УН: Сјеверна Кореја припрема нови нуклеарни тест

Уједињене нације (УН) упозориле су да се Сјеверна Кореја тренутно припрема провести свој први нуклеарни тест од 2017. године.

Свијет 05.08.2022 | 09:19
УН: Сјеверна Кореја припрема нови нуклеарни тест

Грађевински радови на подземном тестном постројењу на сјеверу земље примијећени су посљедњих мјесеци.

“Радови на полигону за нуклеарна тестирања Пунггyе-ри утиру пут додатним нуклеарним тестовима за развој нуклеарног оружја”, наводи се у повјерљивом извјештају УН-а, чији су дијелови били доступни агенцији дпа.

Сателитске снимке мјеста сугеришу да је Сјеверна Кореја поправљала своју мрежу тунела у Пунггyе-рију, као и да је обновила објекте на тој локацији који су били срушени 2018. током преговора са Сједињеним Америчким Државама.

Према извјештају УН-а, које покрива активности у посљедњих неколико мјесеци, капацитет производње фисијског материјала такођер је повећан у нуклеарном постројењу Yонгбyон у земљи.

Проматрачи су мјесецима забринути да би након бројних ракетних покуса Пјонгјанга први сјевернокорејски нуклеарни покус у готово пет година могао бити неизбјежан.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) од јуна наглашава активности у Пунггyе-рију, гдје је Сјеверна Кореја провела шест нуклеарних покусних експлозија између 2006. и 2017. године.

Влада у Пјонгјангу подвргнута је строгим санкцијама због свог програма нуклеарног оружја и балистичких пројектила.

(Хина)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Оканите се

05.08.2022 08:18

Малтретирања С. Кореје. Сто не малтретирајте САД које су га и употријебиле!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

###

05.08.2022 09:11

Кад могу остале земље развијати нуклеарни програм ,засто то исто неби могла и С.Кореја Није то добро за цовјецанство , али ово свакако оде све у ПМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

05.08.2022 09:24

Па јесу вец то радили два пута,и?Је ли коме фалила длак с главе.Ста вас брига ста раде док вас не дирају.Не надгледају ни они вас какве пробе изводите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиенглески самит

05.08.2022 10:00

Основано антиенглеско дејство и организовање земаља свијета против Сједињених Америцких дрзава и Велике Британије ... ЗАСТИТА, КОНТРОЛА и ПРЕДУПРЕДЈИВАЊЕ корозије ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

05.08.2022 10:03

Овај наш народ је стварно глуп, па јел хоћемо да живимо у земљи ко што је С. Кореја, живимо у земљи која иде а није још ко они, и ђе смо, браћо који подржавате државе ко С. Кореја, Кина, Русија само селите тамо, што трчите и шаљете дјецу у Словенију, Аустрији, Њемачку, Америку, Аустралију, дајте више не серите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

05.08.2022 13:33

Ре Роцк: у словенију, ха ха, ти си луд, па знас ста словенци раде са Босанцима, који овдје зиве, немас појма, зато не прицај глупости, посто ја сам словенац и зивим у словенији и имам информације са прве руке, није валда да ти знас боље од мене, е онда не говори напамет.

Name

Маре

05.08.2022 13:29

Амери су увјек били мисеви, па зато и наговарју људе да С Кореа ради опасност по свјету, то је вас проблем амери ајде мисеви у акцију ако се вам ста не свидза!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста би било.

06.08.2022 05:49

...кад би свака дрзава имала макар неколико тих ракетица? Па мир,благостање,медјусобно постовање,сарадња и сваста несто. Да не помињем ста све не би било.Их сто би било љубави.До дусе атомско- присилне љубави али љубав је љубав.Овако...

ОДГОВОРИТЕ