Ilindanski sabor u Požarnici: Da se ne zaboravi zavičaj

Sa željom da se neguje ljubav prema zavičaju, a da obnovljena crkva bude mesto okupljanja tuzlanskih Srba, i ove godine organizovan je Ilindanski sabor u Požarnici kod Tuzle. To je značajan dan za sve one koji su živeli na tim prostorima pre rata, jer je Ilindanski sabor važio za jedan od najznačajniji događaja za Srbe tuzlanske regije.

Bosna i Hercegovina 02.08.2022 | 19:27
Ilindanski sabor u Požarnici: Da se ne zaboravi zavičaj

Prije rata u Požarnici živjelo je oko 6 hiljada Srba. Danas jedva 53. Iako su se brojna ogništa ugasila, nije želja da se tradicija otrgne od zaborava.

“Imam 78 godina. U ovaj hram sam dolazio sa majkom i ocem. Sva moja djeca dolaze ovdje”, kaže Slobodan.

Ilinku Ivanović i njenu porodicu ratni vihor odnio je u Bijeljinu. Kako je obnovljena crkva u Požarnici, ne propušta Ilindan da se sretne sa rodbinom i prijateljima. Sa sjetom se prisjeća praznika iz nekih, kaže, srećnijih vremena.

“Bilo je mnogo naroda. Nije se gledala ni vjera ni nacija. Šatori, ringišpili. Nema šta nije bilo, nisi mogao pregledati od naroda”, priča Ilinka.

Danijel Perić je kao trogodišnji dječak napustio svoje rodno mjesto, ali ga nikad nije zaboravio i uvijek mu se vraća.

“Svake godine sve više mladih bračnih parova s djecom dolaze u Požarnicu i mi naš zavičaj nismo zaboravili, a naš zavičaj i dalje u nama živi”, kaže Danijel.

Sa željom da se njeguje ljubav prema zavičaju, a da obnovljena crkva bude mjesto okupljanja tuzlanskih Srba i ove godine uloženi su napori da Ilindanski sabor u Požarnici kod Tuzle bude organizovan u skladu sa tradicijom i običajima srpskog naroda, slaveći ime Božije.

Pravoslavni hram u Požarnici tokom ratnih dejstava je miniran od pripadnika tzv. Armije BiH. Miniranjem hrama uništen je živopis, freske i ikonostas hrama, a zvonik i oltar crkve srušeni su do temelja. Hram je obnovljen 2015. godine. 

“Mi moramo biti revnosni u tome da propovjedamo mir i zajedništvo, isplati se to. Kad vidimo kakve katastrofe rat iza sebe ostavlja svako razuman će reći ‘nećemo to, hoćemo put mira’. Ali sa naše strane, mi možemo samo da apelujemo da oni koji odlučuju o tome, mogu da čuju to”, naveo je u svojoj besjedi Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Organizatori Ilindanskog sabora u Požarnici imaju jasnu misiju.

“Ovo je prilika da ljudima koji su se vratili u Požarnicu pružimo podrški u pomoć i da se okupljamo ovdje ne samo za Ilino, nego kad god nam mogućnosti dozvole” naveo je potpredsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka Slaviša Vujanović.

Svake godine Crkvena opština Požarnica i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini,  organizuju sabor, gdje se nakon molitve, evociraju uspomene.

(BN) 

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mitar

02.08.2022 19:16

Kaka pozarnica Bijeljina je zakon

ODGOVORITE
Name

Rina

02.08.2022 20:24

Cestitam Pozarnicanima. Hvala onima koji ostaju i opstaju,hvala sto cuvaju ono sto su im djedovi ostavili ,muceci se teskim radom.

ODGOVORITE
Name

Milan

03.08.2022 21:00

Neka matori cuvaju a djecu neka puste da se igraju sta njih more i ispiraju im mozak