Kineska vojska je najveća borbena snaga svijeta?

Nakon što je juče na Tajvan stigla šefica Predstavničkoj doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Kina je reagovala dizanjem 20-ak borbenih aviona.

Svijet 03.08.2022 | 22:29
Kineska vojska je najveća borbena snaga svijeta?

Nedugo zatim najavila je četverodnevne vojne vježbe oko Tajvana, na kojima planira koristiti bojevu municiju. BBC-jev dopisnik s Tajvana Rupert Vingfild-Hajz navodi kako su, prema dostupnim informacijama, oba kineska nosača aviona zajedno s pratećim ratnim brodovima krenula prema Tajvanskom moreuzu.

Naveo je kako ova događanja imaju potencijal prerasti u ozbiljnu krizu. Peking je, podsjeća on, istu stvar napravio 1996. godine kad je situacija prerasla u tzv. “Krizu u Tajvanskom tjesnacu”. No tada su zone kineskih vojnih vježbi bile izvan teritorijalnih voda Tajvana. Ovaj put tri od šest zona zadiru u tajvanske teritorijalne vode. To je bez presedana, navodi Vingfild- Hajz.

Koliko je kineska vojska zaista jaka?

Kineska armija je najveća borbena snaga na svijetu, ona broji više od dva milona aktivnog osoblja, dok Amerikanci imaju oko 920.000 aktivnog osoblja.

U kopnenim snagama Narodnooslobodilačke armije ima više od 915.000 aktivnih vojnika. SAD ima 486.000.

Kineska mornarica najveća je mornarica na svijetu. Takođe, njene podmornice imaju mogućnost lansiranja raketa s nuklearnim oružjem.

Kako je pisala Al Džazira, vazdušne snage su takođe izrasle u najveće u azijsko-pacifičkoj regiji i treće su po veličini u svijetu, s više od 2.500 aviona i otprilike 2.000 borbenih aviona, prema godišnjem izvještaju američkog ministra odbrane objavljenom prošle godine.

Kina po svoj prilici aktivno radi i na razvoju hipersoničnih projektila, koji putuju pet puta većom brzinom od brzine zvuka. Kina je poricala testiranje hipersoničnih projektila, ali kako piše BBC, zapadni stručnjaci vjeruju da dva lansiranja raketa prošlog ljeta pokazuju da je njena vojska na dobrom putu da ih nabavi.

Nejasno je koje tačno sisteme Kina možda razvija, hipersonične klizne rakete ili sisteme frakcijskog orbitalnog bombardovanja, dok postoji mogućnost i da je Kina uspjela kombinovati dva sistema.

 Kinezi shvataju da su daleko u zaostatku pa pokušavaju da naprave veliki napredak kako bi preskočili druge sile. Razvoj hipersoničnih projektila jedan je od načina na koji to pokušavaju da učiniti – rekao je Zeno Leoni s Kings koledža u Londonu.

Kako piše BBC, Kina je potpuno predana razvoju budućih vojnih metoda utemeljenih na disruptivnim tehnologijama – posebno veštačkoj inteligenciji. Kineska akademija vojnih nauka dobila je mandat da osigura da se to dogodi kroz “civilno-vojnu fuziju”, drugim rečima spajanjem kineskih privatnih tehnoloških kompanija s odbrambenom industrijom zemlje.

Izveštaji sugerišu da Kina možda već koristi vještačku inteligenciju u vojnoj robotici i sistemima za navođenje projektila, kao i bespilotnim letelicama i mornaričkim brodovima bez posade. U julu ove godine su Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i EU optužili Kinu za izvođenje velikog kibernetičkog napada usmerenog na Majkrosoft.

Kako piše BBC, Kina je potpuno predana razvoju budućih vojnih metoda temeljenih na disruptivnim tehnologijama – posebno umjetnoj inteligenciji. Kineska akademija vojnih znanosti dobila je mandat da osigura da se to dogodi kroz “civilno-vojnu fuziju”, drugim riječima spajanjem kineskih privatnih tehnoloških kompanija s obrambenom industrijom zemlje.

Izvještaji sugerišu da Kina možda već koristi umjetnu inteligenciju u vojnoj robotici i sustavima za navođenje projektila, kao i bespilotnim letjelicama i mornaričkim brodovima bez posade. U julu ove godine su Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i EU optužili Kinu za izvođenje velikog kibernetičkog napada usmjerenog na Microsoft Exchange poslužitelje.

Vjeruje se da je napad zahvatio najmanje 30.000 organizacija širom svijeta, a cilj mu je bio omogućiti špijunažu velikih razmjera, uključujući sgticanje ličnih podataka i intelektualnog vlasništva.

Međutim, činjenica da se radi o najbrojnijoj kopnenoj vojsci, najvećoj mornarici i trećoj vazdušnoj snazi na svijetu samo po sebi ne mora značiti da se radi o istinski moćnoj vojnoj sili koja može parirati Sjedinjenim Američkim Državama.

Kao prvo, recimo da su Sjedinjene Američke Države u 2021. izdvojile 801 milijardu dolara na vojni budžet, dok je vojni budžet Kine iznosio 293 milijarde dolara, piše Index.hr.

Kineska mornarica, na primjer, kako piše Al Džazira, ima više brodova od američke mornarice, ali se flota sastoji uglavnom od manjih plovila.

Ima tri velika nosača aviona, Liaoning i Šandong. Donedavno je imala samo dva nosača aviona, dok je treći nosač aviona porinut nedavno, u junu. SAD ima 11 nosača aviona, najviše u svijetu.

