Ево ко ће у Српској имати гарантовану цијену струје

Право на гарантовану откупну цијену електричне енергије у Републици Српској имаће само мала постројења инсталисане снаге до 150 кW, соларне електране на објектима, постројења на биомасу и биогас инсталисане снаге до 500 кW, одлучено је на данашњој сједници Владе Републике Српске.

Република Српска 04.08.2022 | 14:54
Ево ко ће у Српској имати гарантовану цијену струје

Без гарантоване откупне цијене остала су постројења веће инсталисане снаге, која ће морати електричну енергију продавати самостално на тржишту. Њима је остављена могућност остваривања премије у случају када буду изабрани као најповољнији понуђачи у поступку аукције.

Дата је сагласност на одлуку Регулаторне комисије за енергетику Српске о висини гарантованих откупних цијена и премија за електричну енергију произведену из обновљивих извора.

Комисија је усвојила одлуку о висини гарантованих откупних цијена и премија за електричну енергију произведену из обновљивих извора и доставила на сагласност Влади Републике Српске.

Нови Закон о обновљивим изворима енергије, који је ступио на снагу у марту 2022. године, мијења системе подстицања производње електричне енергије из обновљивих извора у односу на претходна законска рјешења од 2012. године, којим је гарантована откупна цијена или право на премију могла бити остварена за постројења инсталисане снаге до 10 МW.

У одлуци Регулаторне комисије утврђене су само цијене за постројења која имају право на гарантовану откупну цијену.

“Гарантоване откупне цијене утврђене новом одлуком су веће од цијена које су биле утврђене тренутно важећом одлуком, али су и знатно ниже од тржишне референтне цијене, што је резултат евидентних економских поремећаја због економске и енергетске кризе у свијету”, рекли су у Влади Српске.

Премија за електричну енергију утрошену за властите потребе и продату на тржишту је промјењива и утврђује се као разлика између гарантоване откупне цијене која је на снази у моменту закључења првог уговора о подстицању и референтне тржишне цијене, при чему се премија исплаћује у случају када је разлика позитивна.

Висину референтне тржишне цијене квартално утврђује Регулаторна комисија, посебном одлуком.

Ова одлука почеће се примјењивати од 1. јануара 2023. године.

(ЦАПИТАЛ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Феуд

04.08.2022 13:07

Властела и техницка лица ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРО...

04.08.2022 13:35

.....ИНТЕР!

ОДГОВОРИТЕ