Кина испаљује ракете дугог домета ка Тајвану

Кинеска народно-ослободилачка армија покренула је рано јутрос велике војне вежбе са коришћењем бојеве муниције у морима око Тајвана, дан након посете Пелоси Тајпеју.

Свијет 04.08.2022 | 10:04
Кина испаљује ракете дугог домета ка Тајвану

Кина је лансирала налет пројектила на територију Тајвана, а флота од 10 ратних бродова Народне ослободилачке армије упала је на средњу линију која раздваја зарац́ене нације, преноси Миррор. Кинеско министарство одбране саопштило је да се њена Црвена армија спрема да одговори на "непријатељску ситуацију" док изводи циљане војне вежбе у деловима океана који окружују самоуправно острво.

Кина је кренула у акцију након што је председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси слетела у Тајпеј на састанак са председником те земље у којем је обец́ала да Америка "нец́е напустити Тајван".

Тајвански одбрамбени званичници рекли су да се кинеска флота од 10 бродова "ушуњала и одвезла" сопственим чамцима. До поднева у четвртак, војна пловила са обе стране остала су у том подручју и у непосредној близини. У међувремену, јато авиона кинеских ваздухопловних снага прелетело је средњу линију која одређује поморску границу Тајвана, приморавајуц́и острво да подиже авионе и постави ракетне системе да их прати.

У Фуџоуу, у источној Кини, више цивилних извора известило је да су видели како хеликоптери и авијатичари ПЛА-а полец́у са острва Пингтан и лете ка Тајвану. Званичници одбране рекли су да је летелица урањала у територију и излазила из ње, настављајуц́и да "малтретира" и доводи до тога да Тајпеј повец́а сопствену противваздушну одбрану.

Кретање Кине у Тајванском мореузу и у близини околних стрва прати војска, а све њене трупе свакодневно спроводе обуку као и обично, наводи се у саопштењу тајванског министарства одбране. Кина је у четвртак покренула војну вежбу без преседана у шест области које окружују Тајван, дан након посете председника Представничког дома САД острву на власти које Пекинг сматра кинеском територијом.

Убрзо након заказаног почетка у 4 сата ујутро, кинеска државна телевизија ЦЦТВ саопштила је да су вежбе почеле и да ц́е се завршити у недељу у 4 сата ујутро. Они би укључивали бојну ватру на воде и ваздушни простор који окружује Тајван, наводи се. Тајвански званичници су рекли да вежбе крше правила Уједињених нација, врше инвазију на тајвански територијални простор и представљају директан изазов слободној ваздушној и поморској пловидби. Кина изводи вежбе на најпрометнијим међународним пловним путевима и рутама авијације и то је "неодговорно, нелегитимно понашање", саопштила је владајуц́а тајванска Демократска прогресивна партија (ДПП).

Портпарол тајванске владе, изражавајуц́и озбиљну осуду вежби, рекао је и да су сајтове министарства одбране, министарства спољних послова и председничке канцеларије напали хакери. У среду увече, само неколико сати након што је госпођа Пелоси отишла за Јужну Кореју, неидентификовани авиони, вероватно беспилотне летелице, надлетели су област ободних острва Кинмен на Тајвану у близини обале копна, саопштило је тајванско министарство одбране.

Генерал-мајор Чанг Зоне-Сунг из војне команде одбране Кинмена рекао је да су беспилотне летелице дошле у пару и улетеле у област Кинмена два пута у среду увече, око 21 и 22 сата по локалном времену. "Одмах смо испалили ракете да дамо упозорења и да их отерамо. Након тога су се окренули. Ушли су у нашу забрањену зону и зато смо их растерали", рекао је он. Кина, која тврди да је Тајван њихова територија и задржава право да га заузме силом, рекла је да су њене несугласице са острвом којим владају самосталне власти, унутрашња ствар.

"Наше кажњавање оних који се залажу за независност Тајвана, спољних сила је разумно, законито", саопштила је кинеска Канцеларија за послове Тајвана са седиштем у Пекингу.

Необично је то што су вежбе у шест области широм Тајвана најављене са мапом локатора коју је дистрибуирала званична новинска агенција Синхуа - фактор који за неке аналитичаре и научнике показује потребу да се игра и домац́ој и страној публици. У четвртак, осам најпопуларнијих ставки на кинеском Веибо сервису сличном Твиттеру односило се на Тајван, при чему је вец́ина изражавала подршку вежбама или бесу на Пелоси.

"Ујединимо домовину", написало је неколико корисника. У Пекингу је у четвртак, као и током целе недеље, безбедност у области око америчке амбасаде остала неуобичајено појачана. Није било знакова значајнијих протеста или позива на бојкот америчких производа.

"Мислим да је ово посета Пелосијеве добра ствар", рекао је човек по презимену Џао у главном пословном округу главног града. "То нам даје прилику да опколимо Тајван, а затим да искористимо ову прилику да силом заузмемо Тајван. Мислим да треба да се захвалимо другарици Пелоси."

(МОНДО)



Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Да да

04.08.2022 08:12

Подска за Кину ... Офанзива у Осетији, Абхазији ток и Украјини ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМАЈ

04.08.2022 08:41

Сада ће изазвати рат Кинеза против Кинеза, као у Украјини Руса против Руса. Некада давно исто се десило у Кореји гдје су ратовали Кореанци против Кореанаца. Код нас су изазвали рат између истих натода (Срба, Боњака, Хрвата) различите вјероисповијести. Амин.

