Шмитове измјене Изборног закона ступиле на снагу

Измјене Изборног закона БиХ, које је прошле седмице наметнуо високи представник Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје, а којима су предвиђене оштрије санкције за злоупотребу државних ресурса, ступиле су данас на снагу, потврђено је "Независним" у Централној изборној комисији БиХ.

Босна и Херцеговина 04.08.2022 | 14:22
Шмитове измјене Изборног закона ступиле на снагу

"Обзиром да је закон објављен на wеб страници ОХР-а 27.07.2022. године а да се у закону наводи да ступа на снагу осмог дана од објаве на њиховој wеб страници или у Службеном гласнику БиХ, шта буде прије, то значи да је данас на снагу ступио Закон о измјенама и допунама Изборног закона БиХ. Самим ступањем на снагу закона Централна изборна комисија БиХ ће поступати у складу са својим овлаштењима, што је њена законска обавеза", рекла је за "Независне" Максида Пирић, портпаролка ове агенције.

Ирена Хаџиабдић, чланица ЦИК-а БиХ изјавила је Срни да ће од данас бити примјењиване нове прекршајне казне у пуно вишим износима. Она је навела да ће, према оцјени ЦИК-а, наметнуте измјене помоћи у томе да избори буду више фер и мање контаминирани јер су санкције строже.

"Добили смо механизам за заштиту интегритета избора и то по нашем мишљењу улива веће повјерење бирача у изборе, тако да се надамо да ће то утицати на већи одзив бирача", оцијенила је Хаџиабдићева.

Према њеним ријечима, сада су у Изборни закон уграђени механизми који могу зауставити манипулације и обезбиједити фер изборну утакмицу.

"Санкције су знатно пооштрене тако да се надамо да ће то допринијети одвраћању од кршења изборних правила, сузбијати кршења и репресивно дјеловати и обуздати све што није дозвољено", оцијенила је Хаџиабдићева.

Она је рекла да је Шмит интервенисао у неколико поглавља - четири интервенције у поглављу један, гдје се налазе дефиниције које су најзначајније за ЦИК, а тичу се говора мржње.

"Добили смо и дефиницију злоупотребе јавних ресурса, која до сада није постојала", оцијенила је Хаџиабдићева.

Према њеним ријечима, интервенисано је и на поглављу два чиме се помаже ефикасност и онемогућава блокада код именовања изборне администрације.

Хаџиабдићева је истакла да је највећи број интервенција донесен у поглављу седам и у поглављу 19-А.

"Поглавље седам се односи на изборну кампању и заправо се овим измјенама и допунама већина овлаштења везује за изборну кампању која почиње 2. септембра", рекла је Хаџиабдићева.

У вези са поглављем које се односи на изборну кампању, Хаџиабдићева је рекла да је ту јако добро разрађена злоупотреба јавних средстава.

"Свака новина јесте изазов за оног ко то имплементира, а у овом моменту то ће бити ЦИК, који сада има овлаштења да води детаљне истраге, проводи и мноштво доказа", додала је Хаџиабдићева.

Према њеним ријечима, у поглављу 19-9 је новина 19-А и да то поглавље садржи кривичне одредбе и за изборну администрацију и за политичке субјекте.

"Новина је да код повреда које чине чланови бирачких одбора. Може се казнити политички субјекат у име којег је именован члан бирачког одбора новчаном казном која може ићи и до 10.000 КМ, а што се тиче санкција за политичке субјекте, оне су раније максимално износиле 10.000 КМ, а сада су 30.000 КМ, па се то исто односи не само на злоупотребу средстава, него и друга кршења која политичка странка може починити у кампањи", појаснила је Хаџиабдићева.

Према њеним ријечима, сада су прецизиране повреде из поглавља шест-седам које су биле уопштене у погледу изрицања новчаних казни које се сада односе и на дозволу ЦИК-а да уклони име кандидата и поништи овјеру политичког субјекта.

"Оне су прије биле уопштеног карактера, а сада ЦИК има широка овлаштења у погледу изрицања санкција за све прекршаје који су побројани у члану 19-9", навела је Хаџиабдићева.

Она је додала да ће прекршајни поступци које је ЦИК почео прије ступања на снагу измјена Изборног закона бити окончани у складу са одредбама закона који је био на снази у вријеме извршења прекршаја, односно на основу закона и прекршајних казни и казнених одредаба које су важиле до данас.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

АТЛАНТИДА

04.08.2022 13:18

Симболика за тајкуне на власти,ништа се не мијења,странци су довели државу у веома комплексу ситуацију, сада се сигурно може рећи да су они генератори дубоке кризе уз наметнуте људе на врху.Не пише нам се добро....

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Снсд агенција за лијекове

04.08.2022 13:56

је при крају са формирањем, Сераниц Ален иде около и прица да је све заврсено... Ал кад би се зајебавали, наравно

ОДГОВОРИТЕ