Зашто нема бунта грађана против лоших политика?

Окупљања грађана често су инструмент у рукама политичара, који масовне скупове користе како би учврстили свој положај или скренули пажњу јавности са стварних на тривијалне теме. Недостатак грађанске свијести, сматрају аналитичари, главни је разлог што грађане на улице чешће изведу политичари, него што се сами одлуче на тај корак.   

Република Српска 06.08.2022 | 20:23
Зашто нема бунта грађана против лоших политика?

За разлику од земаља Европске уније, у којима се грађани жустро боре и реагују на сваку назнаку пада животног стандарда изласком на улице, у БиХ су политичари ти који мобилишу народ. 

"Велика је непознаница зашто се грађани БиХ понашају на овакав начин. Да ли то значи да су они само продужена рука, да је добар дио њих продужена рука оних политика које су на власти, јер не постоји нити једно логичко објашњење, зашто грађани у БиХ нису изашли да протестују када су лијечени индустријским, умјесто медицинског кисика, када су откривени и воде се одређени поступци за злоупотребе и јавне набавке које су се дешавале у вријеме пандемије", каже политички аналитичар Тања Топић.

Разлога за протесте има и сувише, од сумњивог богаћења чланова породица највиших политичких функционера, преко огромног бирократског апарата који се користи као база сигурних гласова за владајуће партије, до све чешћих афера отимачине јавног новца. 

"За грађански непослух је потребно грађанско друштво, а то у БиХ није присутно. Упркос силним протестима, то су све инструисани протести од стране политичких елита, када њима одговара и за које њихове интересе. Најчешће су то партикуларни интереси, да ли оличени кроз неке националистичке побуде, у суштини за очување позиција и привилегија. Јавност још увијек није свјесна тога, зато што друштво у БиХ није још увијек ни политички, ни демократски довољно зрело, да би могло само да перципира своју потребу да се изрази на тај начин", тврди Младен Бубоњић, политички аналитичар.

Јавност је више пута могла да свједочи протестима који су отворено били у организацији власти или су од исте добили свесрдну подршку.

Уз све доступне ресурсе, организатори су успјели окупити невољну масу оних, који су судећи по понашању, из њима добро знаних разлога приморани да дођу.

"Кад су грађани изашли на протесте? Када су их политичке партије на власти изманипулисале, у оном смислу етно-националног збијања редова, односно подизања и билдања патриотских мишића и та логика је потпуно изокренута у главама грађана БиХ. Он умјесто да протестује против тих политичара, који су нас довели у овакво стање, деценијским владањем, нерадом, нечињењем, блокирањем рада институција, они излазе да протестују, да подрже те исте политичаре", рекла је Топићева.

Недостатак грађанске свијести политичари обилато користе. Зашто и не би? Када они који су директно погођени свеопштим посрнућем нашег друштва, а то су грађани, пропаст мирно посматрају држећи се по страни, да се не би, не дај Боже, коме у борби за властита права и замјерили. 

(БН)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

ГТИ

06.08.2022 18:47

Засто це бити, љетовања,зимовања, пуни кафици,еxтра аута... Реално никад боље није било

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСТАЛИ СУ САМО

06.08.2022 19:47

БАБЕ ДЈЕДОВИ И МАЛА ДЈЕЦА...

Name

Ре

06.08.2022 20:13

Бјези љиго бједна,сектаска.

Name

За гти

06.08.2022 21:28

Ти си обицни мајмун и дегенерик , који је смисао твог зивота?

Name

Ре,ГТИ

06.08.2022 22:56

Такву раскош и љепоту живљења,желим вам од свег срца!!!

Name

Ре гти

06.08.2022 23:44

Тако зиве сектаси, мафијаси, припадници нарко картела на власти, резимски тајкуни дјецица корумпианих политицара и остала сектаска багра

Name

прле

07.08.2022 04:14

Нема бунта зато сто је снсд купио СИНДИКАТЕ,БОРАЦКУ,ПЕНЗИОНЕРЕ,и нема ко да организуј народ,

Name

Владимир

07.08.2022 07:15

Марс багро ј* боти Додик све.