Recimo, SAD je opremljen s 426 aviona C4ISR, dok Kina ima samo 22 takva. Kineska vojska ima 441 avion s fiksnim krilima i 118 helikoptera, dok Amerikanci imaju 2448 aviona s ​​fiksnim krilima i 1249 helikoptera.

Broj kineskih bojevih glava je otprilike 200 i očekuje se da će se udvostručiti tokom sledeće decenije. Poređenja radi, Sjedinjene Države imaju blizu 4.000 superiornih nuklearnih bojevih glava s 1.600 strateških oružja.

(Agencije  Foto:Profimedia)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Stsrmo

03.08.2022 20:44

Eto selameta za vas rusi i kinezi i eto ga

ODGOVORITE
Name

Koroslav

03.08.2022 22:00

Neka se potuku sa Indijom . Njih je milijardu i pol,a i ovi isto toliko.

Name

Svi

04.08.2022 08:34

Protiv Engleza ...

Name

Advokat

03.08.2022 21:17

Hoće li i oni u Kijev za tri dana?

ODGOVORITE
Name

Damir

04.08.2022 06:19

U banja luku i beograd za 24 sata brat jing pong

Name

Miki

03.08.2022 21:17

Po ovom ispade jaci od amera smihesno poredjenje kina ima ligicno vise vojnika al kolko zaostaju aneri triput vise wviona imaju i helikoptera zatim 11 nosaca aviona naspram 4 kineska il 1 ruski ma samlheli bi amerikanci skupa i ruse kineze i ostale sam ako odluce pa valda znamo dok se nisu ukljucili u prvi a i drugi svjetski rat kakva je wituacija bila

ODGOVORITE
Name

Robin hud

04.08.2022 04:51

Nisi ti Miki nego Mujo. Čuj ameri da samelju Ruse, pa da mogu i smiju umješali bi se u Ukrajinu, tupane.

Name

Rep Miki

04.08.2022 04:59

E moj Miki, ja ja sam u americi živio. Američki san ne postoji! Također nepostoje ni marinci iz američkih filmova. Tamo nema ništa stvarno i istinito. Ne loži se na filmove i američku ,,silu"

Name

Re

04.08.2022 05:49

Vrati se ti u skolu!

Name

BOB ROCK

04.08.2022 04:19

Neće oni međusobno ratovati

ODGOVORITE
Name

Ping Pong

04.08.2022 04:39

Samo ih dobro nahranite prije nego li ih pošaljete u boj. Ha, ha, ha

ODGOVORITE
Name

BL

04.08.2022 05:10

Oni jesu bajbrojniji ali su tek četvrti po snazi,daleko daleko iza Amerike.Da su tako snasni danas niko nebi znao za Tajvan jer bi bio dio Kine.

ODGOVORITE
Name

Lokomotion

04.08.2022 05:13

Ne da se Amerima pa da si pita!

ODGOVORITE
Name

Ovi Amerikanci

04.08.2022 06:59

Ko gnjide. Samo gledaju gdje bi se zalegli.

ODGOVORITE
Name

Mir

04.08.2022 07:33

Treba to zaustaviti navrjeme posle će biti kasno.

ODGOVORITE
Name

Sotona

04.08.2022 10:39

Amerika je daleko jača sila nego Kina .Ali Amerika i Rusija su jedna drugoj neminovna smrt..Nema pobjednika...Broj nuklarnih bojevih glava i vrsta i brzina raketa su odlučujuće ko će kome gori pakao da napravi...Amerika da baci samo 5 nuklearnih raketa na Kinu u najnmnogoljudnije gradove to bi izazvalo haos neviđenih razmjera u Kini i veliku glad...Amerika ima dovoljno nuklearnih raketa da onesposobi Kinu a Kina nema da onesposobi Ameriku..Kao poker u kojem moraš ići do kraja,ulog ne možes podići a moraš ulagat dalje i ako na kraju ne možes pratit ulog protivnika sve gubiš..Kina kad ispali sve svoje bojeve glave onda neka trpi dok Amerika na njoj ne potroši svoje..Trident (trozubac).Sa mora,sa kopna iz vazduha..Znači da Kina mora bar da ima čime da presreće projektile sa nukleranim bojevim glavama.I ne zaboravit da su sve nuklearne bojeve glave i u Britaniji,Njemackoj i Francuskoj na raspolaganju Amerike..Kina može samo da igra na kartu Rusije..Sama da uđe u ratni konflikt sa Amerikom ,izgubit će i vraćena u srednji vijek.Ono sto bi Rusija činila jeste da bi u sukobu Amerike i Rusije da bi Rusija pokrenula opštu ofanzivu pređa Evropi .To je ono čega se Amerika plaši.Plaši se nuklearnog rata sa Rusijom..I kad se SSSR raspao a Rusija jako slaba ekonomski ipak je Rusija bila velika nuklearna opasnost..Rusija ima patriote koje su bili spremni na nuklerani rat kao zadnje sredstvo odbrane ruskog naroda..Zato se nisu usudili vojno napasti Rusiju.I pijan i gladan čovjek imalo svjestan će pucat iz pištolja bacit bombu da zaštiti svoju porodicu i kuću..Tako i Rus..

ODGOVORITE
Name

U slucaju

04.08.2022 12:02

Nuklearnog rata sanse su samo kod mnogoljudnih naroda da prezive i opstanu na planeti. Ostali gube svoje postojanje.

Name

borac

04.08.2022 11:04

Imajuci u vidu da ce treci svjetski biti bioloski rat njihova brojcanost nema nikakvu svrhu.Nadajmo se miru bar na godisnjem nivou jer ovaj rat ce da bude poslednji.Sto bi rekli treci sretni.

ODGOVORITE