Zašto nema bunta građana protiv loših politika?

Okupljanja građana često su instrument u rukama političara, koji masovne skupove koriste kako bi učvrstili svoj položaj ili skrenuli pažnju javnosti sa stvarnih na trivijalne teme. Nedostatak građanske svijesti, smatraju analitičari, glavni je razlog što građane na ulice češće izvedu političari, nego što se sami odluče na taj korak.   

Republika Srpska 06.08.2022 | 20:23
Zašto nema bunta građana protiv loših politika?

Za razliku od zemalja Evropske unije, u kojima se građani žustro bore i reaguju na svaku naznaku pada životnog standarda izlaskom na ulice, u BiH su političari ti koji mobilišu narod. 

"Velika je nepoznanica zašto se građani BiH ponašaju na ovakav način. Da li to znači da su oni samo produžena ruka, da je dobar dio njih produžena ruka onih politika koje su na vlasti, jer ne postoji niti jedno logičko objašnjenje, zašto građani u BiH nisu izašli da protestuju kada su liječeni industrijskim, umjesto medicinskog kisika, kada su otkriveni i vode se određeni postupci za zloupotrebe i javne nabavke koje su se dešavale u vrijeme pandemije", kaže politički analitičar Tanja Topić.

Razloga za proteste ima i suviše, od sumnjivog bogaćenja članova porodica najviših političkih funkcionera, preko ogromnog birokratskog aparata koji se koristi kao baza sigurnih glasova za vladajuće partije, do sve češćih afera otimačine javnog novca. 

"Za građanski neposluh je potrebno građansko društvo, a to u BiH nije prisutno. Uprkos silnim protestima, to su sve instruisani protesti od strane političkih elita, kada njima odgovara i za koje njihove interese. Najčešće su to partikularni interesi, da li oličeni kroz neke nacionalističke pobude, u suštini za očuvanje pozicija i privilegija. Javnost još uvijek nije svjesna toga, zato što društvo u BiH nije još uvijek ni politički, ni demokratski dovoljno zrelo, da bi moglo samo da percipira svoju potrebu da se izrazi na taj način", tvrdi Mladen Bubonjić, politički analitičar.

Javnost je više puta mogla da svjedoči protestima koji su otvoreno bili u organizaciji vlasti ili su od iste dobili svesrdnu podršku.

Uz sve dostupne resurse, organizatori su uspjeli okupiti nevoljnu masu onih, koji su sudeći po ponašanju, iz njima dobro znanih razloga primorani da dođu.

"Kad su građani izašli na proteste? Kada su ih političke partije na vlasti izmanipulisale, u onom smislu etno-nacionalnog zbijanja redova, odnosno podizanja i bildanja patriotskih mišića i ta logika je potpuno izokrenuta u glavama građana BiH. On umjesto da protestuje protiv tih političara, koji su nas doveli u ovakvo stanje, decenijskim vladanjem, neradom, nečinjenjem, blokiranjem rada institucija, oni izlaze da protestuju, da podrže te iste političare", rekla je Topićeva.

Nedostatak građanske svijesti političari obilato koriste. Zašto i ne bi? Kada oni koji su direktno pogođeni sveopštim posrnućem našeg društva, a to su građani, propast mirno posmatraju držeći se po strani, da se ne bi, ne daj Bože, kome u borbi za vlastita prava i zamjerili. 

(BN)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

GTI

06.08.2022 18:47

Zasto ce biti, ljetovanja,zimovanja, puni kafici,extra auta... Realno nikad bolje nije bilo

ODGOVORITE
Name

OSTALI SU SAMO

06.08.2022 19:47

BABE DJEDOVI I MALA DJECA...

Name

Re

06.08.2022 20:13

Bjezi ljigo bjedna,sektaska.

Name

Za gti

06.08.2022 21:28

Ti si obicni majmun i degenerik , koji je smisao tvog zivota?

