Кинеска војска је највећа борбена снага свијета?

Након што је јуче на Тајван стигла шефица Представничкој дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Кина је реаговала дизањем 20-ак борбених авиона.

Свијет 03.08.2022 | 22:29
Кинеска војска је највећа борбена снага свијета?

Недуго затим најавила је четверодневне војне вјежбе око Тајвана, на којима планира користити бојеву муницију. ББЦ-јев дописник с Тајвана Руперт Вингфилд-Хајз наводи како су, према доступним информацијама, оба кинеска носача авиона заједно с пратећим ратним бродовима кренула према Тајванском мореузу.

Навео је како ова догађања имају потенцијал прерасти у озбиљну кризу. Пекинг је, подсјећа он, исту ствар направио 1996. године кад је ситуација прерасла у тзв. “Кризу у Тајванском тјеснацу”. Но тада су зоне кинеских војних вјежби биле изван територијалних вода Тајвана. Овај пут три од шест зона задиру у тајванске територијалне воде. То је без преседана, наводи Вингфилд- Хајз.

Колико је кинеска војска заиста јака?

Кинеска армија је највећа борбена снага на свијету, она броји више од два милона активног особља, док Американци имају око 920.000 активног особља.

У копненим снагама Народноослободилачке армије има више од 915.000 активних војника. САД има 486.000.

Кинеска морнарица највећа је морнарица на свијету. Такође, њене подморнице имају могућност лансирања ракета с нуклеарним оружјем.

Како је писала Ал Џазира, ваздушне снаге су такође израсле у највеће у азијско-пацифичкој регији и треће су по величини у свијету, с више од 2.500 авиона и отприлике 2.000 борбених авиона, према годишњем извјештају америчког министра одбране објављеном прошле године.

Кина по свој прилици активно ради и на развоју хиперсоничних пројектила, који путују пет пута већом брзином од брзине звука. Кина је порицала тестирање хиперсоничних пројектила, али како пише ББЦ, западни стручњаци вјерују да два лансирања ракета прошлог љета показују да је њена војска на добром путу да их набави.

Нејасно је које тачно системе Кина можда развија, хиперсоничне клизне ракете или системе фракцијског орбиталног бомбардовања, док постоји могућност и да је Кина успјела комбиновати два система.

 Кинези схватају да су далеко у заостатку па покушавају да направе велики напредак како би прескочили друге силе. Развој хиперсоничних пројектила један је од начина на који то покушавају да учинити – рекао је Зено Леони с Кингс колеџа у Лондону.

Како пише ББЦ, Кина је потпуно предана развоју будућих војних метода утемељених на дисруптивним технологијама – посебно вештачкој интелигенцији. Кинеска академија војних наука добила је мандат да осигура да се то догоди кроз “цивилно-војну фузију”, другим речима спајањем кинеских приватних технолошких компанија с одбрамбеном индустријом земље.

Извештаји сугеришу да Кина можда већ користи вјештачку интелигенцију у војној роботици и системима за навођење пројектила, као и беспилотним летелицама и морнаричким бродовима без посаде. У јулу ове године су Уједињено Краљевство, САД и ЕУ оптужили Кину за извођење великог кибернетичког напада усмереног на Мајкрософт.

Како пише ББЦ, Кина је потпуно предана развоју будућих војних метода темељених на дисруптивним технологијама – посебно умјетној интелигенцији. Кинеска академија војних знаности добила је мандат да осигура да се то догоди кроз “цивилно-војну фузију”, другим ријечима спајањем кинеских приватних технолошких компанија с обрамбеном индустријом земље.

Извјештаји сугеришу да Кина можда већ користи умјетну интелигенцију у војној роботици и суставима за навођење пројектила, као и беспилотним летјелицама и морнаричким бродовима без посаде. У јулу ове године су Уједињено Краљевство, САД и ЕУ оптужили Кину за извођење великог кибернетичког напада усмјереног на Мицрософт Еxцханге послужитеље.

Вјерује се да је напад захватио најмање 30.000 организација широм свијета, а циљ му је био омогућити шпијунажу великих размјера, укључујући сгтицање личних података и интелектуалног власништва.

Међутим, чињеница да се ради о најбројнијој копненој војсци, највећој морнарици и трећој ваздушној снази на свијету само по себи не мора значити да се ради о истински моћној војној сили која може парирати Сједињеним Америчким Државама.

Као прво, рецимо да су Сједињене Америчке Државе у 2021. издвојиле 801 милијарду долара на војни буџет, док је војни буџет Кине износио 293 милијарде долара, пише Индеx.хр.

Кинеска морнарица, на примјер, како пише Ал Џазира, има више бродова од америчке морнарице, али се флота састоји углавном од мањих пловила.

Има три велика носача авиона, Лиаонинг и Шандонг. Донедавно је имала само два носача авиона, док је трећи носач авиона поринут недавно, у јуну. САД има 11 носача авиона, највише у свијету.