Name

Сссс

06.08.2022 18:48

Ово је мала дрзава вецина људи је запослена странацки ако се појаве на протестима пријети им избацивање спосла

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је то

06.08.2022 20:54

Најтачнији одговор.

Name

сенад

06.08.2022 21:12

Не није то зато сто су остали стари … народ де раделио.. него У БХ не постоје градани, постоје и народни трибуни. Висе од половине политицара у Србији и Хрватској је из БХ а ми се одрицемо насег идентитета и висе радимо за сусједе/комсије него за нас саме! Ето то је нас проблем!

Name

Саса

06.08.2022 19:01

Засто нема градјана? Хахаххахххахахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како да

06.08.2022 19:05

Протестују, да уведу прилике као на Западу, да се за то боре? За демократију, па то Путин и истомисљеници називају фасизам, нацизам. Народ хоце Путина, садама, ассада, слобу. "Странци", га и доведосе на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

06.08.2022 19:37

Има куда отици, на Запад, тамо то вец постоји, демократија. Ако коме стање не одговара одлази тамо гдје је боље. Тако ради арапски свијет, цитава Африка и бивси истоцни блок, руси, Булгари, румуни итд, одосе сви на Запад, сви смо ми мигранти. Ко це доцекати деценијама да се ствар поправи. Само сто они сто остају праве подјеле, говоре опет о угрозености, да це они који су отисли доци опет са бивсим освајацима и заврсити сто у ww1 и ww2 није успјело.

Name

Реалиста

06.08.2022 19:09

Ако богда јос мало многимаце ово све доци до гусе вец се поциње претурати по контејнерима и у јавним кухињама неце бити хране за све .а јос сад кад продју ова предизборна обецања ,,онда тек настаје пропаст..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квргоња

06.08.2022 19:12

Народ је стока ,,мозе да трпи све и висе воли да имају политицари него народ е сад је то стање досло гориво и све друго скупље него у земљама којесу богатије од насе за сто пута..долази криза..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

06.08.2022 19:24

Ови аналитичари само трабуњају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник...

06.08.2022 19:29

Борио би се народ али шта ће ако изгуби и ово мало што има. Ја крећем од себе имам плату 700км шутим и радим,јер боље немогу наћи. Пробао сам се побунити кажу врата су ти тамо, ниси везан за машину и шта да радим,да одем и оставим дјецу и без ово мало што успијем зарадити...било би лако изаћи на улице али кад држава не стоји иза радника и немамо никакву сигурност и подршку. Због тога нема ни бунта народа. Прошли смо рат и знамо да може бити и горе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

06.08.2022 20:23

Нормално да дрзава не стоји иза радника који трпе сути и ради. Када би се маса побунили онда би дрзава стала иза радника. Па ако се нецете сада побунити када је фактицки борба за раднике онда нецете никада. То насе" добро је мозе бити и горе "је пут у пропаст.

Name

Ре Радник

07.08.2022 07:20

Бас тако кад си килав и багагли упртис торбу и у свијет бијели срацунај себи да од те плате немос куци да направис за цијели радни вијек а онај оде ван и стекне за пар година све оно сто ти немос за цијели зивот..али оцес ти у странку..

Name

Зоран

07.08.2022 07:45

Држава је најјачи послодавац, са највећим платама, остало је имитација привреде. Социјални програм не постоји јер би био злоупотребљен и злоупотребљен је већ јер не постоји. Ових 700 стоја је у грађанским државама мјесечна спцијала. Трећа је ствар ослобађање окситоцина који је јако развијен код народа у рату, а везан је за култове још од Краллевића Марка гдје се заштитницима у овом случајз,,заштитницима,, народа дају надљудске особине, божанске и онда народу будев лакше да преживљава ако има вођу. Заро народ преживи рат. Али навика преживљавања у рату остане о послује потребе да се привикнеш на лоше услове живота. Тито је због тога развијао средњи слој који је био црвен и сит, а потискивао цркву. Ово данас је бирократска копија тога. Мали је и зорак становништва. У саком случају треба времена за развој српског гађанског друштва јер су ,,сјече кнезова,, честе. Па,се народ збуни и нераспознаје којег ,,Кеајевића Марка,, сам да посијече.