Name

Re,GTI

06.08.2022 22:56

Takvu raskoš i ljepotu življenja,želim vam od sveg srca!!!

Name

Re gti

06.08.2022 23:44

Tako zive sektasi, mafijasi, pripadnici narko kartela na vlasti, rezimski tajkuni djecica korumpianih politicara i ostala sektaska bagra

Name

prle

07.08.2022 04:14

Nema bunta zato sto je snsd kupio SINDIKATE,BORACKU,PENZIONERE,i nema ko da organizuj narod,

Name

Vladimir

07.08.2022 07:15

Mars bagro j* boti Dodik sve.

Name

Ssss

06.08.2022 18:48

Ovo je mala drzava vecina ljudi je zaposlena stranacki ako se pojave na protestima prijeti im izbacivanje sposla

ODGOVORITE
Name

To je to

06.08.2022 20:54

Najtačniji odgovor.

Name

senad

06.08.2022 21:12

Ne nije to zato sto su ostali stari … narod de radelio.. nego U BH ne postoje gradani, postoje i narodni tribuni. Vise od polovine politicara u Srbiji i Hrvatskoj je iz BH a mi se odricemo naseg identiteta i vise radimo za susjede/komsije nego za nas same! Eto to je nas problem!

Name

Sasa

06.08.2022 19:01

Zasto nema gradjana? Hahahhahhhahahha

ODGOVORITE
Name

Kako da

06.08.2022 19:05

Protestuju, da uvedu prilike kao na Zapadu, da se za to bore? Za demokratiju, pa to Putin i istomisljenici nazivaju fasizam, nacizam. Narod hoce Putina, sadama, assada, slobu. "Stranci", ga i dovedose na vlast.

ODGOVORITE
Name

Narod

06.08.2022 19:37

Ima kuda otici, na Zapad, tamo to vec postoji, demokratija. Ako kome stanje ne odgovara odlazi tamo gdje je bolje. Tako radi arapski svijet, citava Afrika i bivsi istocni blok, rusi, Bulgari, rumuni itd, odose svi na Zapad, svi smo mi migranti. Ko ce docekati decenijama da se stvar popravi. Samo sto oni sto ostaju prave podjele, govore opet o ugrozenosti, da ce oni koji su otisli doci opet sa bivsim osvajacima i zavrsiti sto u ww1 i ww2 nije uspjelo.

Name

Realista

06.08.2022 19:09

Ako bogda jos malo mnogimace ovo sve doci do guse vec se pocinje preturati po kontejnerima i u javnim kuhinjama nece biti hrane za sve .a jos sad kad prodju ova predizborna obecanja ,,onda tek nastaje propast..

ODGOVORITE
Name

Kvrgonja

06.08.2022 19:12

Narod je stoka ,,moze da trpi sve i vise voli da imaju politicari nego narod e sad je to stanje doslo gorivo i sve drugo skuplje nego u zemljama kojesu bogatije od nase za sto puta..dolazi kriza..

ODGOVORITE
Name

Ма

06.08.2022 19:24

Ови аналитичари само трабуњају.

ODGOVORITE
Name

Radnik...

06.08.2022 19:29

Borio bi se narod ali šta će ako izgubi i ovo malo što ima. Ja krećem od sebe imam platu 700km šutim i radim,jer bolje nemogu naći. Probao sam se pobuniti kažu vrata su ti tamo, nisi vezan za mašinu i šta da radim,da odem i ostavim djecu i bez ovo malo što uspijem zaraditi...bilo bi lako izaći na ulice ali kad država ne stoji iza radnika i nemamo nikakvu sigurnost i podršku. Zbog toga nema ni bunta naroda. Prošli smo rat i znamo da može biti i gore...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

06.08.2022 20:23

Normalno da drzava ne stoji iza radnika koji trpe suti i radi. Kada bi se masa pobunili onda bi drzava stala iza radnika. Pa ako se necete sada pobuniti kada je fakticki borba za radnike onda necete nikada. To nase" dobro je moze biti i gore "je put u propast.

