MLADI BJEŽE! Ništa od demografske obnove Srpske

Krajem 2018. godine predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će Srpska dobiti „nacionalni program demografske obnove”, opisujući ga kao ambiciozan projekt u koji će mnogi biti uključeni. Program demografske politike imao je jasne smijernice i planove, ali od toga dalje nije dogurao. Mladi i dalje masovno odlaze iz države.

Vijesti 06.08.2022 | 20:55
MLADI BJEŽE! Ništa od demografske obnove Srpske

„Obezbijediti veće zapošljavanje, naravno obezbijediti veće plate za one koji su zaposleni, isto tako obezbijediti bolje uslove za život preko infrastrukture i svega onog drugog što je potrebno, što jesu potrebe našeg razvoja", rekla je krajem 2018. predsjednica Cvijanović.

Dobar plan, ali bez realizacije. U BiH za ostanak i opstanak mladih potrebna su djela, koja izostaju. Zbog toga sve više omladinaca pakuje kofere. Oni koji su odlučili da ostanu, moraju često raditi više poslova da bi obezbijedili uslove za egzistenciju. 

"Volimo ovdje da dođemo na odmoru, ali plate su razlog što mladi odlaze", rekao je jedan od iseljenika iz Srpske.

Od velikih riječi predsjednice i obećanja da je neophodno podizati životni standard građana na svaki mogući način, ostala je samo jednokratna pomoć za dio mladih od po 100 maraka, koja dugoročno neće rijesiti pitanje životnog standarda. 

„Nažalost konkretne mjere, odnosno ta naučno-istraživačka studija i ta intencija koju je predsjednik Republike Srpske gospođa Cvijanović iznijela, nije rezultiralo usvajanjem populacione politike Republike Srpske, niti usvajanjem strategije demografskog razvoja Republike Srpske, niti drugog analognog strateškog ili planskog dokumenta i nažalost ove godine koje dolaze i u kojima bilježimo sve lošije rezultate na tom planu i pogledu prirodnog priraštaja i u pogledu spoljnih migracija, prosto su rezultanta takvog odsustva strateških, odnosno planskih elemenata u pogledu demografskog razvoja", rekao je Aleksandar Čavić, demograf.

Nema sistemskog pristupa i trajnih rješenja za probleme sa kojima se mladi susreću, zbog toga izostaju i rezultati pa se sve više mladih odlučuje da porodicu zasnuju van granica BiH, dodaje on. 

„Podloga mora biti s jedne strane analiza postojećeg stanja, periodična, odnosno godišnja istraživanja koja bi govorila koji su to problemi, strukturni problemi sa kojima se susreću mladi i mladi bračni parovi sa djecom, koji su problemi za zasnivanje braka, za zaposlenje, za sticanje stambene jedinice, za sticanje ili proširenje broja potomaka, povećanje broja djece. Dakle kada se identifikuju koji su to problemi konkretni, tek tada se mogu ponuditi mjere."

Još jedno od obećanja bilo je da će se u Srpskoj primjenjivati model demografske politike iz Mađarske, koji podrazumijeva mnoge benefite za mlade.

Međutim, ono što radi mađarski premijer Viktor Orban nema nikakve sličnosti sa populacionom politikom koju sprovodi aktuelna vlast, ocjenjuju demografi. Mjere koje se u Srpskoj koriste nemaju uticaj na povećanje nataliteta i rezultat su djelovanja bez ikakvog plana i cilja, kažu stručnjaci.

(BN)

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

Du

06.08.2022 19:33

Sve na ovom svijetu je laz, rijetko ko ima da ne laze uopste i da je na putu istine, takav je propao na ovom svijetu i zivi za buduci

ODGOVORITE
Name

Komsinica

07.08.2022 06:27

Kako su loši ovi crveni , da ne povjerujes.

Name

Usorac

07.08.2022 07:26

JA BIH VOLIO DA MI NEKO OBJASNI KAKO DA SE ZAUSTAVI ODLAZAK NARODA KAD TAJ ISTI NAROD OVDJE KOD NAS NEMA NISTA.POSLA NEMA JER JE VLAST UNISTILA I PRODALA SVE .SVE JE POSKUPILO DA NEMAS OD CEGA DA ZIVIS .VLADARI SU OPLJACKALI I ZADUZILI DA SAMO MORAS DA RADIS ZA DUGOVE.DA BIH DOBIO POSAO MORAS DA BUDES U SEKTI I ONDA POSLODAVAC SE IZIVLJAVA NAD RADNIKOM..

Name

Mrgud

07.08.2022 07:27

Samo odlazak i bjezanija spasava svakoga a posebno made ljude.

