Лоше прогнозе: Цијене свињског меса ускоро расту

По свему судећи, свињско месо ћемо убудуће плаћати по вишим цијенама него што су данас, а није искључено да ће се то догодити и са пилетином.

Босна и Херцеговина 04.08.2022 | 21:31
Лоше прогнозе: Цијене свињског меса ускоро расту

На то утицај има више фактора, укључујући и сточну храну, гдје прогнозе нису оптимистичне, јер је, рецимо, кукуруз побацио како код нас, тако и у региону, одакле масовно увозимо.

Произвођачи свиња кажу да ће цијене свињетине расти, јер, како истичу, нема понуде, а поскупљује сточна храна.

“Ево, поново је поскупио кукуруз у малопродаји. Малоприје сам био у пољопривредној апотеци и отишао је са 81 на 83 фенинга. Он лагано као основна сировина почиње да поскупљује, што нас доводи у још тежу ситуацију”, жали се Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске.

Он је у овој бранши дуги низ година, с тим што сада и те како размишља шта даље.

“Свињетина је све мање у интересу узгајивача јер нема рентабилости. Ја имам још исти број у стаду, али се патим и размишљам шта да радим. На терену је уочљиво да нема понуде”, истиче Маљчић за “Независне новине”.

С друге стране, Велибор Поповић, предсједник Управног одбора Заједнице живинара Републике Српске, није могао да прогнозира какве нас цијене пилетине очекују. Али…

“Чињеница је да се очекује жетва са умањеним приносима и да ће се то одразити на цијене житарица. Међутим, ми немамо производњу за све наше потребе и јако пуно зависимо од увоза”, рекао је Поповић.

Према његовим ријечима, неозбиљно би било говорити о очекивањима по питању цијена, али није добра вијест то што се очекују велики губици у Србији због суше.

“Ми у овом моменту наше цијене прилагођавамо искључиво цијенама сировина. Ако цијене сировина буду ишле горе, логично је да ћемо и ми то морати цјеновно пратити. Ако цијене буду ишле доље, и то ћемо пратити”, истакао је Поповић у изјави за “Независне новине”.

Према ријечима земљопрадника, велика суша и слаба влажност земљишта оставиће их ове године са минималним приносима кукуруза широм Српске, а род ове културе, која је значајна за исхрану стоке, подбациће и 80 одсто у односу на очекивано.

За главу су се ухватили и произвођачи у Србији, који су упозорили да је због суше стање кукуруза веома лоше и да ће се поновити 2017. година када је просјечан принос био око три тоне по хектару.

Потрошачи у Српској већ сада месо плаћају по доста већим цијенама у односу на годину раније, што показују и подаци Републичког завода за статистику.

Јунетина са костима је у јуну по килограму коштала 12,17 КМ, а у истом мјесецу прошле године 8,54 КМ. Телетина без кости је, у истом периоду, са 19,37 отишла на 23,75 КМ, а свињетина без кости са 8,95 на 10,25 КМ/кг. Свјежа пилетина је коштала 4,68 и поскупјела је на 6,24 КМ/кг.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БЛ

04.08.2022 19:44

66% људи у дрзави ово не једе, ако јос поскупи неце ваљда пуно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИКАЗ

04.08.2022 20:54

90 посто грађана у РС не једе никакво месо. За сада пасе траву а на зиму ће сено да конзумира.

Name

РЕ ЗИКАЗ

04.08.2022 23:29

Нема сијена, изгорела трава - суша, ГРИЦКАЋЕ НАРОД НОКТЕ

Name

ВРС

05.08.2022 05:41

Па доктори су нам стало сугерисали да није здраво јести црвено месо… ииии ста сада???

Name

Соко

05.08.2022 17:03

Па дајите свињама меће или помије! Пуно се хране баца у ресторанима и маркетима па стога свако веце с кантом пред ресторан и маркет и ето бесплатне хране! Какав кукуруз, то је само понекад

Name

Реалиста

04.08.2022 19:46

Пољопривредник и даље зарађује исто или да кажем не зарађује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

05.08.2022 05:42

Свињско одавно не купујем јер је из увоза и питај бога колико година је било замрзнуто слицно кинеско пилетини пре 20 година (увозила кока вараздин).тако да ме не интересује поскуплење.

Name

За ВРС

05.08.2022 09:26

Који доктор сугерисе да се не конзумира црвено месо. Мени мој доктор рекао бас супротно. Кинзумирати црвено (и то свињско) због анемије. Наравно ,не у претјераним колицинама Колико ја примјецујем ,нецемо ми јести никакво. Стандард нам опасно пада.

Name

Додо

05.08.2022 10:56

Бас ме брига сто је поскупило.Свињац пун.Кукуруза има са мојих њива таман колико треба за моју породицу која је својим радом све ово обезбједила. Њиве запустене а ви кукате.У моје вријеме они који су једва заврсавали СУП занатску сколу сада су љекари,инзињери,правници....и оно сто је најзалосније професори доктори...Ста даље?

ОДГОВОРИТЕ