Рецимо, САД је опремљен с 426 авиона Ц4ИСР, док Кина има само 22 таква. Кинеска војска има 441 авион с фиксним крилима и 118 хеликоптера, док Американци имају 2448 авиона с ​​фиксним крилима и 1249 хеликоптера.

Број кинеских бојевих глава је отприлике 200 и очекује се да ће се удвостручити током следеће деценије. Поређења ради, Сједињене Државе имају близу 4.000 супериорних нуклеарних бојевих глава с 1.600 стратешких оружја.

(Агенције  Фото:Профимедиа)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Стсрмо

03.08.2022 20:44

Ето селамета за вас руси и кинези и ето га

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

03.08.2022 22:00

Нека се потуку са Индијом . Њих је милијарду и пол,а и ови исто толико.

Name

Сви

04.08.2022 08:34

Против Енглеза ...

Name

Адвокат

03.08.2022 21:17

Хоће ли и они у Кијев за три дана?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

04.08.2022 06:19

У бања луку и београд за 24 сата брат јинг понг

Name

Мики

03.08.2022 21:17

По овом испаде јаци од амера смихесно поредјење кина има лигицно висе војника ал колко заостају анери трипут висе wвиона имају и хеликоптера затим 11 носаца авиона наспрам 4 кинеска ил 1 руски ма самлхели би американци скупа и русе кинезе и остале сам ако одлуце па валда знамо док се нису укљуцили у први а и други свјетски рат каква је wитуација била

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

04.08.2022 04:51

Ниси ти Мики него Мујо. Чуј амери да самељу Русе, па да могу и смију умјешали би се у Украјину, тупане.

Name

Реп Мики

04.08.2022 04:59

Е мој Мики, ја ја сам у америци живио. Амерички сан не постоји! Такођер непостоје ни маринци из америчких филмова. Тамо нема ништа стварно и истинито. Не ложи се на филмове и америчку ,,силу"

Name

Ре

04.08.2022 05:49

Врати се ти у сколу!

Name

БОБ РОЦК

04.08.2022 04:19

Неће они међусобно ратовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинг Понг

04.08.2022 04:39

Само их добро нахраните прије него ли их пошаљете у бој. Ха, ха, ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.08.2022 05:10

Они јесу бајбројнији али су тек четврти по снази,далеко далеко иза Америке.Да су тако снасни данас нико неби знао за Тајван јер би био дио Кине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Локомотион

04.08.2022 05:13

Не да се Америма па да си пита!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ови Американци

04.08.2022 06:59

Ко гњиде. Само гледају гдје би се залегли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

04.08.2022 07:33

Треба то зауставити наврјеме после ће бити касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотона

04.08.2022 10:39

Америка је далеко јача сила него Кина .Али Америка и Русија су једна другој неминовна смрт..Нема побједника...Број нукларних бојевих глава и врста и брзина ракета су одлучујуће ко ће коме гори пакао да направи...Америка да баци само 5 нуклеарних ракета на Кину у најнмногољудније градове то би изазвало хаос невиђених размјера у Кини и велику глад...Америка има довољно нуклеарних ракета да онеспособи Кину а Кина нема да онеспособи Америку..Као покер у којем мораш ићи до краја,улог не можес подићи а мораш улагат даље и ако на крају не можес пратит улог противника све губиш..Кина кад испали све своје бојеве главе онда нека трпи док Америка на њој не потроши своје..Тридент (трозубац).Са мора,са копна из ваздуха..Значи да Кина мора бар да има чиме да пресреће пројектиле са нуклераним бојевим главама.И не заборавит да су све нуклеарне бојеве главе и у Британији,Њемацкој и Француској на располагању Америке..Кина може само да игра на карту Русије..Сама да уђе у ратни конфликт са Америком ,изгубит ће и враћена у средњи вијек.Оно сто би Русија чинила јесте да би у сукобу Америке и Русије да би Русија покренула општу офанзиву пређа Европи .То је оно чега се Америка плаши.Плаши се нуклеарног рата са Русијом..И кад се СССР распао а Русија јако слаба економски ипак је Русија била велика нуклеарна опасност..Русија има патриоте које су били спремни на нуклерани рат као задње средство одбране руског народа..Зато се нису усудили војно напасти Русију.И пијан и гладан човјек имало свјестан ће пуцат из пиштоља бацит бомбу да заштити своју породицу и кућу..Тако и Рус..

ОДГОВОРИТЕ
Name

У слуцају

04.08.2022 12:02

Нуклеарног рата сансе су само код многољудних народа да презиве и опстану на планети. Остали губе своје постојање.

Name

борац

04.08.2022 11:04

Имајуци у виду да це треци свјетски бити биолоски рат њихова бројцаност нема никакву сврху.Надајмо се миру бар на годисњем нивоу јер овај рат це да буде последњи.Сто би рекли треци сретни.

ОДГОВОРИТЕ