Kina ispaljuje rakete dugog dometa ka Tajvanu

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posete Pelosi Tajpeju.

Svijet 04.08.2022 | 10:04
Kina ispaljuje rakete dugog dometa ka Tajvanu

Kina je lansirala nalet projektila na teritoriju Tajvana, a flota od 10 ratnih brodova Narodne oslobodilačke armije upala je na srednju liniju koja razdvaja zaraćene nacije, prenosi Mirror. Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da se njena Crvena armija sprema da odgovori na "neprijateljsku situaciju" dok izvodi ciljane vojne vežbe u delovima okeana koji okružuju samoupravno ostrvo.

Kina je krenula u akciju nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi sletela u Tajpej na sastanak sa predsednikom te zemlje u kojem je obećala da Amerika "neće napustiti Tajvan".

Tajvanski odbrambeni zvaničnici rekli su da se kineska flota od 10 brodova "ušunjala i odvezla" sopstvenim čamcima. Do podneva u četvrtak, vojna plovila sa obe strane ostala su u tom području i u neposrednoj blizini. U međuvremenu, jato aviona kineskih vazduhoplovnih snaga preletelo je srednju liniju koja određuje pomorsku granicu Tajvana, primoravajući ostrvo da podiže avione i postavi raketne sisteme da ih prati.

U Fudžouu, u istočnoj Kini, više civilnih izvora izvestilo je da su videli kako helikopteri i avijatičari PLA-a poleću sa ostrva Pingtan i lete ka Tajvanu. Zvaničnici odbrane rekli su da je letelica uranjala u teritoriju i izlazila iz nje, nastavljajući da "maltretira" i dovodi do toga da Tajpej poveća sopstvenu protivvazdušnu odbranu.

Kretanje Kine u Tajvanskom moreuzu i u blizini okolnih strva prati vojska, a sve njene trupe svakodnevno sprovode obuku kao i obično, navodi se u saopštenju tajvanskog ministarstva odbrane. Kina je u četvrtak pokrenula vojnu vežbu bez presedana u šest oblasti koje okružuju Tajvan, dan nakon posete predsednika Predstavničkog doma SAD ostrvu na vlasti koje Peking smatra kineskom teritorijom.

Ubrzo nakon zakazanog početka u 4 sata ujutro, kineska državna televizija CCTV saopštila je da su vežbe počele i da će se završiti u nedelju u 4 sata ujutro. Oni bi uključivali bojnu vatru na vode i vazdušni prostor koji okružuje Tajvan, navodi se. Tajvanski zvaničnici su rekli da vežbe krše pravila Ujedinjenih nacija, vrše invaziju na tajvanski teritorijalni prostor i predstavljaju direktan izazov slobodnoj vazdušnoj i pomorskoj plovidbi. Kina izvodi vežbe na najprometnijim međunarodnim plovnim putevima i rutama avijacije i to je "neodgovorno, nelegitimno ponašanje", saopštila je vladajuća tajvanska Demokratska progresivna partija (DPP).

Portparol tajvanske vlade, izražavajući ozbiljnu osudu vežbi, rekao je i da su sajtove ministarstva odbrane, ministarstva spoljnih poslova i predsedničke kancelarije napali hakeri. U sredu uveče, samo nekoliko sati nakon što je gospođa Pelosi otišla za Južnu Koreju, neidentifikovani avioni, verovatno bespilotne letelice, nadleteli su oblast obodnih ostrva Kinmen na Tajvanu u blizini obale kopna, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

General-major Čang Zone-Sung iz vojne komande odbrane Kinmena rekao je da su bespilotne letelice došle u paru i uletele u oblast Kinmena dva puta u sredu uveče, oko 21 i 22 sata po lokalnom vremenu. "Odmah smo ispalili rakete da damo upozorenja i da ih oteramo. Nakon toga su se okrenuli. Ušli su u našu zabranjenu zonu i zato smo ih rasterali", rekao je on. Kina, koja tvrdi da je Tajvan njihova teritorija i zadržava pravo da ga zauzme silom, rekla je da su njene nesuglasice sa ostrvom kojim vladaju samostalne vlasti, unutrašnja stvar.

"Naše kažnjavanje onih koji se zalažu za nezavisnost Tajvana, spoljnih sila je razumno, zakonito", saopštila je kineska Kancelarija za poslove Tajvana sa sedištem u Pekingu.