Name

Re

07.08.2022 07:28

Bjezati pa makar u Albaniju i tamo je bolje nego kod nas.

Name

Miroslav

06.08.2022 19:48

Mladi odlaze pre dejtona i posle dejtona, kao i danas. Demografska obnova je prica koja se koristi pred izbore. Demografska obnova je vezana za dobru ekonomiju, dobro placen rad i stabilno okruzenje. Sve dok mi trosimo vreme na politicare i njihove price, navijamo za jedne i protiv smo drugih, to je popunjavanje vremena, jer radimo malo ili nikako. Mladi odlaze gde ce od svog rada moci ziveti, pristojo i udobno. Evo ja sam daleko od gnezda, jos uvek gledam i slusam o nasoj politici, otisao sam, a to prljavo teglim sa sobom. A tu gde sam, nemam pojma ko vodi kanton, ko je gradonacelnik, ko je leva a ko desna opcija. Kroz neko vreme ce i mene prestati zanimati politicari, kao sto moje kolege ne zanimaju njihovi. Ko je kriv za odlazak, pa niko, dejton tvorevina je marginalna zajednica, tako se do nje ponasa bogati svet, sve je u defektu, vanjski tutori mudruju i prave stanje gire nego bi bilo bez njih. Krpari se, lenari i ceka, da neko nesto napravi, a samim nam nije do rada i reda.Kad ta dosada dosadi, onda se razmislja o odlasku, a kad se ode povratka nema, retki ce se vratiti. Svi politicari su podjednako krivi ako su krivi, jer oni su samo blumci cije prestave reziraju stranci. Sad su se napalili na Dodika, i kad ode on, ko dolazi i sta moze napraviti, pa nista, jer mora slusati. Biti politicar kod nas, znaci da imas podrsku nekog ambasadora, da se ponasas kako on hoce, a za hvala mozes krasti i ziveti u izobilju. Mozda dodje vreme da i politicari, spakuju kofere, na bogatom zapadu ih cekaju marginalni poslovi, jer oni o nicemu nemaju pojma.

ODGOVORITE
Name

Mile2

06.08.2022 20:00

"Demografska obnova je vezana za dobru ekonomiju, dobro placen rad i stabilno okruzenje". To sto navodis je na Zapadu vec davno osporeno jer imaju sve to nabrojano al zene setaju 2 kuceta al dijete nece da rodi. Tako je i na nasem prostoru postalo poznajem licno velik broj zena izmedju 25 do 40 god koje nisu udane nemaju djecu a vjerovatno nece ni imati tesko ima drzat mobilni a kamoli djecu i domacinstvo odrzavati. Lp

Name

Damir

06.08.2022 20:05

Nisu djabe rekli da nije bilo Dejtona danasnji politicari bi bili nitko i nista. Gdje bi dns Zeljka, Radovan, Bakir, Milorad radili tj zadnja dvojica bi bili u penziji ili u zatvoru.

Name

Mira

06.08.2022 20:07

Sve u pravu, ko želi shvatio je ko ne želi neće nikad. Svi normalni misle kao ti.

Name

Re miroslav

06.08.2022 20:16

Kriv je komunizam jer je ubijen poduzetnicki duh, niko nije sposoban da nesto sam poduzme. Prije komunizma imali smo takve, imao ih je i Zapad, kod nas su ih sve pobili, na Zapadu su ih podrzavali, to se razvijalo, radnicka prava su prosirivana, demokratija unapredjivana. Kod koga radis na Zapadu? Kod poduzetnika. Zasto ti nisi poduzetnik? I sad ti kriv neki politicar sto neznas nista poduzeti, navikli svi da drzava za sve se brine, komunisti.

Name

Rus

06.08.2022 20:53

Odose svi u majcicu rusiju a neki i u kinu

Name

Re Mile2

07.08.2022 06:53

Nije tačno da je na zapadu osporeno! Na zapadu je pad nataliteta iz razloga što umiru generacije u kojima je se rađalo po 5-6 ili više braće i sestara, kao i na ovim prostorima tada. Nove generacije prosječno imaju max. 2 djeteta sa tendencijom u kasnijim godinama (žene oko 30-35 godine rađaju tek prvo dijete). Naravno da postoje i oni koji ne žele ili ne mogu imati djecu, ali ni približno procentualno kao kod nas! Pogledaj, koliko će naših ljudi sada doći na odmor, a da nemaju djecu??? Teško ćeš naći takav bračni par preko 30 godina starosti! I da, ne zaboravi da se kod nas za "ne mogu, imam probleme" koristi "ne želim, šta će mi", jer je valjda sramota imati zdravstveni problem!

