Француску погодила најтежа суша у историји земље

Премијерка Француске Елизабет Борн упозорила је данас да се та држава суочава са највећом сушом икада забележеном у земљи и најавила активирање владиних кризних тимова.

Свијет 05.08.2022 | 17:57
Француску погодила најтежа суша у историји земље

Борн је рекла да многа подручја у Француској пролазе кроз "историјску ситуацију", јер земља трпи трећи топлотни талас овог лета, преноси АП.

„Изузетна суша коју тренутно доживљавамо одузима воду многим општинама и представља трагедију за наше пољопривреднике, екосистеме и биодиверзитет", истакла је она.

Временске прогнозе сугеришу да би врућина, која повећава испаравање и потребе за водом, могла да потраје наредних 15 дана, што би стање учинило још компликованијом, истиче се у саопштењу.

АП објашњава да би владина кризна јединица била задужена за праћење ситуације у најтеже погођеним подручјима и координираће мере попут довођења воде за пиће на нека места.

Стога ће бити праћен утицај суше на француску производњу енергије, транспортну инфраструктуру и пољопривреду.

Истиче се да би суша могла да натера француског енергетског гиганта ЕДФ да смањи производњу енергије у нуклеарним електранама које користе речну воду за хлађење реактора.

Додаје се да Француска сада има 62 региона са ограничењима употребе воде због недостатка кише.

Министар за еколошку транзицију Кристоф Бецу рекао је током посете југоисточној Француској да више од 100 општина није у стању да снабдева водом за пиће преко чесама и да је потребно да се снабдева камионом.

"Што је ситуација гора, то више стављамо воду за пиће као приоритет у односу на друге потребе", навео је он.

АП преноси да је јул у Француској обележио рекордан дефицит падавина, са само 9,7 милиметара кише према националној метеоролошкој агенцији Метео Франс, што је 84 одсто мање у односу на просечне цифре за исти месец у последње три деценије.

Метео Франс саопштио је и да је јул 2022. године био други најсушнији месец од почетка мерења 1958-1959.

Пољопривредници широм земље пријављују веће потешкоће у исхрани стоке због недостатка свеже траве и примећују пад приноса, нарочито на пољима која се не наводњавају и код усева за које је потребно много воде попут кукуруза.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хмм

05.08.2022 16:41

Несто ми их бас зао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

05.08.2022 16:52

После овога потоп и врло јака зима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

05.08.2022 19:52

Заборавили смо чувати природу. Па нам она враћа. И Не живи се по Божијим ЗАПОВИЈЕСТИМА.

ОДГОВОРИТЕ