ПДП: Зашто код нас држава не реагује на цијене горива?

Иницијативу за доношење одлуке о образовању Анкетног одбора ради утврђивања чињеница о формирању цијене горива у Народну скупштину предали су чланови Партије демократског прогреса.

Република Српска 02.08.2022 | 14:36
ПДП: Зашто код нас држава не реагује на цијене горива?

Они захтијевају да се у што краћем року предузму све политичке и правне радње како би се утврдило на који начин се обрачунавају цијене горива у Српској, које, како истичу, не прате пад цијена горива на свјетском нивоу. 

Цијена горива утиче и управља многим цијенама, попут хране, енергената или транспорта. Због тога трпи привреда, али и свако домаћинство.

Док на свјетском тржишту пада цијена по барелу нафте, на бензијским пумпама у Српској се не прати тај пад, истичу из ПДП-а.

Због тога захтијевају да се подхитно испита зашто код нас држава не реагује када је у питању цијена горива. 

 „Јуче сте могли да упратитие вијест да већ два мјесеца на вјетским берзама, пада цијена свих врста горива и нафте, два мјесеца, то се није десило од 2020. године и короне, односно од почетка пандемије. Код нас нажалост те ствари, ти проценти, та стопа пада цијена нафте на свјетском тржишту не прати пад цијена горива када је ријеч о нашем потрошачу, нашој привреди. Дакле код нас та цијена или стагнира или пада преблаго“, истакао је члан Предсједништва ПДП-а Милко Грмуша.

Због тога захтијевају од надлежних да реагују. Истичу да држава не користи своје механизме како би ограницила дивљање цијена овог енергента, што директно утиче на буџете грађана. Простора и начина за смањење цијена има, али нема политичке воље, кажу у ПДП-у. Истичу да је цијена горива нижа у Словенији него у БиХ. 

„Ту имамо набавну цијену, рафинеријску цијену, поред тога акцизе и таксе, затим имамо посредничку маржу и на крају се на тај збир обрачунава ПДВ. Ми смо у претходном периоду видјели да не постоји заинтересованост на нивоу државних органа Босне и Херцеговине да се укину акцизе, међутим ми се питамо шта је са овим посредничким и рафинеријским маржама и каква је могхућност да се ту уведу неке додатне контроле и да се на тај начин утиче на цијену горива“, казала је члан Главног одбора ПДП-а Дијана Цвијић.

Инспекторат Републике Српске вршио је контроле и саопштавао да су уочене неправилности на појединим пумпама. У ПДП-у кажу да је потребно да се јавно каже ко је неоправдано подизао цијене и које су санкције.

Оправдана би казна за то била забрана рада на одређено вријеме, кажу и ПДП-у и тврде да поједини чак нису ни финансијски кажњавани.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миxон

02.08.2022 12:46

Овај Милко као да се укакио. Колико ли је тај странака промијенио 7-8

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миxон

02.08.2022 14:34

Коментар ти је баш јадан. Да је то тачно, он не би радио у приватној фирми већ би био на државним јаслама и био би у СНСД-у, да му је до пара. Мало се више информиши шта је овај човјек све урадио, прочитај све што је написао, па онда овакве ствари пиши. Грмуша је завршио јако битне ствари што се тиче Бањалуке и Републике Српске генерално, а знамо ко би требао такве ствари да рјешава. Не треба он ником да се свиђа, али чињеница је да је човјек стварно паметан и не прича у празно као остали, већ нађе рјешење. Само напријед Грмуша!

Name

Тито

02.08.2022 13:47

Баш вас брига за гориво и народ, ви критикујете Државу сам ради двоје користи, циљ су вам фотеље, олошу

ОДГОВОРИТЕ
Name

истомисљеник

02.08.2022 19:20

Једина зеља им је да буду нови Додик, нови СНСД, дакле, да пљацкају, лазу, обмањују овај народ, да посједују апсолутну моц. Нека показу даније тако! За поцетак, нек Станивуковиц реагује, нека смањи цијену јавног превоза.

Name

реалност

02.08.2022 13:52

каква дрзава? Високи функционери и директори су криминалци и дилери дрогом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

02.08.2022 14:35

Боље да не реагује. Поскупи све кад се дрзава умеса

ОДГОВОРИТЕ