дођемо на одмору, али плате су разлог што млади одлазе", рекао је један од исељеника из Српске.

Од великих ријечи предсједнице и обећања да је неопходно подизати животни стандард грађана на сваки могући начин, остала је само једнократна помоћ за дио младих од по 100 марака, која дугорочно неће ријесити питање животног стандарда. 

„Нажалост конкретне мјере, односно та научно-истраживачка студија и та интенција коју је предсједник Републике Српске госпођа Цвијановић изнијела, није резултирало усвајањем популационе политике Републике Српске, нити усвајањем стратегије демографског развоја Републике Српске, нити другог аналогног стратешког или планског документа и нажалост ове године које долазе и у којима биљежимо све лошије резултате на том плану и погледу природног прираштаја и у погледу спољних миграција, просто су резултанта таквог одсуства стратешких, односно планских елемената у погледу демографског развоја", рекао је Александар Чавић, демограф.

Нема системског приступа и трајних рјешења за проблеме са којима се млади сусрећу, због тога изостају и резултати па се све више младих одлучује да породицу заснују ван граница БиХ, додаје он. 

„Подлога мора бити с једне стране анализа постојећег стања, периодична, односно годишња истраживања која би говорила који су то проблеми, структурни проблеми са којима се сусрећу млади и млади брачни парови са дјецом, који су проблеми за заснивање брака, за запослење, за стицање стамбене јединице, за стицање или проширење броја потомака, повећање броја дјеце. Дакле када се идентификују који су то проблеми конкретни, тек тада се могу понудити мјере."

Још једно од обећања било је да ће се у Српској примјењивати модел демографске политике из Мађарске, који подразумијева многе бенефите за младе.

Међутим, оно што ради мађарски премијер Виктор Орбан нема никакве сличности са популационом политиком коју спроводи актуелна власт, оцјењују демографи. Мјере које се у Српској користе немају утицај на повећање наталитета и резултат су дјеловања без икаквог плана и циља, кажу стручњаци.

(БН)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Ду

06.08.2022 19:33

Све на овом свијету је лаз, ријетко ко има да не лазе уопсте и да је на путу истине, такав је пропао на овом свијету и зиви за будуци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсиница

07.08.2022 06:27

Како су лоши ови црвени , да не повјерујес.

Name

Усорац

07.08.2022 07:26

ЈА БИХ ВОЛИО ДА МИ НЕКО ОБЈАСНИ КАКО ДА СЕ ЗАУСТАВИ ОДЛАЗАК НАРОДА КАД ТАЈ ИСТИ НАРОД ОВДЈЕ КОД НАС НЕМА НИСТА.ПОСЛА НЕМА ЈЕР ЈЕ ВЛАСТ УНИСТИЛА И ПРОДАЛА СВЕ .СВЕ ЈЕ ПОСКУПИЛО ДА НЕМАС ОД ЦЕГА ДА ЗИВИС .ВЛАДАРИ СУ ОПЉАЦКАЛИ И ЗАДУЗИЛИ ДА САМО МОРАС ДА РАДИС ЗА ДУГОВЕ.ДА БИХ ДОБИО ПОСАО МОРАС ДА БУДЕС У СЕКТИ И ОНДА ПОСЛОДАВАЦ СЕ ИЗИВЉАВА НАД РАДНИКОМ..

Name

Мргуд

07.08.2022 07:27

Само одлазак и бјезанија спасава свакога а посебно маде људе.

Name

Ре

07.08.2022 07:28

Бјезати па макар у Албанију и тамо је боље него код нас.

Name

Мирослав

06.08.2022 19:48

Млади одлазе пре дејтона и после дејтона, као и данас. Демографска обнова је прица која се користи пред изборе. Демографска обнова је везана за добру економију, добро плацен рад и стабилно окрузење. Све док ми тросимо време на политицаре и њихове прице, навијамо за једне и против смо других, то је попуњавање времена, јер радимо мало или никако. Млади одлазе где це од свог рада моци зивети, пристојо и удобно. Ево ја сам далеко од гнезда, јос увек гледам и слусам о насој политици, отисао сам, а то прљаво теглим са собом. А ту где сам, немам појма ко води кантон, ко је градонацелник, ко је лева а ко десна опција. Кроз неко време це и мене престати занимати политицари, као сто моје колеге не занимају њихови. Ко је крив за одлазак, па нико, дејтон творевина је маргинална заједница, тако се до ње понаса богати свет, све је у дефекту, вањски тутори мудрују и праве стање гире него би било без њих. Крпари се, ленари и цека, да неко несто направи, а самим нам није до рада и реда.Кад та досада досади, онда се размисља о одласку, а кад се оде повратка нема, ретки це се вратити. Сви политицари су подједнако криви ако су криви, јер они су само блумци ције преставе резирају странци. Сад су се напалили на Додика, и кад оде он, ко долази и ста мозе направити, па ниста, јер мора слусати. Бити политицар код нас, знаци да имас подрску неког амбасадора, да се понасас како он хоце, а за хвала мозес красти и зивети у изобиљу. Мозда додје време да и политицари, спакују кофере, на богатом западу их цекају маргинални послови, јер они о ницему немају појма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле2

