Филм "Убиство краља Александра" тренутно у програму БН ТВ

Ове године у октобру навршава се пуних 88 година како је усташка организација у садејству са Бугарско - Македонском (ВМРО) организовала убиство краља Александра И Карађорђевића. Цјеловечерњи филм у трајању од 3 сата и 40 минута вечерас у 20 часова емитује БН телевизија на своја оба канала (БН и БН2)

Република Српска 03.08.2022 | 19:39
Филм "Убиство краља Александра" тренутно у програму БН ТВ

Убиство краља Акександра И Карађорђевића догодило се у Марсеју 1934. године, када креће и пропаст краљевине Југославије. Усташки покрет на челу са Антом Павелићем, Француски суд је прогласио кривим!

Павелић и још двојица његових сарадника у одсуству, осуђени су на смрт, али та пресуда због њиховог скривања у Мусолинијевој Италији, никада није извршена, чак шта више, Павелић са организаторима убиства краља Александра, у априлу 1941 свечано улази у Хрватску, а 15. априла исте године на поклон добија Независну државу (НДХ), која у наредне четири године протјерује и убија скоро милион Срба.

Југословенске службе безбједности имале су детаљне информације о завјери усташког покрета Анте Павелића, а француска организација обезбјеђења била је немарна.

Атентатор Владо Керин, алијас Георгијев Черноземски, једнако успјешно могао је да насрне на краља и хладним оружјем. Пуцао је из непосредне близине.

Припадници усташког покрета и македонске организације ВМРО покушали су два пута раније да ликвидирају краља Ујединитеља. Атентат у Марсељу само је наставак неуспјелог покушаја из Загреба. 

Планирано је да са краљем у Француску путује десет група полицијаца, што би коштало четрдесет хиљада долара. Држава је грцала у дуговима, а краљ је одбацио ту идеју, указујући на квалитете француске полиције. 

Једна од мистерија која никада са сигурношћу није ријешена јесте и ко је била "плава дама", односно Марија, која је усташама донијела оружје. Француска полиција тврдила је да је то извјесна Катица Шилер.

Ко су саучесници убиства, које земље су помогле у томе, да ли је Француска знала шта ће се десити, каква је улога Бугарске, Мађарске и Италије, погледајте у цјеловечерњем документарном филму "Убиство краја Александра" од 20 часова у програму БН ТВ.

(БН   Фото:Wикипедиа/Профимедиа/ Аламy/Сцхреенсхот)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зоран

03.08.2022 18:30

Да није био слободни зидар доносио би боље одлуке и за себе и за Народ. Вако је добро и догуро и ми и наши стари сњим. Филм је само дјело продукције и неће се бавити овом истином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

03.08.2022 19:42

Усташко зачеће почеће убиством краља и завршиће се оснивањем њихове државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А поред

03.08.2022 20:03

Разлицитости постоје и истоце и стабилности ... Напросто у просторима нису само објекти, али и објекти су дио простора, све то слицно и исто ...

ОДГОВОРИТЕ