Name

Re Miroslav

07.08.2022 16:56

Odlično zapažanje. I odličan komentar, to je srž. I kao što neko ovde napisa, ko hoće, shvatio je.

Name

PROGRAM ?

06.08.2022 19:48

???

ODGOVORITE
Name

Y12

06.08.2022 20:48

Mladi su obični kreteni samo nek idu koji će nam qrac

Name

I mladi i stari

06.08.2022 21:27

Sve neki "poduzetnici", ili bolje receno nesposobnjakovici, drzava ih isprodukovala, obucila ih da urlicu parole, "druze Tito mi ti se kunemo"... Svi skrenuli sa puta, put ih odveo na Zapad, u demokratiju. Na istoku se novi fasizam izrodio. Gubitnici toga sistema.

Name

Rade

06.08.2022 20:04

Bitno je da ona svoju djecu obezbjedi kao sto je i Mile obezbjedio svoju recimo cerkicu koja nosi torbe po deset hiljada evra a vi narode kopajte kontejnere i glasajte za dvadeset maraka

ODGOVORITE
Name

Mile

06.08.2022 20:53

Pa jebi ga nece da sramoti srpsku reprezentaciju, kod nasih je sve tip top

Name

Re

07.08.2022 07:47

Otkrila seljancica sta je visoka moda, kao i svi seljoberi koji ih okruzuju. Prvo neka vrati pare koje je zaradila sa Skrbicevom kcerkom od Moje apoteke, mamicu im lopovsku.

Name

Mladi će ostati

06.08.2022 20:17

Samo ako ograde BiH ogradom protiv migranata :( I mi stariji od četrdeset ćemo otići ako ovi eksperti za programe napretka i blagostanja opet pobijede.

ODGOVORITE
Name

Pravac

06.08.2022 20:54

Rusija tamo je zivot???

ODGOVORITE
Name

Realno

06.08.2022 20:55

Za sve je kriva mljevena kava. Nase babe i djedovi po 8 djece, a mi jedva dvoje. Prije da popijes kavu valja mlin medju noge pa samljet, i zna se sta slijedi poslije. A sad ove mlade frigidne, sve na dugme, i samo u telefone bulje....

ODGOVORITE
Name

Da, "kriva" je

06.08.2022 21:28

Tehnologija, uvijek neko drugi kriv.

Name

Re

07.08.2022 08:59

Odavno ne cuh nesto tako duhovito. ???...

Name

Sagitarius

06.08.2022 21:00

Ćisto zamajavanje, i demagogija, mnogo toga je " isplanirano" u smislu demografske obnove RS od strane vlasti, a nije ništa konkretno urađeno, na stvaranju elementarnih uslova, recimo jaćanja ekonomije, i poboljšanju standarda građana! I logićno je da mladi odlaze, jer ovdje nevide nikakvu perspektivu, nažalost. A vlast narodu prića bajke, i bori se samo za svoje lićne interese!

ODGOVORITE
Name

senad

06.08.2022 21:18

Uradili smo sve da nestanemo, kao nacija, narod, ljudi. Zamisli koliko bi nas bilo da nije bilo rata, ili da smo bili normalni poslije rata pa da smo se okrenuli ekonomiji i pravima gradana umjesto religiji i populizmu!

ODGOVORITE
Name

Petar pan

06.08.2022 21:32

Ma ovoj sekti odgovara da mladi, obrazovani i radno sposobni idu iz države, a manipulišu i lažu narod svojim praznim pričama. Narode, opametite se, promene moraju biti 2 oktobra, teraticrvene sa političke scene u smeće ove ružne istorije

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

07.08.2022 05:33

Nije ona mislila na sve mlade, i naše, nego na njihove, jel njihovi mladunci. svi rade i zarađuju milione, plan je ispunjen, glasamo za nju jer je od riječi

ODGOVORITE
Name

nuto

07.08.2022 07:56

Predlažem da se uvede neki doprinos da se pomogne dijaspori, da ne moraju dolaziti da preve zube i auta ovdje, da se mogu šišati i jesti dobre ćevape tamo gdje žive.Teško je u ovoj krizi ali vrijedi svake pare.

ODGOVORITE
Name

Prvo

07.08.2022 07:57

Ne bjeze nego odlaze ... Drugo od Zemlje dalje nece ... Red je da imaju se gdje vratiti, ako im je tamo zlo i naopako, ako nije lepo je da ima zadovoljnih i neusijanih ljudi ...

ODGOVORITE
Name

A od Sarovica

07.08.2022 07:57

Mozda i bjeze ...