06.08.2022 20:00

"Демографска обнова је везана за добру економију, добро плацен рад и стабилно окрузење". То сто наводис је на Западу вец давно оспорено јер имају све то набројано ал зене сетају 2 куцета ал дијете неце да роди. Тако је и на насем простору постало познајем лицно велик број зена измедју 25 до 40 год које нису удане немају дјецу а вјероватно неце ни имати теско има дрзат мобилни а камоли дјецу и домацинство одрзавати. Лп

Name

Дамир

06.08.2022 20:05

Нису дјабе рекли да није било Дејтона данасњи политицари би били нитко и ниста. Гдје би днс Зељка, Радован, Бакир, Милорад радили тј задња двојица би били у пензији или у затвору.

Name

Мира

06.08.2022 20:07

Све у праву, ко жели схватио је ко не жели неће никад. Сви нормални мисле као ти.

Name

Ре мирослав

06.08.2022 20:16

Крив је комунизам јер је убијен подузетницки дух, нико није способан да несто сам подузме. Прије комунизма имали смо такве, имао их је и Запад, код нас су их све побили, на Западу су их подрзавали, то се развијало, радницка права су просиривана, демократија унапредјивана. Код кога радис на Западу? Код подузетника. Засто ти ниси подузетник? И сад ти крив неки политицар сто незнас ниста подузети, навикли сви да дрзава за све се брине, комунисти.

Name

Рус

06.08.2022 20:53

Одосе сви у мајцицу русију а неки и у кину

Name

Ре Миле2

07.08.2022 06:53

Није тачно да је на западу оспорено! На западу је пад наталитета из разлога што умиру генерације у којима је се рађало по 5-6 или више браће и сестара, као и на овим просторима тада. Нове генерације просјечно имају маx. 2 дјетета са тенденцијом у каснијим годинама (жене око 30-35 године рађају тек прво дијете). Наравно да постоје и они који не желе или не могу имати дјецу, али ни приближно процентуално као код нас! Погледај, колико ће наших људи сада доћи на одмор, а да немају дјецу??? Тешко ћеш наћи такав брачни пар преко 30 година старости! И да, не заборави да се код нас за "не могу, имам проблеме" користи "не желим, шта ће ми", јер је ваљда срамота имати здравствени проблем!

Name

Ре Мирослав

07.08.2022 16:56

Одлично запажање. И одличан коментар, то је срж. И као што неко овде написа, ко хоће, схватио је.

Name

ПРОГРАМ ?

06.08.2022 19:48

???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y12

06.08.2022 20:48

Млади су обични кретени само нек иду који ће нам qрац

Name

И млади и стари

06.08.2022 21:27

Све неки "подузетници", или боље рецено неспособњаковици, дрзава их испродуковала, обуцила их да урлицу пароле, "друзе Тито ми ти се кунемо"... Сви скренули са пута, пут их одвео на Запад, у демократију. На истоку се нови фасизам изродио. Губитници тога система.

Name

Раде

06.08.2022 20:04

Битно је да она своју дјецу обезбједи као сто је и Миле обезбједио своју рецимо церкицу која носи торбе по десет хиљада евра а ви народе копајте контејнере и гласајте за двадесет марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

06.08.2022 20:53

Па јеби га неце да срамоти српску репрезентацију, код насих је све тип топ

Name

Ре

07.08.2022 07:47

Открила сељанцица ста је висока мода, као и сви сељобери који их окрузују. Прво нека врати паре које је зарадила са Скрбицевом кцерком од Моје апотеке, мамицу им лоповску.

Name

Млади ће остати

06.08.2022 20:17

Само ако ограде БиХ оградом против миграната :( И ми старији од четрдесет ћемо отићи ако ови експерти за програме напретка и благостања опет побиједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правац

06.08.2022 20:54

Русија тамо је зивот???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

06.08.2022 20:55

За све је крива мљевена кава. Насе бабе и дједови по 8 дјеце, а ми једва двоје. Прије да попијес каву ваља млин медју ноге па самљет, и зна се ста слиједи послије. А сад ове младе фригидне, све на дугме, и само у телефоне буље....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, "крива" је

06.08.2022 21:28

Технологија, увијек неко други крив.

Name

Ре

07.08.2022 08:59

Одавно не цух несто тако духовито. ???...