Name

Ре Радник

08.08.2022 07:32

Због таквих као што си ти и теби слични, као и подобних ухљеба, неподобни одлазе из РС на,,, "мрски Запад" трбухом за крухом и неце да буду робови овдје за сићу, док власт троши народни новац за разне раскошне скупове. Зато и нема ко да народ поведе у протесте, а и нема потребе пошто ће ове просторе населити мигранти који већ раде по грађевина а и слично.

Name

+

06.08.2022 20:02

ЗНАШ ТАЊА. САМА СИ РЕКЛА. "ДА СЕ НЕБИ, КОМЕ ЗАМЈЕРИЛИ". ЗАР ТО НИЈЕ ДОВОЉНО. ТО ШТО ВИ АНАЛИТИЧАРИ ПРИЧАТЕ, БОЉЕ ЗНАЈУ И ПРИЈЕ ВАС ОСИЈЕТЕ НА СВОЈОЈ КОЖИ ГРАЂАНИ. МИ ГРАЂАНИ И БОЉЕ ЗНАМО. ВИ ПРИМАТЕ ПЛАТУ, ЗА ТА РАДНА МИЈЕСТА И ДОБИЈЕТЕ МИКРОФОН ОД НОВИНАРА И ПРИЧАТЕ, САМО МАЛО ЉЕПШЕ ОБЛИКОВАНО, НЕГО ОБИЧНИ ЉУДИ. САДА МИ КАЖИТЕ. ЗАШТО ВИ, ЗНАЈУЋИ СВЕ ОВО СТАЊЕ, НЕ ЈАВИТЕ КАДА, И ГДЈЕ И ПОВЕДЕТЕ НАРОД. ПА НЕМОЈТЕ КЛЕВЕТА ТИ ПОЛИТИЧАРЕ. ДРАШКО У ТОЈ БАЊА ЛУЦИ, НЕМА ШТА НЕ ЧИНИ, ДА ИНФОРМИШЕ НАРОД, О НЕЗАКОЊУ. ЕТО ПОВЕДИТЕ ВИ АНАЛИТИЧАРИ. НАРОД ЈЕ УСТРАШЕН. НЕКА ДВОЈЕ ДИГНЕ ГЛАС УЛИЦОМ, ОДМАХ ЋЕ ИХ ПОЛИЦИЈА ЛЕГИТИМИСАТИ. ОБИЉЕЖИТИ У ГРАДУ И ОЛАЈАЋЕ ТЕ ЉУДЕ И МНОГИ ДРУГИ. ЗАТО ШТО ПОЛИЦИЈА ШТИТИ ВЛАСТ И ГУШИ ГЛАС НАРОДА ПО НАЛОГУ, НАРАВНО ВЛАСТИ. СВИ ВИ ЖИВИТЕ НА ГРБАЧИ НАРОДА И САМО ПРИЧАТЕ. МАЛО ЈЕ НАРОДА ЗА ТОЛИКО, ЏАБАЛЕБАРОША. ЧАСТ СВАКА У ТОЈ БАЊА ЛУЦИ, ЗБОГ КОРИСНИХ АКЦИЈА, ДРАШКУ. И СВАКА ЧАСТ, ХРАБРОЈ, ОБРАЗОВАНОЈ ЈЕЛЕНИ ЗА ИСКРЕНО ЗАЛАГАЊЕ НА СКУПШТИНИ ЗА НАРОД. ВИ АНАЛИТИЧАРИ СТЕ БАЛАСТ, КАО И ЛОШИ ПОЛИТИЧАРИ. НАРОД ТРЕБА ДА ДОБИЈЕ МИКРОФОН. АЛИ СВИ БИЈЕЖЕ ОД МИШЉЕЊА НАРОДА. ДЕМОКРАТИЈА 100 КИЛОМЕТАРА ПОД ЗЕМЉОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знају они

