Принос минималан: У Семберији суша спржила кукуруз

Велика суша оставиће ове године пољопривреднике са минималним приносима кукуруза широм БиХ. Принос те културе, кључне за исхрану стоке, подбациће 80 одсто у односу на очекивано. То ће, поручују пољопривредни произвођачи, имати катастрофалне посљедице на сточни фонд.

Република Српска 04.08.2022 | 21:44
Принос минималан: У Семберији суша спржила кукуруз

Сунце у Семберији немилосрдно пржи већ данима, а земља је сува и испуцала, жедна кише. Суша је, чини се, већ обрала кукуруз. Пољопривредници се хватају за главу. Мање, кажу, размишљају о ономе што су уложили, а највише о томе како ће прехранити стоку.

Принос кукуруза ће бити умањен за чак 80 или 90 одсто, а берба, ако нешто и буде да се обере, почеће већ крајем августа.

Кукуруз је на појединим парцелама израстао али је због суше клип остао мали, каже Петар Драгојловић, пољопривредник из Амајлија. Каже да је питање да ли ће и на тако малом клипу успјети да се испуни зрно.

“Кише нема и овако мали клип умије да увене и кад се уврће лако нема ту ни кукуруза, ни хљеба. Можемо да се боримо колико хоћемо”, каже Драгојловић.

Драго Новаковић, пољопривредник и предсједник Удружење пољопривредника источног дијела Брчко дистрикта каже да је кукуруз уништен малтене тотално.

“Немамо рачуна ни да улазимо комбајнима у поједине парцеле. Струка, а и ја из свог видим да овај кукуруз није ни за силажу.”

Велики дио кукуруза пољопривредници ће због суше ипак морати да претворе у силажу, иако ће и њен квалитет бити споран, каже Драгојловић, додајући да без пуног зрна нема добре силаже.

Љубиша Стевановић, пољопривредник из Амајлија, каже да ће у кукурузу бити пуно токсина што, како каже, наноси нове штете и производњи млијека и тову бикова.

“Мораћемо у храну да убацујемо средства која купе токсин из кукуруза.”

Овогодишња сјетва је била најскупља у региону, подстицаји најмањи па пољопривредне произвођаче хвата паника. Уложили су много, а у питање је дошао опстанак многих фарми.

Новаковић има око 15 хектара кукуруза али се роду не нада.

“Нећу моћи да исхраним својих 20 бикова, 10 крмача и нешто мало ситне стоке”, објашњава Новаковић.

Због тога ће, каже Драгојловић, велики број људи отарасити стоке, док ће други ићи само на преживљавање па шта буде буде.

“За сад је неизвјесно. Људи су у паници, нема кукуруза, а цијена му је већ 80 КМ.”

Стевановић се прибојава да ће људи бити принуђени да продаје недозрелу стоку, а да другу неће убацивати у штале.

“Питам се шта ће бити следеће године кад се још више смањи сточни, а он већ је преполовљен”, истиће Стевановић.

На сељака су се окомили и небо и земља. Пољопривредници гору годину не памте, а период без кише ћемо, кажу скупо платити.

Знају да на природу не могу да утичу али је наводњавање, које може да ублажи њене последице, посао које надлежни морају да заврше јер пољопривредни произвођачи сами не могу ништа.

(БН   Фото:БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тезак

04.08.2022 20:55

Сад це све проблеме да ријеси Саво Бакајлиц с Додиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

04.08.2022 21:36

Е бас сам ово хтео да написем...хахахахаха

Name

Црни Груја

04.08.2022 21:26

Нека неко ове пиљопривреднике обавијести да постоји залијевање и наводњавање. Они мисле да је довољно посијати и гледати у небо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За:Црни Груја

05.08.2022 05:32

Баш си безобразан и неотесан.Из коментара се види,да никада ништа ниси радио.

Name

јаран

05.08.2022 09:09

90% земље-обрадиви површина се неможе наводњавати у БиХ .За оне који се не баве пољопривредом да не коментаришу. Молим. Лп.

Name

Реалиста

05.08.2022 20:25

Срам те било, сигурни имаш чланску карту СНСД-а кад такву памет имаш. Ја сам пољопривредник и наводњавам, улажем годинама у наводњавање, од државе нисам добио ни 10% помоћи а наводњавање треба да буде стратешки циљ сваке државе. Имаћу принос 50% јер не могу наводњавати све парцеле а и оно што се наводњава је довољно да не идеш у минус. Високе температуре су спријечиле опрасивање самим тим умањиле принос ма колико воде било у земљи, не вриједи, не могу прекрити њиву кисобраном да не гори. Треба минимално 5000КМ по хектару да се уложи у наводњавање, плус трошкови нафте или струје, али шта ја да објасњавам теби кад ти немаш појма већ само лупаш и вријеђаш а само да знаш да многи пољопривредници знају више од тебе.

Name

раде

05.08.2022 05:46

Даце додик коју марку ако гласате за нејега и братанију да га дигенее да сте узели софтwаре неби пао!

ОДГОВОРИТЕ