Илиндански сабор у Пожарници: Да се не заборави завичај

Са жељом да се негује љубав према завичају, а да обновљена црква буде место окупљања тузланских Срба, и ове године организован је Илиндански сабор у Пожарници код Тузле. То је значајан дан за све оне који су живели на тим просторима пре рата, јер је Илиндански сабор важио за један од најзначајнији догађаја за Србе тузланске регије.

Босна и Херцеговина 02.08.2022 | 19:27
Илиндански сабор у Пожарници: Да се не заборави завичај

Прије рата у Пожарници живјело је око 6 хиљада Срба. Данас једва 53. Иако су се бројна огништа угасила, није жеља да се традиција отргне од заборава.

“Имам 78 година. У овај храм сам долазио са мајком и оцем. Сва моја дјеца долазе овдје”, каже Слободан.

Илинку Ивановић и њену породицу ратни вихор однио је у Бијељину. Како је обновљена црква у Пожарници, не пропушта Илиндан да се сретне са родбином и пријатељима. Са сјетом се присјећа празника из неких, каже, срећнијих времена.

“Било је много народа. Није се гледала ни вјера ни нација. Шатори, рингишпили. Нема шта није било, ниси могао прегледати од народа”, прича Илинка.

Данијел Перић је као трогодишњи дјечак напустио своје родно мјесто, али га никад није заборавио и увијек му се враћа.

“Сваке године све више младих брачних парова с дјецом долазе у Пожарницу и ми наш завичај нисмо заборавили, а наш завичај и даље у нама живи”, каже Данијел.

Са жељом да се његује љубав према завичају, а да обновљена црква буде мјесто окупљања тузланских Срба и ове године уложени су напори да Илиндански сабор у Пожарници код Тузле буде организован у складу са традицијом и обичајима српског народа, славећи име Божије.

Православни храм у Пожарници током ратних дејстава је миниран од припадника тзв. Армије БиХ. Минирањем храма уништен је живопис, фреске и иконостас храма, а звоник и олтар цркве срушени су до темеља. Храм је обновљен 2015. године. 

“Ми морамо бити ревносни у томе да проповједамо мир и заједништво, исплати се то. Кад видимо какве катастрофе рат иза себе оставља свако разуман ће рећи ‘нећемо то, хоћемо пут мира’. Али са наше стране, ми можемо само да апелујемо да они који одлучују о томе, могу да чују то”, навео је у својој бесједи Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

Организатори Илинданског сабора у Пожарници имају јасну мисију.

“Ово је прилика да људима који су се вратили у Пожарницу пружимо подршки у помоћ и да се окупљамо овдје не само за Илино, него кад год нам могућности дозволе” навео је потпредсједник Завичајног удружења Тузлака Славиша Вујановић.

Сваке године Црквена општина Пожарница и Завичајно удружење Тузлака у Бијељини,  организују сабор, гдје се након молитве, евоцирају успомене.

(БН) 

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Митар

02.08.2022 19:16

Кака позарница Бијељина је закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рина

02.08.2022 20:24

Цеститам Позарницанима. Хвала онима који остају и опстају,хвала сто цувају оно сто су им дједови оставили ,муцеци се теским радом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.08.2022 21:00

Нека матори цувају а дјецу нека пусте да се играју ста њих море и испирају им мозак