Name

Сагитариус

06.08.2022 21:00

Ћисто замајавање, и демагогија, много тога је " испланирано" у смислу демографске обнове РС од стране власти, а није ништа конкретно урађено, на стварању елементарних услова, рецимо јаћања економије, и побољшању стандарда грађана! И логићно је да млади одлазе, јер овдје невиде никакву перспективу, нажалост. А власт народу прића бајке, и бори се само за своје лићне интересе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенад

06.08.2022 21:18

Урадили смо све да нестанемо, као нација, народ, људи. Замисли колико би нас било да није било рата, или да смо били нормални послије рата па да смо се окренули економији и правима градана умјесто религији и популизму!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар пан

06.08.2022 21:32

Ма овој секти одговара да млади, образовани и радно способни иду из државе, а манипулишу и лажу народ својим празним причама. Народе, опаметите се, промене морају бити 2 октобра, тератицрвене са политичке сцене у смеће ове ружне историје

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

07.08.2022 05:33

Није она мислила на све младе, и наше, него на њихове, јел њихови младунци. сви раде и зарађују милионе, план је испуњен, гласамо за њу јер је од ријечи

ОДГОВОРИТЕ
Name

нуто

07.08.2022 07:56

Предлажем да се уведе неки допринос да се помогне дијаспори, да не морају долазити да преве зубе и аута овдје, да се могу шишати и јести добре ћевапе тамо гдје живе.Тешко је у овој кризи али вриједи сваке паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прво

07.08.2022 07:57

Не бјезе него одлазе ... Друго од Земље даље неце ... Ред је да имају се гдје вратити, ако им је тамо зло и наопако, ако није лепо је да има задовољних и неусијаних људи ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А од Саровица

07.08.2022 07:57

Мозда и бјезе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкане мој

07.08.2022 08:01

Ма "безе" млади са целог балканског полуострва које-куда.Мало то везе има са било каквом политиком. Увек било и бице.Само, разлика је у томе сто их је негде мање а негде висе. Тако да се висе осети одлазак младих из средина где их је мање. Одлазе тамо где мисле да им је боље,сто не знаци да је или це им бити боље. Многи се брзо врате. Неки се касније врате. А неки опет "заглаве", па нит' тамо, нити овамо. Остану разапети измедју тудјине и родне груде.Измедју сна и јаве. Изроде децу која тамо крену у сколу,стекну друство,пријатеље,посао и не зеле у отадзбину или домовину.Неце на Балкан,ста це они тамо,мисле.Неце зато сто су млади и не знају ста цине,бас као сто ни родитељи у своје време нису знали ста су цинили својим одласком. Зелели су паре,ауто или ста вец. А сад, сад би све дали сто су стекли, кад би могли да врате оно време кад су били млади. Па да из поцетка поново,куце куцу и радјају децу.На својој дедовини,да цувају родитеље,родбину,пријатеље и комсије.Да буду своји на своме. Схвате да је Балкан мозда земља,"крви и меда" али да боље земље и бољег,лепсег народа нигде нема. Време полако пролази,поједе их носталгија и тудјина. А време.Ех време,цудна је то сорта,казу да леци све, да цовека цини срецним и да му суди. А кад суди,онда суди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2022 10:32

Ма каква родна груда, какве трице? Да је родна груда ваљала, не би ни отисли! То се ви, који остајете, тјесите како је вама ипак боље јер вам је "срце и дуса пуно"...Гријесис, царе, грдно гријесис! Њима родне груде довољно пар седмица једном годисње!

Name

Хм

07.08.2022 08:15

Млади бјеже, стари одлазе. Остајте овдје - Алекса Шантић, значи много је погријешио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милентије Аксентијевић

07.08.2022 08:32

Мој дјед је био овакав ,добар,вредан богомољац ..Порани ујутро у 4 сата и све укућане разбуди ,5 синова,5 снаја и камара унучади.Све их натјера да стану пред икону да се моле богу .Он фино очита молитву ,,Оче наш иже јеси на небеси итд ....И кад заврши молитву све истјера напоље да намируји стоку и остале радове..А он испије часицу варенике па се врати у кревет ...Остави једну унуче да га бишће по глави док спава..Од 9 х натјера баку да му трља леђа до 10х док он једе попару на коју је истресо галон кајмака...И кад заврши оде мало да обилази воћњаке .Патио се право..Једног је сина издвајао а тај син кад је ручак пошаље жену вани кобива нешто ради а онда за столом ломи погачу,увијек он ,па својој жени остави половину од погаче а другу половину подијели осталима ,њих преко 15..Жгољо се никад није могао удебљат а није јео него гутао да што више поједе од других .Поштено као што Додик ломи ...Половину да Жељки ..Остало народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

07.08.2022 13:47

То је тацно сто посто зато нам је сад овако ми смо говна неопјевана мој цаца се родио у таквој куци и мислио да це и он тако . Био бетер цјели зивот и сад је.

Name

Агенда

07.08.2022 08:33

"Природни одлив".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

07.08.2022 09:14

Једно је јасно,,Отето је проклето.Ту нема зивота(у рс).Сретно свима који одлазе у Европу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.08.2022 10:41

Дзомба твој коментар је еxтремно тацан само мало ко размишља у том правцу а кад се тиче обнове демографске слике с Додиком Дзаицем Висковицем Силићем и осталом бандом никад то нећемо постици

Name

тако је

07.08.2022 10:05

Ево данас сам испратио унука оде за њемацку са само 19 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

07.08.2022 19:03

А ста имају овдје цекати ако нису из породице мафије или политицара?

ОДГОВОРИТЕ