Name

Re Radnik

07.08.2022 07:20

Bas tako kad si kilav i bagagli uprtis torbu i u svijet bijeli sracunaj sebi da od te plate nemos kuci da napravis za cijeli radni vijek a onaj ode van i stekne za par godina sve ono sto ti nemos za cijeli zivot..ali oces ti u stranku..

Name

Zoran

07.08.2022 07:45

Država je najjači poslodavac, sa najvećim platama, ostalo je imitacija privrede. Socijalni program ne postoji jer bi bio zloupotrebljen i zloupotrebljen je već jer ne postoji. Ovih 700 stoja je u građanskim državama mjesečna spcijala. Treća je stvar oslobađanje oksitocina koji je jako razvijen kod naroda u ratu, a vezan je za kultove još od Krallevića Marka gdje se zaštitnicima u ovom slučajz,,zaštitnicima,, naroda daju nadljudske osobine, božanske i onda narodu budev lakše da preživljava ako ima vođu. Zaro narod preživi rat. Ali navika preživljavanja u ratu ostane o posluje potrebe da se privikneš na loše uslove života. Tito je zbog toga razvijao srednji sloj koji je bio crven i sit, a potiskivao crkvu. Ovo danas je birokratska kopija toga. Mali je i zorak stanovništva. U sakom slučaju treba vremena za razvoj srpskog gađanskog društva jer su ,,sječe knezova,, česte. Pa,se narod zbuni i neraspoznaje kojeg ,,Keajevića Marka,, sam da posiječe.

Name

Re Radnik

08.08.2022 07:32

Zbog takvih kao što si ti i tebi slični, kao i podobnih uhljeba, nepodobni odlaze iz RS na,,, "mrski Zapad" trbuhom za kruhom i nece da budu robovi ovdje za siću, dok vlast troši narodni novac za razne raskošne skupove. Zato i nema ko da narod povede u proteste, a i nema potrebe pošto će ove prostore naseliti migranti koji već rade po građevina a i slično.

Name

+

06.08.2022 20:02

ZNAŠ TANJA. SAMA SI REKLA. "DA SE NEBI, KOME ZAMJERILI". ZAR TO NIJE DOVOLJNO. TO ŠTO VI ANALITIČARI PRIČATE, BOLJE ZNAJU I PRIJE VAS OSIJETE NA SVOJOJ KOŽI GRAĐANI. MI GRAĐANI I BOLJE ZNAMO. VI PRIMATE PLATU, ZA TA RADNA MIJESTA I DOBIJETE MIKROFON OD NOVINARA I PRIČATE, SAMO MALO LJEPŠE OBLIKOVANO, NEGO OBIČNI LJUDI. SADA MI KAŽITE. ZAŠTO VI, ZNAJUĆI SVE OVO STANJE, NE JAVITE KADA, I GDJE I POVEDETE NAROD. PA NEMOJTE KLEVETA TI POLITIČARE. DRAŠKO U TOJ BANJA LUCI, NEMA ŠTA NE ČINI, DA INFORMIŠE NAROD, O NEZAKONJU. ETO POVEDITE VI ANALITIČARI. NAROD JE USTRAŠEN. NEKA DVOJE DIGNE GLAS ULICOM, ODMAH ĆE IH POLICIJA LEGITIMISATI. OBILJEŽITI U GRADU I OLAJAĆE TE LJUDE I MNOGI DRUGI. ZATO ŠTO POLICIJA ŠTITI VLAST I GUŠI GLAS NARODA PO NALOGU, NARAVNO VLASTI. SVI VI ŽIVITE NA GRBAČI NARODA I SAMO PRIČATE. MALO JE NARODA ZA TOLIKO, DŽABALEBAROŠA. ČAST SVAKA U TOJ BANJA LUCI, ZBOG KORISNIH AKCIJA, DRAŠKU. I SVAKA ČAST, HRABROJ, OBRAZOVANOJ JELENI ZA ISKRENO ZALAGANJE NA SKUPŠTINI ZA NAROD. VI ANALITIČARI STE BALAST, KAO I LOŠI POLITIČARI. NAROD TREBA DA DOBIJE MIKROFON. ALI SVI BIJEŽE OD MIŠLJENJA NARODA. DEMOKRATIJA 100 KILOMETARA POD ZEMLJOM.