06.08.2022 20:13

да сте глупи, необразовани, Кукавице И да се не знате организовати, зато Баја са вама и манипулише!Знате само ратовати по друштвеним мрежама и иза леђа. Кукавице сте и зртвовали сте своју дјецу која вам одлазе. Ста би од наког курцевитог народа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.08.2022 20:19

НАРОД НИЈЕ СТОКА. НАРОД ПРЕТУРА КОТЕЈНЕРЕ. РАТ 92 И ЈЕСТЕ ИЗАЗВАН, ДА СЕ ОТМЕ ДРУШТВЕНА ИМОВИНА. ТОЛИКО ЖРТАВА НА НАЦИОНАЛНОЈ ОСНОВИ. КОД СВИХ. ТО СВЕ, ЈЕР СЕ ДРУГАЧИЈЕ НИЈЕ МОГЛО ВЛАСНИШТВО ОТЕТИ. И ОД РАТА ТАКВИ КРАДУ И ВИДЕ СВА ТРИ НАРОДА. НА С Т Р А Х У. И НАРОД ЈЕ МАХОМ НЕПИСМЕН. ПРАВНО, ЗА ДЕМОКРАТСКИ СИСТЕМ ПОТПУНО, НЕПИСМЕН. ВЛАСТ УПРАВЉА СА ТЕЛЕКОМОМ, НЕКАД, ЕЛЕКТРО, ПОШТЕ, ШУМЕ, ТОЛИКА ДРЖАВНА УПРАВА, КОМОРЕ, ПРЕДТАВНИШТВА И ЈОШ.....ТУ СУ СВЕ ЊИХОВИ ГЛАСАЧИ. ЛАК ПЕНЗИОНЕРИ НАИВНИ, ГЛЕДАЈУ РТРС, ЛАЖИ И ВЈЕРУЈУ. ДИЈАСПОРА САМО ГЛАСНОМ ДОДИКУ ВИЈЕРУЈЕ. ЦРКВА И 7 ПОПОВА, ТАКОЂЕ. СЕЉАЦИ НЕ БАЦАЈУ ДАНЕ НА МИТИНГЕ. РАДЕ ДА ПРЕЖУВЕ. ПРАВИТЕ ВИ АНАЛИЗЕ ИЗ ДРУГИГ УГЛА, ТАЊА ТОПИЋ И ОСТАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

06.08.2022 20:29

Зато што нема грађана у градовима, све дебитанти на бетону, који никако да му се прилагоде. Срећом, скупоћа ће натјерати онога ко је цијепао дрва и мијесио хљеб да то опет ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

07.08.2022 06:57

Доста насег народа ради о пољопривреди немају кад ни погледати дневник ни пратити друствене мрезе кад додје Додиг просипати своју манипулаторску политику и обецања мисле да је истина

Name

+

06.08.2022 20:32

БРАВО. РАДНИК. САД ПРОЧИТА ВАШ КОМЕНТАР. ПРАВА ИСТИНА. ЈАСНО СТЕ РЕКЛИ, КАО ДРАШКО ИЗ БАЊА ЛУКЕ. КРАТКО, ЈАСНО. СВАКО РАЗУМИЈЕ. ДРЖАВУ ШТИТИ ПОЛИЦИЈА. МАЈКУ ДАВИДОВУ У БЛ НА ТРГУ ВУКЛИ, ХАПСИЛИ. ЗАШТО. ДА УСТРАШЕ. ЈЕР, ШТА ОНДА ЧЕКА СВАКОГА ЗА МАЊЕ БОЛНУ СТВАР. И ТАКО НАРОД ИЗБЈЕГАВА НЕПРИЈАТНОСТ, ОД КОЈЕ ИМА ЈОШ ШТЕТУ. СВИ ОНИ СУ НА СУПРОТНОМ ТАБОРУ У ОДНОСУ БА Н А Р О Д. НЕКА ТАЊА И СЛИЧНИ ПОВЕДУ НАРОД. ШТА У ТОЈ БАЊА ЛУЦИ, РАДИ, МЛАД ДЕЧКО. ДРАШКО. ПЕНЗИОНЕР. КРАЈИШНИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

