Власт користи инфлацију: Порези већи, народ гладнији

Власт у Босни и Херцеговини хвали се рекордним приходима од индиректних пореза. Док се државна каса пуни народним новцем, народ не зна куда њихов новац одлази?

Босна и Херцеговина 05.08.2022 | 08:13
Власт користи инфлацију: Порези већи, народ гладнији

Рекордна инфлација донијела је и рекордне приходе од индиректних пореза у државну касу.

У првих седам мјесеци ове године, приходи од индиректних пореза у БиХ износе 5,53 милијарде марака, чак 935 милиона више у односу на исти период прошле године, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Грађани у неодумици, где ће њихов новац отићи?

- Власт ако накупља треба негдје да улаже...инфлација је велика, цијене свако повећава како жели, ја сматрам да треба бити контрола ипак треба то зауставити, јер плате И пензије то не прате ...неко лежи иза и убире паре масовно, само су неки од ставова грађана Бијељине и Бањалуке. 

Економиста Зоран Павловић наводи да оно што је највећа туга што су грађани тај новац куповином роба пребацили у Управу за индиректно опорезивање и остали су без тог новца. У преводу држава се богати, а грађани све сиромашнији.

И не чуди, јер са растом цијена, расту и порези. 

За један литар уља ПДВ је у ово вријеме износио од 30 до 40 фенинга, сада је од 0,75 до чак 0,90 фенинга. Дакле, када купите 1л. уља у маркету, аутоматски сте ставили скоро 1 КМ у државну касу. Јер, грађани тј. крајњи потрошачи плаћају ПДВ и од тог новца се пуни државни буџет. 

За сада је дио новца од буџетских прихода, отишао у једнократну помоћ становништву и у Српској и у Федерацији БиХ, али то је недовољно, сматра струка. 

- Када бисмо замрзли ниво ПДВ на литру горива, не да расте пропорционално порасту цијене, већ да буде у фиксном износу и када би увели стопу ПДВ на основне животне намирнице, свако домаћинство би сваки мјесец имало тих 100 КМ. Тако да би то био начин да се дио тог новца врати грађанима, каже Павловић. 

Има много начина да се народни новац врати народу, али нема политичке воље упозорава народни посланик Јелена Тривић. 

- Зашто нису укинуте акцизе, чиме би гориво било јефтиније у просјеку за 40 фенинга, то би значајно утицало и на формирање свих других цијена на чије формирање утиче цијена горива, дакле постојали су механизми. Они који врше власт нису учинили ништа да то спријече, наводи Тривићева.  

Цијене расту, приходи од индиректних пореза се драстично повећавају, а шта бива са добрим дијелом тог новца широј јавности остаје непознато. Све су прилике да су у бх. друштву полупани лончићи. Умјесто да власт служи народу – обрнута ситуација: народ служи властима.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Додољуб

05.08.2022 06:51

Народ није гладан, Напротив! Сви раде., једу и пију и лумпују сваким даном. Сви возе аута на море не иде само ко неце. Нигде се боље на узива него код нас. Да се мање ради, а више има!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.08.2022 08:33

Да зато због тог силног уживања и лагодна живота имамо минимално10самоубијстава и убојстава умирање младих људи егзодус млађег и средњег сталежа широм света а кад погледаш овдашњег становника видиш да и медвед има боље услове.Ста је за тебе уживање у добар живот не знам али из твог излагања видим да не знаш ни ти.

Name

Редодољуб

05.08.2022 09:15

Зиви се зато сто је родбина у Европи па сваки мјесец стизу новци

Name

-Инксан-

05.08.2022 07:07

Цуј,ми мислили само у Европи инфлација :))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

05.08.2022 07:08

Само јос вецу заставу ,Додик да сасије и народ пресрецан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

05.08.2022 07:49

Власт користи кризу а народ не користи мозак! И док су они све богатији обични човјек је све сиромашнији. Опет ћемо у октобру све заборавити продати се за ситну лову,шаторску представу,музички спектакл у режији великог вође,црте и остале братије а после кукати како нам је неко други крив! А бахати папци И њима слични ће бити још богатији а ти несрећни народе бићеш још сиромашнији. Али нажалост док је оваца биће и вуне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Итд

05.08.2022 08:18

Никад висе пара и будјету,а никад биједнији зивот није био.Народе гласајте ви само за свој тор па це вам јос боље бити.Овнови зиве у раскоси а овце само блеје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко С

05.08.2022 08:27

Народ је гладан осим добре хране, гладан правде, истине, застите, пате за својом дјецом и унуцадима. О квалитетном зивоту и култури да се и не говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

05.08.2022 12:29

Власт је прикупила велики новац од акциза на гориво, и ПДВ-а, и то ће наравно бити потрошено на финансирање предизборне кампање, страначке дернеке испод шатора, прасећи и јагњећи асортиман, у понуди гладном народу, који ће за 300гр.пећења и понеку млаку пиву, дати свој глас, за добровољно робовање наредних ћетири године!

ОДГОВОРИТЕ