ODGOVORITE
Name

Znaju oni

06.08.2022 20:13

da ste glupi, neobrazovani, Kukavice I da se ne znate organizovati, zato Baja sa vama i manipuliše!Znate samo ratovati po društvenim mrežama i iza leđa. Kukavice ste i zrtvovali ste svoju djecu koja vam odlaze. Sta bi od nakog kurcevitog naroda?

ODGOVORITE
Name

+

06.08.2022 20:19

NAROD NIJE STOKA. NAROD PRETURA KOTEJNERE. RAT 92 I JESTE IZAZVAN, DA SE OTME DRUŠTVENA IMOVINA. TOLIKO ŽRTAVA NA NACIONALNOJ OSNOVI. KOD SVIH. TO SVE, JER SE DRUGAČIJE NIJE MOGLO VLASNIŠTVO OTETI. I OD RATA TAKVI KRADU I VIDE SVA TRI NARODA. NA S T R A H U. I NAROD JE MAHOM NEPISMEN. PRAVNO, ZA DEMOKRATSKI SISTEM POTPUNO, NEPISMEN. VLAST UPRAVLJA SA TELEKOMOM, NEKAD, ELEKTRO, POŠTE, ŠUME, TOLIKA DRŽAVNA UPRAVA, KOMORE, PREDTAVNIŠTVA I JOŠ.....TU SU SVE NJIHOVI GLASAČI. LAK PENZIONERI NAIVNI, GLEDAJU RTRS, LAŽI I VJERUJU. DIJASPORA SAMO GLASNOM DODIKU VIJERUJE. CRKVA I 7 POPOVA, TAKOĐE. SELJACI NE BACAJU DANE NA MITINGE. RADE DA PREŽUVE. PRAVITE VI ANALIZE IZ DRUGIG UGLA, TANJA TOPIĆ I OSTALI.

ODGOVORITE
Name

mrga

06.08.2022 20:29

Zato što nema građana u gradovima, sve debitanti na betonu, koji nikako da mu se prilagode. Srećom, skupoća će natjerati onoga ko je cijepao drva i mijesio hljeb da to opet radi

ODGOVORITE
Name

Rs

07.08.2022 06:57

Dosta naseg naroda radi o poljoprivredi nemaju kad ni pogledati dnevnik ni pratiti drustvene mreze kad dodje Dodig prosipati svoju manipulatorsku politiku i obecanja misle da je istina

Name

+

06.08.2022 20:32

BRAVO. RADNIK. SAD PROČITA VAŠ KOMENTAR. PRAVA ISTINA. JASNO STE REKLI, KAO DRAŠKO IZ BANJA LUKE. KRATKO, JASNO. SVAKO RAZUMIJE. DRŽAVU ŠTITI POLICIJA. MAJKU DAVIDOVU U BL NA TRGU VUKLI, HAPSILI. ZAŠTO. DA USTRAŠE. JER, ŠTA ONDA ČEKA SVAKOGA ZA MANJE BOLNU STVAR. I TAKO NAROD IZBJEGAVA NEPRIJATNOST, OD KOJE IMA JOŠ ŠTETU. SVI ONI SU NA SUPROTNOM TABORU U ODNOSU BA N A R O D. NEKA TANJA I SLIČNI POVEDU NAROD. ŠTA U TOJ BANJA LUCI, RADI, MLAD DEČKO. DRAŠKO. PENZIONER. KRAJIŠNIK.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

06.08.2022 21:16

Narod je na ovim prostorima izložen najrazlićitijim oblicima pritiska i krize decenijama, od devedesetih godina pa sve do sada, i logićno je da je naviknut da trpi, i da je kroz to postao i letargićan i apatićan, mada tu postoji i element straha od moguće represije režima, za one koji se eventualno pobune, od mogućnosti gubitka posla, pa i do daleko drastićnijih mjera!

