Film "Ubistvo kralja Aleksandra" trenutno u programu BN TV

Ove godine u oktobru navršava se punih 88 godina kako je ustaška organizacija u sadejstvu sa Bugarsko - Makedonskom (VMRO) organizovala ubistvo kralja Aleksandra I Karađorđevića. Cjelovečernji film u trajanju od 3 sata i 40 minuta večeras u 20 časova emituje BN televizija na svoja oba kanala (BN i BN2)

Republika Srpska 03.08.2022 | 19:39
Film "Ubistvo kralja Aleksandra" trenutno u programu BN TV

Ubistvo kralja Akeksandra I Karađorđevića dogodilo se u Marseju 1934. godine, kada kreće i propast kraljevine Jugoslavije. Ustaški pokret na čelu sa Antom Pavelićem, Francuski sud je proglasio krivim!

Pavelić i još dvojica njegovih saradnika u odsustvu, osuđeni su na smrt, ali ta presuda zbog njihovog skrivanja u Musolinijevoj Italiji, nikada nije izvršena, čak šta više, Pavelić sa organizatorima ubistva kralja Aleksandra, u aprilu 1941 svečano ulazi u Hrvatsku, a 15. aprila iste godine na poklon dobija Nezavisnu državu (NDH), koja u naredne četiri godine protjeruje i ubija skoro milion Srba.

Jugoslovenske službe bezbjednosti imale su detaljne informacije o zavjeri ustaškog pokreta Ante Pavelića, a francuska organizacija obezbjeđenja bila je nemarna.

Atentator Vlado Kerin, alijas Georgijev Černozemski, jednako uspješno mogao je da nasrne na kralja i hladnim oružjem. Pucao je iz neposredne blizine.

Pripadnici ustaškog pokreta i makedonske organizacije VMRO pokušali su dva puta ranije da likvidiraju kralja Ujedinitelja. Atentat u Marselju samo je nastavak neuspjelog pokušaja iz Zagreba. 

Planirano je da sa kraljem u Francusku putuje deset grupa policijaca, što bi koštalo četrdeset hiljada dolara. Država je grcala u dugovima, a kralj je odbacio tu ideju, ukazujući na kvalitete francuske policije. 

Jedna od misterija koja nikada sa sigurnošću nije riješena jeste i ko je bila "plava dama", odnosno Marija, koja je ustašama donijela oružje. Francuska policija tvrdila je da je to izvjesna Katica Šiler.

Ko su saučesnici ubistva, koje zemlje su pomogle u tome, da li je Francuska znala šta će se desiti, kakva je uloga Bugarske, Mađarske i Italije, pogledajte u cjelovečernjem dokumentarnom filmu "Ubistvo kraja Aleksandra" od 20 časova u programu BN TV.

(BN   Foto:Wikipedia/Profimedia/ Alamy/Schreenshot)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zoran

03.08.2022 18:30

Da nije bio slobodni zidar donosio bi bolje odluke i za sebe i za Narod. Vako je dobro i doguro i mi i naši stari snjim. Film je samo djelo produkcije i neće se baviti ovom istinom.

ODGOVORITE
Name

Miloš

03.08.2022 19:42

Ustaško začeće počeće ubistvom kralja i završiće se osnivanjem njihove države.

ODGOVORITE
Name

A pored

03.08.2022 20:03

Razlicitosti postoje i istoce i stabilnosti ... Naprosto u prostorima nisu samo objekti, ali i objekti su dio prostora, sve to slicno i isto ...

ODGOVORITE