Откривен ген који смањује ризик од смрти од ковида 19

Истраживање научника са Универзитета Дуисбург-Ессен (УДЕ) у западној Њемачкој показало је да одређени ген смањује ризик од смрти од цовида-19 за 35 одсто.

Свијет 02.08.2022 | 16:20
Откривен ген који смањује ризик од смрти од ковида 19

Студија је пратила 1570 пацијената којима је вирус корона дијагностициран између 11. марта 2020. и 30. јуна 2021, објавили су знанственици њемачког свеучилишта у понедјељак.

Тринаест посто или 205 судионика студије имало је тек благи облик болести, 760 или 48 посто их је хоспитализирано, а 292 или 19 посто их је завршило на одјелу интензивне његе. 

Умрла је петина или 313 пацијената чији је развој болести пратило истраживање.

Ген који је код дијела пацијената смањио вјеројатност од смртног исхода назван је ГНБ3 ТТ. Варијанта је то за коју се процјењује да је има око 10 посто становништва Еуропе.

ГНБ3 је ген који декодира такозване Г-протеине, важне за одвијање низа процеса у тијелу.

Студија је показала и да ген ГНБ3 “узрокује активацију имуносних станица”, рекла је за дпа једна од ауторица студије Бирте Мöхлендицк.

Ова бржа имунолошка реакција “може објаснити зашто је ризик од смрти у толикој мјери мањи за скупину људи која носи овај ген”, појаснила је Мöхлендицк.

Студијом је потврђена претпоставка по којој млађа животна доб и изостанак кроничних здравствених проблема, попут примјерице дијабетеса, знатно повећавају изгледе да појединац преживи инфекцију цовидом-19.

Студијом, чији су резултати објављени у стручноме часопису Фронтиерс ин Генетицс, није праћено понашање нове варијанте коронавируса – омикрона.

Н1

Извор: РЕУТЕРС/Цлодагх Килцоyне

 

Коментари / 0

Оставите коментар