Name

Ништа посебни

04.08.2022 10:28

Код нас има пословица за овакве вјежбе" играју се магарци, биће кише"

Name

Ре

04.08.2022 10:38

Ста је ту изазвано? Кина као велка сила показује глупо мисице. И све те замисли би биле исте као Руске у Украјини. Људске патње као резултати глупог водзе. Зашто неби лијепим односом са братским народом Тајвана досла до савеза

Name

Ре змај

04.08.2022 11:25

У кини је Мао це Тонг вец водио рат, Брат на брата, то смо имали и ми 40-тих, комунисти против не комуниста. У Русији, 1917. Лењина изврсио пуц, звали су то револуцијом, 10-тине милиона побили, брат на брата пуцао. Захваљујуци комунистима. У кини на копно Мао отео власт, они други се повукли на Таиwан. Према томе на копну владају погересни вец преко 70 година, они би требали да напусте власт. На таиwану су они прави кинески владари. И послије, тек тад слиједи уједињење, мирним путем, и Кина сва демократска. Тако било и са њемацком. Тако треба и са Корејама бити. Ал си змај, ниста не разумијес.

Name

Додик кинез

04.08.2022 17:28

Наводно Додик подржава Кину у њиховом настојању око Тајвана. Смрад само да избјегне стварне проблеме у свом ентитету. То је Милорад Додик. У дупе би ушао ради користи.

Name

Абхазија и Осетија

04.08.2022 08:16

хттпс://www.глассрпске.цом/цир/новости/свијет/јапан-летови-и-пловидба-се-настављају-измијењеним-рутама/427688

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индиа Иран Брасил ЈАР

04.08.2022 08:17

Размјена нуклеарног орузија ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ста сте мислили

04.08.2022 08:40

Измонтирани? Да це Тајван бити војна база сотоне са које це малтретирати Кину а и друге?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

04.08.2022 10:16

Кад кинези нападају, мани се лапрдања, то би све за 2 сата заврсило у Тајванском мореузу

Name

Паметније вам

04.08.2022 08:41

Је да сте се на вријеме закацили о гуме авиона!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Резо

04.08.2022 08:48

Све неки ослободиоци…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

04.08.2022 08:55

Умјесто да се уједине против заједничког непријатеља,дозвољавају да их тај непријатељ још више завадја.Што прије Европа и Азија схвате да је једини непријатељ Америка то ће прије бити нормалнији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кина улази

04.08.2022 08:56

На Тајван. Своју територију. Крај понизења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ккк

04.08.2022 09:00

Застрашивање, презентовање снаге без Акције! .. Без везе...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

04.08.2022 09:05

Кина треба да казни издајице по кратком постопку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Георге

04.08.2022 09:18

Кад ја упецам рибу висе казу угрозавам природу а види ових будала .стисците дугме време је за камено доба

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

04.08.2022 09:36

Каубоји и индијанци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗаК

04.08.2022 09:43

Давно је Де Голл француски предсједник говорио европљанима: Америка је други континент а Британија је острвска земља и не припадају Европи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотона

04.08.2022 09:46

Кад Кина заврши вјежбе амерички бродови ће потпуно окружити Тајван и остат ће на дуже вријеме..То ће бити на позив Тајвана .Тиме ће правдат своје присуство..Онда ће Кина морат прво да дјелује проти америчких бродова...Америка неће напуштат по питању било каквих нових кинеских поморских вјежби..Ако Кина удари на само један брод то ће за Америку значит објава рата..Америчка влада ће започети унутар Америке да ангазује војску да би насилно чувала мир у Америци од могућег грађанског рата и покушаја отцјепљења двије велике савезне држава..Једна одавно је активна на томе..А има и право да се отцијепи по ономе како је потписала уговор у уласку у савез звану УСА ..Они који не воле Америку нека се не радују распаду Америке ..Колико је опасна јака Америка још је опаснији свијет без било какве контроле..Видите,Османска империја јесте убијала ,освајала али би много више било међусобног крвопролића између разноразних племена..Османска империја је бар дрзала под контролом оно што је освојила..Узела је народима слободу али и слободу да се међусобно убијају,п љачкају једни друге јер се морало код кадије на суд..И за свађу и за крађу морало се код кадије..Срби су кивни на Америку али нека се и сами Срби запитају да ли су могли имати Америку на својој страни или бар суздржану..Па јесу .Човјек мора унапријед да се бори за будуће...Имали су Срби времена...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2022 11:58

Бас си сотона и то невидјена.

Name

Ко Би Рекао

04.08.2022 09:49

Цјеловитост Украјине је јако битна, а цјеловитост Кине, чак није ни пожељна ! А да, "Тајванци" не желе да живе у Кини ! Занимљиво, шта је Народа који живе у другим државама, а да то не желе, већ их нико ништа не пита, ако се побуне, добију по ушима, за разлику од неких који су "јединствен случај" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

04.08.2022 10:37

И ето ста направи пластицна бабетина, зло. Зло је одлетјело, а иза себе оставила извесни пакао. Како казу амери, њена је ствар куда це летети и код кога це свратити? Ако је то истина, како могу пустити бабетину, да својом вољом води политику амера?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кина

04.08.2022 13:15

Несмије макнут од америке бар јос 50 год а мозда ни тад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби подрзавају

04.08.2022 15:23

Кину. Зато сто су на страни истине и правде.

ОДГОВОРИТЕ