Neobično je to što su vežbe u šest oblasti širom Tajvana najavljene sa mapom lokatora koju je distribuirala zvanična novinska agencija Sinhua - faktor koji za neke analitičare i naučnike pokazuje potrebu da se igra i domaćoj i stranoj publici. U četvrtak, osam najpopularnijih stavki na kineskom Veibo servisu sličnom Tvitteru odnosilo se na Tajvan, pri čemu je većina izražavala podršku vežbama ili besu na Pelosi.

"Ujedinimo domovinu", napisalo je nekoliko korisnika. U Pekingu je u četvrtak, kao i tokom cele nedelje, bezbednost u oblasti oko američke ambasade ostala neuobičajeno pojačana. Nije bilo znakova značajnijih protesta ili poziva na bojkot američkih proizvoda.

"Mislim da je ovo poseta Pelosijeve dobra stvar", rekao je čovek po prezimenu Džao u glavnom poslovnom okrugu glavnog grada. "To nam daje priliku da opkolimo Tajvan, a zatim da iskoristimo ovu priliku da silom zauzmemo Tajvan. Mislim da treba da se zahvalimo drugarici Pelosi."

(MONDO)



Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Da da

04.08.2022 08:12

Podska za Kinu ... Ofanziva u Osetiji, Abhaziji tok i Ukrajini ...

ODGOVORITE
Name

ZMAJ

04.08.2022 08:41

Sada će izazvati rat Kineza protiv Kineza, kao u Ukrajini Rusa protiv Rusa. Nekada davno isto se desilo u Koreji gdje su ratovali Koreanci protiv Koreanaca. Kod nas su izazvali rat između istih natoda (Srba, Bonjaka, Hrvata) različite vjeroispovijesti. Amin.

Name

Ništa posebni

04.08.2022 10:28

Kod nas ima poslovica za ovakve vježbe" igraju se magarci, biće kiše"

Name

Re

04.08.2022 10:38

Sta je tu izazvano? Kina kao velka sila pokazuje glupo misice. I sve te zamisli bi bile iste kao Ruske u Ukrajini. Ljudske patnje kao rezultati glupog vodze. Zašto nebi lijepim odnosom sa bratskim narodom Tajvana dosla do saveza

Name

Re zmaj

04.08.2022 11:25

U kini je Mao ce Tong vec vodio rat, Brat na brata, to smo imali i mi 40-tih, komunisti protiv ne komunista. U Rusiji, 1917. Lenjina izvrsio puc, zvali su to revolucijom, 10-tine miliona pobili, brat na brata pucao. Zahvaljujuci komunistima. U kini na kopno Mao oteo vlast, oni drugi se povukli na Taiwan. Prema tome na kopnu vladaju pogeresni vec preko 70 godina, oni bi trebali da napuste vlast. Na taiwanu su oni pravi kineski vladari. I poslije, tek tad slijedi ujedinjenje, mirnim putem, i Kina sva demokratska. Tako bilo i sa njemackom. Tako treba i sa Korejama biti. Al si zmaj, nista ne razumijes.

Name

Dodik kinez

04.08.2022 17:28

Navodno Dodik podržava Kinu u njihovom nastojanju oko Tajvana. Smrad samo da izbjegne stvarne probleme u svom entitetu. To je Milorad Dodik. U dupe bi ušao radi koristi.

Name

Abhazija i Osetija

04.08.2022 08:16

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/svijet/japan-letovi-i-plovidba-se-nastavljaju-izmijenjenim-rutama/427688

ODGOVORITE
Name

India Iran Brasil JAR

04.08.2022 08:17

Razmjena nuklearnog oruzija ...

ODGOVORITE
Name

A sta ste mislili

04.08.2022 08:40

Izmontirani? Da ce Tajvan biti vojna baza sotone sa koje ce maltretirati Kinu a i druge?

ODGOVORITE
Name

Uh

04.08.2022 10:16

Kad kinezi napadaju, mani se laprdanja, to bi sve za 2 sata zavrsilo u Tajvanskom moreuzu

Name

Pametnije vam

04.08.2022 08:41

Je da ste se na vrijeme zakacili o gume aviona!

