UN: Sjeverna Koreja priprema novi nuklearni test

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da se Sjeverna Koreja trenutno priprema provesti svoj prvi nuklearni test od 2017. godine.

Svijet 05.08.2022 | 09:19
UN: Sjeverna Koreja priprema novi nuklearni test

Građevinski radovi na podzemnom testnom postrojenju na sjeveru zemlje primijećeni su posljednjih mjeseci.

“Radovi na poligonu za nuklearna testiranja Punggye-ri utiru put dodatnim nuklearnim testovima za razvoj nuklearnog oružja”, navodi se u povjerljivom izvještaju UN-a, čiji su dijelovi bili dostupni agenciji dpa.

Satelitske snimke mjesta sugerišu da je Sjeverna Koreja popravljala svoju mrežu tunela u Punggye-riju, kao i da je obnovila objekte na toj lokaciji koji su bili srušeni 2018. tokom pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema izvještaju UN-a, koje pokriva aktivnosti u posljednjih nekoliko mjeseci, kapacitet proizvodnje fisijskog materijala također je povećan u nuklearnom postrojenju Yongbyon u zemlji.

Promatrači su mjesecima zabrinuti da bi nakon brojnih raketnih pokusa Pjongjanga prvi sjevernokorejski nuklearni pokus u gotovo pet godina mogao biti neizbježan.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) od juna naglašava aktivnosti u Punggye-riju, gdje je Sjeverna Koreja provela šest nuklearnih pokusnih eksplozija između 2006. i 2017. godine.

Vlada u Pjongjangu podvrgnuta je strogim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

(Hina)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Okanite se

05.08.2022 08:18

Maltretiranja S. Koreje. Sto ne maltretirajte SAD koje su ga i upotrijebile!?

ODGOVORITE
Name

###

05.08.2022 09:11

Kad mogu ostale zemlje razvijati nuklearni program ,zasto to isto nebi mogla i S.Koreja Nije to dobro za covjecanstvo , ali ovo svakako ode sve u PM.

ODGOVORITE
Name

Nole

05.08.2022 09:24

Pa jesu vec to radili dva puta,i?Je li kome falila dlak s glave.Sta vas briga sta rade dok vas ne diraju.Ne nadgledaju ni oni vas kakve probe izvodite...

ODGOVORITE
Name

Antiengleski samit

05.08.2022 10:00

Osnovano antienglesko dejstvo i organizovanje zemalja svijeta protiv Sjedinjenih Americkih drzava i Velike Britanije ... ZASTITA, KONTROLA i PREDUPREDJIVANJE korozije ...

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

05.08.2022 10:03

Ovaj naš narod je stvarno glup, pa jel hoćemo da živimo u zemlji ko što je S. Koreja, živimo u zemlji koja ide a nije još ko oni, i đe smo, braćo koji podržavate države ko S. Koreja, Kina, Rusija samo selite tamo, što trčite i šaljete djecu u Sloveniju, Austriji, Njemačku, Ameriku, Australiju, dajte više ne serite

ODGOVORITE
Name

Mare

05.08.2022 13:33

Re Rock: u sloveniju, ha ha, ti si lud, pa znas sta slovenci rade sa Bosancima, koji ovdje zive, nemas pojma, zato ne pricaj gluposti, posto ja sam slovenac i zivim u sloveniji i imam informacije sa prve ruke, nije valda da ti znas bolje od mene, e onda ne govori napamet.

Name

Mare

05.08.2022 13:29

Ameri su uvjek bili misevi, pa zato i nagovarju ljude da S Korea radi opasnost po svjetu, to je vas problem ameri ajde misevi u akciju ako se vam sta ne svidza!!!!

ODGOVORITE
Name

Sta bi bilo.

06.08.2022 05:49

...kad bi svaka drzava imala makar nekoliko tih raketica? Pa mir,blagostanje,medjusobno postovanje,saradnja i svasta nesto. Da ne pominjem sta sve ne bi bilo.Ih sto bi bilo ljubavi.Do duse atomsko- prisilne ljubavi ali ljubav je ljubav.Ovako...

ODGOVORITE