ODGOVORITE
Name

Balkane moj

07.08.2022 08:01

Ma "beze" mladi sa celog balkanskog poluostrva koje-kuda.Malo to veze ima sa bilo kakvom politikom. Uvek bilo i bice.Samo, razlika je u tome sto ih je negde manje a negde vise. Tako da se vise oseti odlazak mladih iz sredina gde ih je manje. Odlaze tamo gde misle da im je bolje,sto ne znaci da je ili ce im biti bolje. Mnogi se brzo vrate. Neki se kasnije vrate. A neki opet "zaglave", pa nit' tamo, niti ovamo. Ostanu razapeti izmedju tudjine i rodne grude.Izmedju sna i jave. Izrode decu koja tamo krenu u skolu,steknu drustvo,prijatelje,posao i ne zele u otadzbinu ili domovinu.Nece na Balkan,sta ce oni tamo,misle.Nece zato sto su mladi i ne znaju sta cine,bas kao sto ni roditelji u svoje vreme nisu znali sta su cinili svojim odlaskom. Zeleli su pare,auto ili sta vec. A sad, sad bi sve dali sto su stekli, kad bi mogli da vrate ono vreme kad su bili mladi. Pa da iz pocetka ponovo,kuce kucu i radjaju decu.Na svojoj dedovini,da cuvaju roditelje,rodbinu,prijatelje i komsije.Da budu svoji na svome. Shvate da je Balkan mozda zemlja,"krvi i meda" ali da bolje zemlje i boljeg,lepseg naroda nigde nema. Vreme polako prolazi,pojede ih nostalgija i tudjina. A vreme.Eh vreme,cudna je to sorta,kazu da leci sve, da coveka cini srecnim i da mu sudi. A kad sudi,onda sudi...

ODGOVORITE
Name

Re

07.08.2022 10:32

Ma kakva rodna gruda, kakve trice? Da je rodna gruda valjala, ne bi ni otisli! To se vi, koji ostajete, tjesite kako je vama ipak bolje jer vam je "srce i dusa puno"...Grijesis, care, grdno grijesis! Njima rodne grude dovoljno par sedmica jednom godisnje!

Name

Хм

07.08.2022 08:15

Млади бјеже, стари одлазе. Остајте овдје - Алекса Шантић, значи много је погријешио.

ODGOVORITE
Name

Milentije Aksentijević

07.08.2022 08:32

Moj djed je bio ovakav ,dobar,vredan bogomoljac ..Porani ujutro u 4 sata i sve ukućane razbudi ,5 sinova,5 snaja i kamara unučadi.Sve ih natjera da stanu pred ikonu da se mole bogu .On fino očita molitvu ,,Oče naš iže jesi na nebesi itd ....I kad završi molitvu sve istjera napolje da namiruji stoku i ostale radove..A on ispije časicu varenike pa se vrati u krevet ...Ostavi jednu unuče da ga bišće po glavi dok spava..Od 9 h natjera baku da mu trlja leđa do 10h dok on jede poparu na koju je istreso galon kajmaka...I kad završi ode malo da obilazi voćnjake .Patio se pravo..Jednog je sina izdvajao a taj sin kad je ručak pošalje ženu vani kobiva nešto radi a onda za stolom lomi pogaču,uvijek on ,pa svojoj ženi ostavi polovinu od pogače a drugu polovinu podijeli ostalima ,njih preko 15..Žgoljo se nikad nije mogao udebljat a nije jeo nego gutao da što više pojede od drugih .Pošteno kao što Dodik lomi ...Polovinu da Željki ..Ostalo narodu

ODGOVORITE
Name

Dr

07.08.2022 13:47

To je tacno sto posto zato nam je sad ovako mi smo govna neopjevana moj caca se rodio u takvoj kuci i mislio da ce i on tako . Bio beter cjeli zivot i sad je.

Name

Agenda

07.08.2022 08:33

"Prirodni odliv".

ODGOVORITE
Name

Dzomba

07.08.2022 09:14

Jedno je jasno,,Oteto je prokleto.Tu nema zivota(u rs).Sretno svima koji odlaze u Evropu.

ODGOVORITE
Name

Tatar

07.08.2022 10:41

Dzomba tvoj komentar je extremno tacan samo malo ko razmišlja u tom pravcu a kad se tiče obnove demografske slike s Dodikom Dzaicem Viskovicem Silićem i ostalom bandom nikad to nećemo postici

Name

tako je

07.08.2022 10:05

Evo danas sam ispratio unuka ode za njemacku sa samo 19 godina.

ODGOVORITE
Name

Istina

07.08.2022 19:03

A sta imaju ovdje cekati ako nisu iz porodice mafije ili politicara?

ODGOVORITE