ODGOVORITE
Name

Rezo

04.08.2022 08:48

Sve neki oslobodioci…

ODGOVORITE
Name

Ccc

04.08.2022 08:55

Umjesto da se ujedine protiv zajedničkog neprijatelja,dozvoljavaju da ih taj neprijatelj još više zavadja.Što prije Evropa i Azija shvate da je jedini neprijatelj Amerika to će prije biti normalniji

ODGOVORITE
Name

Kina ulazi

04.08.2022 08:56

Na Tajvan. Svoju teritoriju. Kraj ponizenja.

ODGOVORITE
Name

Kkk

04.08.2022 09:00

Zastrašivanje, prezentovanje snage bez Akcije! .. Bez veze...!

ODGOVORITE
Name

?

04.08.2022 09:05

Kina treba da kazni izdajice po kratkom postopku

ODGOVORITE
Name

George

04.08.2022 09:18

Kad ja upecam ribu vise kazu ugrozavam prirodu a vidi ovih budala .stiscite dugme vreme je za kameno doba

ODGOVORITE
Name

BB

04.08.2022 09:36

Kauboji i indijanci.

ODGOVORITE
Name

ZaK

04.08.2022 09:43

Davno je De Goll francuski predsjednik govorio evropljanima: Amerika je drugi kontinent a Britanija je ostrvska zemlja i ne pripadaju Evropi !

ODGOVORITE
Name

Sotona

04.08.2022 09:46

Kad Kina završi vježbe američki brodovi će potpuno okružiti Tajvan i ostat će na duže vrijeme..To će biti na poziv Tajvana .Time će pravdat svoje prisustvo..Onda će Kina morat prvo da djeluje proti američkih brodova...Amerika neće napuštat po pitanju bilo kakvih novih kineskih pomorskih vježbi..Ako Kina udari na samo jedan brod to će za Ameriku značit objava rata..Američka vlada će započeti unutar Amerike da angazuje vojsku da bi nasilno čuvala mir u Americi od mogućeg građanskog rata i pokušaja otcjepljenja dvije velike savezne država..Jedna odavno je aktivna na tome..A ima i pravo da se otcijepi po onome kako je potpisala ugovor u ulasku u savez zvanu USA ..Oni koji ne vole Ameriku neka se ne raduju raspadu Amerike ..Koliko je opasna jaka Amerika još je opasniji svijet bez bilo kakve kontrole..Vidite,Osmanska imperija jeste ubijala ,osvajala ali bi mnogo više bilo međusobnog krvoprolića između raznoraznih plemena..Osmanska imperija je bar drzala pod kontrolom ono što je osvojila..Uzela je narodima slobodu ali i slobodu da se međusobno ubijaju,p ljačkaju jedni druge jer se moralo kod kadije na sud..I za svađu i za krađu moralo se kod kadije..Srbi su kivni na Ameriku ali neka se i sami Srbi zapitaju da li su mogli imati Ameriku na svojoj strani ili bar suzdržanu..Pa jesu .Čovjek mora unaprijed da se bori za buduće...Imali su Srbi vremena...

ODGOVORITE
Name

Re

04.08.2022 11:58

Bas si sotona i to nevidjena.

Name

Ko Bi Rekao

04.08.2022 09:49

Cjelovitost Ukrajine je jako bitna, a cjelovitost Kine, čak nije ni poželjna ! A da, "Tajvanci" ne žele da žive u Kini ! Zanimljivo, šta je Naroda koji žive u drugim državama, a da to ne žele, već ih niko ništa ne pita, ako se pobune, dobiju po ušima, za razliku od nekih koji su "jedinstven slučaj" !

ODGOVORITE
Name

Miroslav

04.08.2022 10:37

I eto sta napravi plasticna babetina, zlo. Zlo je odletjelo, a iza sebe ostavila izvesni pakao. Kako kazu ameri, njena je stvar kuda ce leteti i kod koga ce svratiti? Ako je to istina, kako mogu pustiti babetinu, da svojom voljom vodi politiku amera?

ODGOVORITE
Name

Kina

04.08.2022 13:15

Nesmije maknut od amerike bar jos 50 god a mozda ni tad

ODGOVORITE
Name

Srbi podrzavaju

04.08.2022 15:23

Kinu. Zato sto su na strani istine i pravde.

ODGOVORITE