PDP: Zašto kod nas država ne reaguje na cijene goriva?

Inicijativu za donošenje odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica o formiranju cijene goriva u Narodnu skupštinu predali su članovi Partije demokratskog progresa.

Republika Srpska 02.08.2022 | 14:36
PDP: Zašto kod nas država ne reaguje na cijene goriva?

Oni zahtijevaju da se u što kraćem roku preduzmu sve političke i pravne radnje kako bi se utvrdilo na koji način se obračunavaju cijene goriva u Srpskoj, koje, kako ističu, ne prate pad cijena goriva na svjetskom nivou. 

Cijena goriva utiče i upravlja mnogim cijenama, poput hrane, energenata ili transporta. Zbog toga trpi privreda, ali i svako domaćinstvo.

Dok na svjetskom tržištu pada cijena po barelu nafte, na benzijskim pumpama u Srpskoj se ne prati taj pad, ističu iz PDP-a.

Zbog toga zahtijevaju da se podhitno ispita zašto kod nas država ne reaguje kada je u pitanju cijena goriva. 

 „Juče ste mogli da upratitie vijest da već dva mjeseca na vjetskim berzama, pada cijena svih vrsta goriva i nafte, dva mjeseca, to se nije desilo od 2020. godine i korone, odnosno od početka pandemije. Kod nas nažalost te stvari, ti procenti, ta stopa pada cijena nafte na svjetskom tržištu ne prati pad cijena goriva kada je riječ o našem potrošaču, našoj privredi. Dakle kod nas ta cijena ili stagnira ili pada preblago“, istakao je član Predsjedništva PDP-a Milko Grmuša.

Zbog toga zahtijevaju od nadležnih da reaguju. Ističu da država ne koristi svoje mehanizme kako bi ogranicila divljanje cijena ovog energenta, što direktno utiče na budžete građana. Prostora i načina za smanjenje cijena ima, ali nema političke volje, kažu u PDP-u. Ističu da je cijena goriva niža u Sloveniji nego u BiH. 

„Tu imamo nabavnu cijenu, rafinerijsku cijenu, pored toga akcize i takse, zatim imamo posredničku maržu i na kraju se na taj zbir obračunava PDV. Mi smo u prethodnom periodu vidjeli da ne postoji zainteresovanost na nivou državnih organa Bosne i Hercegovine da se ukinu akcize, međutim mi se pitamo šta je sa ovim posredničkim i rafinerijskim maržama i kakva je moghućnost da se tu uvedu neke dodatne kontrole i da se na taj način utiče na cijenu goriva“, kazala je član Glavnog odbora PDP-a Dijana Cvijić.

Inspektorat Republike Srpske vršio je kontrole i saopštavao da su uočene nepravilnosti na pojedinim pumpama. U PDP-u kažu da je potrebno da se javno kaže ko je neopravdano podizao cijene i koje su sankcije.

Opravdana bi kazna za to bila zabrana rada na određeno vrijeme, kažu i PDP-u i tvrde da pojedini čak nisu ni finansijski kažnjavani.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mixon

02.08.2022 12:46

Ovaj Milko kao da se ukakio. Koliko li je taj stranaka promijenio 7-8

ODGOVORITE
Name

Re Mixon

02.08.2022 14:34

Komentar ti je baš jadan. Da je to tačno, on ne bi radio u privatnoj firmi već bi bio na državnim jaslama i bio bi u SNSD-u, da mu je do para. Malo se više informiši šta je ovaj čovjek sve uradio, pročitaj sve što je napisao, pa onda ovakve stvari piši. Grmuša je završio jako bitne stvari što se tiče Banjaluke i Republike Srpske generalno, a znamo ko bi trebao takve stvari da rješava. Ne treba on nikom da se sviđa, ali činjenica je da je čovjek stvarno pametan i ne priča u prazno kao ostali, već nađe rješenje. Samo naprijed Grmuša!

Name

Tito

02.08.2022 13:47

Baš vas briga za gorivo i narod, vi kritikujete Državu sam radi dvoje koristi, cilj su vam fotelje, ološu

ODGOVORITE
Name

istomisljenik

02.08.2022 19:20

Jedina zelja im je da budu novi Dodik, novi SNSD, dakle, da pljackaju, lazu, obmanjuju ovaj narod, da posjeduju apsolutnu moc. Neka pokazu danije tako! Za pocetak, nek Stanivukovic reaguje, neka smanji cijenu javnog prevoza.

Name

realnost

02.08.2022 13:52

kakva drzava? Visoki funkcioneri i direktori su kriminalci i dileri drogom!

ODGOVORITE
Name

Predator

02.08.2022 14:35

Bolje da ne reaguje. Poskupi sve kad se drzava umesa

ODGOVORITE