06.08.2022 21:16

Народ је на овим просторима изложен најразлићитијим облицима притиска и кризе деценијама, од деведесетих година па све до сада, и логићно је да је навикнут да трпи, и да је кроз то постао и летаргићан и апатићан, мада ту постоји и елемент страха од могуће репресије режима, за оне који се евентуално побуне, од могућности губитка посла, па и до далеко драстићнијих мјера!

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&***

07.08.2022 04:13

БИО ЈЕ ПРПТЕСТ ЗБОГ УБИСТВА ДАВИДА ДРГИЦЕВИЦА ПА КÀКО СУ ПРОСЛИ ГРАДЈÀÑИ КОЈИ СУ ОРГА НИЗОВАЛИ СВИ СУ ПОХАПСЕНИ А ЗА ОСТАЛО ЗНА СЕ ДОБРО СТА СЕ ИЗДЕСАВАЛО НИГДЈЕ ПА ЦАК НИ У ПОРТИ ХРАМА НИСУ ИМАЛИ МЈЕСТА ДА СЕ САСТАНУ АНАЛИЗИРАЈТЕ ВИ ДРУГЕ СТВАРИ А НЕ ОБИЦНЕ СМРТНИКЕ КОЈИ ОД ОВЕ ДЕМОКРАТИЈЕ НЕМАЈУ ПРАВО НА ЗИВОТ КОЈИ ИМ ЈЕ БОГ ДАРОВАО КАО И ОВИМА ЗА КОЈЕ ВУЛИЦКА КАЗЕ ДА ЈЕ БОГ.

Name

сале

07.08.2022 07:16

О каквом грађанском друству прицате када су овдије остали сами крезави сендвицари, уз полтроне и улизице? Чим се народ мало умири и приближи политицари уз помоћ вијерских заједница то све поруши, и опет Јово наново. И тако то траје вијековима.

Name

Статистика

06.08.2022 23:42

Народ задојен мржњом који шире политичари, зато ни нема протеста у цијелој бившој еx-yу нерачунајући Словенију у којој се добро живи, тако да они које не занима политика, покупе ствари и одоше за Њемачку јер виде да се добро манипулише људима који су необразовани, пензионерима које и повећање од 10 марака радује и онда нам остану породице којима своји шаљу паре из иностранства да преживе и остају ухљеби запослени по страначком кључу, и то хе то,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишеви

07.08.2022 06:53

Зато што смо сви мишеви. Погледај те пољопривреднике у Француској а погледај те ове наше шта урадисе кад је откупна Цена пшенице у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соррy

07.08.2022 07:18

Многи данас добро зиве,боље него икада у своме зивоту.Само најглупљи меду нама мисле да се ми требамо равнати у стандарду са нпр.Њемацком.А има и код њих таквих који не могу платити рацуне.На медима рекосе у Аустрији сваки осми.Имају јавне кухиње,бескуцнике... Овдје се мозе одлицно зивјети,а проблем су они који хоце да им се све да на тањиру.А ови који бирају посао и неце да раде за неку плату,заборављају како су им зивјели преци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлазиак

07.08.2022 07:37

Опљацкали су и заплСили народ у епским размјерама. Уцјењиваци нецемо вас висе никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

07.08.2022 08:01

Зато сто нам је испран мозак и сто нас је нас а власт и црква вратила једно 300 година у рикверц плус сто не цијенимо себе па нас тако и други дозивљавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

07.08.2022 09:38

Јер су невиђене овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

08.08.2022 18:55

Зашто сте навалили на овог ГТИ. Управу је. 70.80.и 90 године су биле сиромашне. Људи нису имали ништа.

ОДГОВОРИТЕ