ODGOVORITE
Name

&&***

07.08.2022 04:13

BIO JE PRPTEST ZBOG UBISTVA DAVIDA DRGICEVICA PA KÀKO SU PROSLI GRADJÀÑI KOJI SU ORGA NIZOVALI SVI SU POHAPSENI A ZA OSTALO ZNA SE DOBRO STA SE IZDESAVALO NIGDJE PA CAK NI U PORTI HRAMA NISU IMALI MJESTA DA SE SASTANU ANALIZIRAJTE VI DRUGE STVARI A NE OBICNE SMRTNIKE KOJI OD OVE DEMOKRATIJE NEMAJU PRAVO NA ZIVOT KOJI IM JE BOG DAROVAO KAO I OVIMA ZA KOJE VULICKA KAZE DA JE BOG.

Name

sale

07.08.2022 07:16

O kakvom građanskom drustvu pricate kada su ovdije ostali sami krezavi sendvicari, uz poltrone i ulizice? Čim se narod malo umiri i približi politicari uz pomoć vijerskih zajednica to sve poruši, i opet Jovo nanovo. I tako to traje vijekovima.

Name

Statistika

06.08.2022 23:42

Narod zadojen mržnjom koji šire političari, zato ni nema protesta u cijeloj bivšoj ex-yu neračunajući Sloveniju u kojoj se dobro živi, tako da oni koje ne zanima politika, pokupe stvari i odoše za Njemačku jer vide da se dobro manipuliše ljudima koji su neobrazovani, penzionerima koje i povećanje od 10 maraka raduje i onda nam ostanu porodice kojima svoji šalju pare iz inostranstva da prežive i ostaju uhljebi zaposleni po stranačkom ključu, i to he to,.

ODGOVORITE
Name

Miševi

07.08.2022 06:53

Zato što smo svi miševi. Pogledaj te poljoprivrednike u Francuskoj a pogledaj te ove naše šta uradise kad je otkupna Cena pšenice u pitanju.

ODGOVORITE
Name

sorry

07.08.2022 07:18

Mnogi danas dobro zive,bolje nego ikada u svome zivotu.Samo najgluplji medu nama misle da se mi trebamo ravnati u standardu sa npr.Njemackom.A ima i kod njih takvih koji ne mogu platiti racune.Na medima rekose u Austriji svaki osmi.Imaju javne kuhinje,beskucnike... Ovdje se moze odlicno zivjeti,a problem su oni koji hoce da im se sve da na tanjiru.A ovi koji biraju posao i nece da rade za neku platu,zaboravljaju kako su im zivjeli preci.

ODGOVORITE
Name

Odlaziak

07.08.2022 07:37

Opljackali su i zaplSili narod u epskim razmjerama. Ucjenjivaci necemo vas vise nikad.

ODGOVORITE
Name

Rile

07.08.2022 08:01

Zato sto nam je ispran mozak i sto nas je nas a vlast i crkva vratila jedno 300 godina u rikverc plus sto ne cijenimo sebe pa nas tako i drugi dozivljavaju.

ODGOVORITE
Name

Bok

07.08.2022 09:38

Jer su neviđene ovce.

ODGOVORITE
Name

Tito

08.08.2022 18:55

Zašto ste navalili na ovog GTI. Upravu je. 70.80.i 90 godine su bile siromašne. Ljudi nisu imali ništa.

ODGOVORITE